Cea de-a 21-a ediție Spazi Aperti – Expoziția colectivă a artiștilor rezidenți ai academiilor și institutelor străine din Roma

Cea de-a XXI-a ediție a Expoziției internaționale de artă contemporană Spazi Aperti este inaugurată marți, 6 iunie, ora 18.30, de  Accademia di Romania in Roma, cu susținerea Institutului Cultural Român și sub patronajul Ambasadei României în Italia. Ediția din acest an a expoziției colective a artiștilor rezidenți ai academiilor și institutelor străine din Roma se desfășoară în intervalul 6-20 iunie, în Galeria de Artă și anexe: studiourile artiștilor și parcul Accademia di Romania in Roma cu intrare din Viale delle Belle Arti 110.

Spazi Aperti va găzdui lucrări ale artiștilor internaționali, rezidenți în academiile şi institutele străine din Roma: Accademia di Francia a Roma - Villa Medici, Accademia Tedesca Roma Villa Massimo și Accademia Tedesca Roma Casa Baldi, The British School at Rome, Accademia di Romania in Roma și Real Academia de España en Roma.Lucrările artiștilor proiecte de pictură, grafică, video, sunet, instalație și fotografie și aduc în fața publicului o amplă diversitate a limbajului artistic și oferă o viziune curajoasă și inovativă asupra contextului contemporan.

Spazi Aperti este un eveniment unic, conceput de Accademia di Romania in Roma exclusiv pentru artiștii în rezidență din Roma și bazat pe un concept original creat de artiștii bursierii „Vasile Pârvan”, în anul 2003. Având în vedere tradiția expoziției și faptul că a ajuns să fie unul dintre reperele artei contemporane în realitatea multiculturală din capitala Italiei, fiecare ediție a expoziției Spazi Aperti funcționează ca un pilon de susținere a tinerilor artiști străini și ca un vector de condensare a comunității la nivelul academiilor străine din Roma.

Lista participanților din acest an:

- The British School at Rome

Laura White

Sam Matthewman

Olivia Daigneault Deschênes

Lucy Tarquinio

Selma Parlour

- Real Academia de España en Roma

Elvira Amor

Abel Jaramillo

Raquel Buj

Fuentesal Arenillas


- Accademia Tedesca Roma Villa Massimo

Fabian A. Wagner

Liza Dieckwisch


- Accademia Tedesca Roma Casa Baldi

Surya Gied


- Accademia di Francia a Roma – Villa Medici

Valentin Noujaïm


- Accademia di Romania in Roma

Alina Stoica

Matei Stoean


Curatoare expoziție– Magda Juravlea, Alina Stoica și Rodica Dina, arhitecte și bursiere „Vasile Pârvan” 2023.

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional și Revista Orizonturi Culturale Italo-Române.