„Back to the Roots” aduce muzica lăutărească românească la Enjoy Jazz Festival din Germania, cu sprijinul ICR Berlin

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin, în colaborare cu Asociația Kultur Tandem, promovează, peste granițe, muzica lăutărească românească prin participarea proiectului „Back to the Roots” la Enjoy Jazz Festival din Germania. Sub coordonarea acordeonistului Jean Americanul, „Back to the Roots” reunește o serie de muzicieni renumiți ce vor susține două evenimente, în datele de 31 octombrie 2023, în Mannheim, și 1 noiembrie 2023, la Heidelberg, în cadrul celei de-a XXV-a ediții a Enjoy Jazz Festival.

Primul eveniment programat marți, 31 octombrie, de la ora 17:30, la Popakademie din orașul Mannheim, este o prelegere pe tema muzicii lăutărești românești, susținută de artistul Shaun Williams, cunoscut sub numele de scenă Jean Americanul. Muzician american stabilit în România din anul 2016, Shaun Williams a cercetat pentru lucrarea sa de doctorat muzica tradițională a minorităților rome din România.

Incursiunea în lumea muzicii lăutărești românești continuă cu un recital susținut de Taraful „Jean Americanul” și Corina Sîrghi (voce) miercuri, 1 noiembrie, de la ora 20:00, la Betriebswerk în orașul Heidelberg. Acordeonistul american Shaun Williams, violonistul Meltiade Mihalache, țambalistul Marian Șerban și contrabasistul Constantin Nechita, împreună cu solista Corina Sîrghi, aduc tangoul și muzica lăutărească într-un repertoriu pasional, ce traversează decadele secolului trecut.

Enjoy Jazz este o componentă importantă a peisajului festivalier din Germania, combinând tradiția și cosmopolitismul într-un mod unic. Programul complet poate fi consultat aici.

Proiectul „Back to the Roots”, propus de Asociația Kultur Tandem din Heidelberg și susținut de ICR Berlin, se va finaliza în vara anului 2024 cu un recital susținut de Taraful „Jean Americanul” și studenți rezidenți ai Popakademie din Mannheim, la celebrul club de jazz și teatru bucureștean Green Hours.