Artiști români la o serie de evenimente culturale dedicate Zilei Europei la Istanbul

Cu sprijinul Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, România a fost prezentă la două evenimente de mare amploare dedicate sărbătoririi Zilei Europei la Istanbul, cu participarea clusterului EUNIC Turcia (Institutul Goethe, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultură, Institutul Francez, Consulatul General al Suediei, Consulatul General al Olandei la Istanbul).

Literatura română contemporană pentru copii a fost promovată în cadrul Festivalul Internaţional de Literatură Istanbul (ITEF) prin intermediul scriitoarei Victoria Pătrașcu, iar grupul Trei Parale a cântat muzică veche românească, atât la festivitatea de încheiere a ITEF, cât și pe scena Festivalului Art Dialogues organizat de Primăria Beyoğlu Istanbul.

Cu ocazia celor 10 ani de existență, Festivalul Internațional de Literatură din Istanbul a ales să se desfășoară în contextul marcării Zilei Europei în Turcia între 4 și 10 mai 2018. Peste patru sute de invitați (traducători, scriitori europeni și turci, critici literari, presă de specialitate, agenți literari, editori, academicieni etc.) au asistat la ceremonia oficială de deschidere a festivalului din 4 mai a.c., la sediul ICR Istanbul, din Piața Taksim, cu începere de la ora 19:00. Printre invitații de onoare, altături de consulul general al României la Istanbul – Adriana Ciamba, consulul general al Israelului la Istanbul – Yosef Levi-Sfari și directori de institute culturale europene, s-a aflat și primarul districtului Beyoglu. La festivitatea de deschidere au luat cuvântul Nadia Tunsu - director ICR Istanbul, Ahmet Misbah Demircan, primarul districtului Beyoglu și Mehmet Demirtaș, director ITEF.

Scriitoarea Victoria Pătrașcu a fost prezentă la secțiunea European Childrens Writers a festivalului, alături de scriitori din Olanda și Franța și a participat la acțiuni programate a avea loc în diferite școli și biblioteci din Istanbul, unde a susținut lecturi publice din cartea Ziua în care a fugit somnul. Luni 7 mai, 45 de elevi aflați la Biblioteca Muzeului Literaturii Ahmet Hamdi Tanpınar au ascultat în limbile română și turcă povestea personificată a somnului. A doua zi, în același loc, peste 30 de copii au luat parte la lectura publică, urmărind cu fascinație și veselie ilustrațiile lui Agnes Keszeg, derulate pe ecranul de proiecție al sălii. „Somnul” i-a purtat și în ultima zi pe elevii claselor a IV-a ai unei școli din districtul Beyoğlu, Istanbul prin lumea poveștilor contemporane românești, dar i-a și îndemnat să pună o mulțime de întrebări despre România, despre cum poți ajunge scriitor, despre copilăria invitatei și, mai ales, despre importanța lecturii în dezvoltarea imaginației autorilor.

Participarea Victoriei Pătrașcu din partea României la secțiunea dedicată scriitorilor europeni, alături de scriitori din Olanda și Franța, precum și întâlnirile pe care le-a avut cu agențiile de carte din Istanbul au dus la sporirea vizibilităţii literaturii contemporane române și a autorilor români într-un circuit european și internațional.

Festivalul ITEF 2018 s-a încheiat pe acordurile muzicii trupei românești Trei Parale, piesele muzicale cu influență orientală din repertoriul artiștilor fiind îndelung aplaudate de scritorii și reprezentanții pieței de carte din Europa (Finlanda, Franța, Germania, Italia, Malta, Spania, Olanda) și Turcia veniți la Club KargArt din Kadikoy,  joi, 10 mai 2018.

Partenerii evenimentului au fost: Primăria districtului Beyoglu, Institutul Goethe, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultură, Institutul Francez, Consulatul General al Suediei, Consulatul General al Olandei la Istanbul, Biblioteca Metropolitană Istanbul, Ministerul turc de Cultură al Republicii Turcia și importante publicații media de profil.

În pofida ploii, prestația muzicală a trupei Trei Parale de vineri, 11 mai 2018, pe scena Festivalului Art Dialogues din Piața Taksim a adunat în jur de 150 de iubitori de muzică europeană, inclusiv membri ai comunității românești din Istanbul, care au ascultat cu încântare muzica de la curţile boierilor din Moldova şi Muntenia (sfârşitul secolului al XVIII-lea  - mijlocul secolului al XIX-lea).