Anna Tifu şi Claudia Bara într-un concert extraordinar la Bruxelles, pe scena Flagey

Anna Tifu si Claudia Bara intr-un concert extraordinar la Bruxelles, pe scena Flagey

Duminică, 31 mai 2009, la Bruxelles, în cadrul seriei „Un Dimanche Matin …. Rencontres avec des musiciens roumains et leurs invités" va avea loc un concert extraordinar susţinut de tinerele muziciene Anna Tifu (vioară) şi Claudia Bara (pian), pe scena prestigioasei instituţii de cultură, Flagey. Evenimentul este organizat de Centrul Român de Informare de la Bruxelles şi Institutul Cultural Român, în colaborare cu European Artists Management.

Evenimentul se va desfăşura sub forma unui brunch muzical. Conceptul programului este prezentarea în mediul artistic din Bruxelles a unor tineri muzicieni români împreună cu invitaţii lor, prin organizarea, în ultima duminică a fiecărei luni, a unui eveniment muzical românesc la Flagey. Programul concertului va cuprinde lucrări de Tomaso Antonio Vitali, César Franck, Ernest Chausson, Pablo de Sarasate.

Anna Tifu este o talentată violonistă născută la Cagliari în anul 1986. A început să studieze vioara sub atenta îndrumare a tatălui său, de la vârsta de 6 ani. A debutat pe scenă la vârsta de 11 ani împreună cu orchestra des Pays de la Loire şi a realizat un turneu în întreaga Franţă cu acestă orchestră. În anii care au urmat şi-a îmbunătaţit stilul interpretativ şi a ajuns la o anumită maturitate artistică ceea ce i-a adus numeroase premii la concursurile internaţionale, printre care în 1994 premiul întâi la concursul Série Vittorio Veneto, în 1996 menţiunea specială a juriului la concursul organizat de Società Umanitaria din Milano. În 1997, Anna Tifu a câştigat concursul Internaţional Kloster Schöntal în Germania şi a primit menţiunea specială a juriului pentru cea mai bună interpretare a lui Bach. Printre alte premii care încoronează promiţătoarea sa carieră de până acum, se numară Premiul Concursului de S.I.A.E la Roma, Concursul Internaţional Viotti Valsesia şi Concursul Internaţional « M. Abbado » de Stresa. Anul 2007 este un moment important al carierei sale ca violonistă, Anna Tifu câştigând Premiul Întâi al Concursului Internaţional George Enescu, secţiunea vioară.

Anna Tifu cântă pe o vioară Carlo Bergonzi numită « Mischa Piastro », ce reprezintă un cadou generos oferit tinerei interprete de către Associazione Pro Canale de Milan.

Claudia Bara este o prezenţă fermecătoare şi constantă pe scenele muzicale din Bruxelles. În prezent, Claudia Bara trăieşte şi studiază la Bruxelles, fiind din 2008, profesor acompaniator al Chapelle Musicale Reine Elisabeth, una dintre cele mai prestigioase instituţii muzicale din Europa. În 2007, Claudia Bara a devenit pianista oficială a Concursului Internaţional George Enescu de la Bucureşti, secţiunea vioară. Printre partenerii săi în concertele de cameră se numără violoniştii Florin Croitoru, Cosmin Banica, Eugen Tichindeleanu, Hrachya Avanesyan sau Vlad Stanculeasa.

Contact:
Carmen Ducaru, carmen.ducaru@roinfocentre.be, tel. +32 2 344 41 45 .