Concert de înfrățire Gera-Timișoara cu ocazia programului ,,Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii''


Date și ore: 22.09.2023 la orele 19.00 și 23.09.2023 la orele 19.00

Loc de desfășurare: Kultur- und Kongresszentrum Gera (Centrul de Cultură și de Congrese din Gera)

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” Berlin promovează cele două concerte susținute de Orchestra și Corul Filarmoncii ,,Banatul'' din Timișoara, Corurile Liceului de Muzică Rutheneum, al Liceului de Artă Ion Vidu și al Operei de Stat Timișoara, împreună cu Orchestra Filarmonică Althenburg Gera și Corul de Operă al Teatrului Altenburg Gera, organizate în datele de 22 și 23 septembrie 2023, la Kultur- und Kongresszentrum Gera din cadrul Theater Altenburg Gera. Proiectul este inclus în programul ,,Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii'', are loc cu sprijinul festivalului ,,Achava Festspiele Thüringen'', în orașul Gera înfrățit cu Timişoara.


PROGRAM:

Arnold Schönberg (1874-1951)

Gurre-Lieder

Oratoriu în trei părți pentru 5 soliști vocali, narator, cor (aprox. 200 de cântăreți) și orchestră mare (140 de muzicieni).

Libretto de Jens Peter Jacobsen (traducerea: Robert Franz Arnold)

Despre Gurre-Lieder:

Iubire, crimă din gelozie, răzvrătire împotriva destinului, reconciliere cu semenii și cu natura - Arnold Schönberg împletește aceste motive, uneori melodioase și tandre, alteori de o forță copleșitoare, într-o piesă de concert cu cea mai mare instrumentație din întreaga literatură orchestrală: Gurre-Lieder.

Saga daneză poate fi urmărită încă din Evul Mediu. Schönberg s-a regăsit pe sine și viziunea sa asupra lumii în versiunea lui Jens Peter Jacobsen. El a format din ea o lucrare muzicală monumentală, care scoate în mod strălucit registre nemaivăzute ale tratamentului vocal și instrumental. Premiera de la Viena, în 1913, a fost un succes copleșitor pentru compozitor. Datorită unirii forțelor a două orașe înfrățite, Gera și Timișoara, Gurre-Lieder pot fi experimentate pentru prima dată în Turingia și Banat.

Parteneriatul dintre orașul Gera și Timișoara datează din 1998, însă primele contacte au fost legate în anul 1984. În 2019, parteneriatul orașelor a fost intensificat printr-un turneu de concerte al celor două filarmonici, care a avut loc atât la Timișoara, cât și la Gera. În turneul din 2019, parteneriatul a prezentat o serie de concerte precum: Concert aniversar cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului (susținut la Ateneul Român din București), Concert filarmonic (Filarmonica ,,Banatul'' din Timișoara), precum și Concert oraşe partenere (Filarmonica ,,Banatul'' din Timișoara). Un alt proiect al celor două orașe constă într-o producție comună a Teatrului Gera din Altenburg și a Teatrului German de Stat din Timișoara. Proiectul de teatru este realizat de cele două teatre cu participarea Goethe-Institut București și Centrul Cultural German din Timișoara. Premiera este programată în primăvara lui 2024 și va avea loc sub formă a două spectacole, atât în ​​România, cât și în Germania, cu ansamblurile din cele două țări. Un accent deosebit al proiectului este pus pe programul complementar pentru studenți, pe schimbul între artiști și pe consolidarea durabilă a înfrățirii dintre cele două orașe.