Ziua Internațională a Francofoniei la Bruxelles: MISSION CYMBALUM DANS L'ESPACE FRANCOPHONE (30 martie 2023)

Pentru a sărbători Ziua Internațională a Francofoniei, ICR Bruxellespropune publicului bruxelez, și nu numai,concertul MISSION CYMBALUM DANS L'ESPACE FRANCOPHONE, realizat în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei și cu Organizația Internațională a Francofoniei.


Concertul va fi susținut de THE PREDA’S, trio format din marele muzician român MARIUS PREDA, însoțit de cei doi fii, Edward Preda, pianist, și Thomas Preda, ebass, deja binecunoscuți în lumea jazz-ului, și va avea loc în sala AUDITORIUM a splendidului Muzeu Regal de Artă și Istorie din Parcul Cinquantenaire Bruxelles, în data de 30 martie a.c., ora 18:00.

Vom celebra astfel bogăția muzicii de jazz, care va purta publicul într-o călătorie extrem de interesantă, prin calitatea și diversitatea muzicală, datorită unor muzicieni capabili să călătorească prin diferite stiluri, pornind de la jazz spre cântec francez, evoluând spre muzica de film, precum și spre ‘slam’.

Repertoriul de jazz al celor trei artiști români este într-o evoluție constantă, grație talentului lor, care creează momente unice pentru a sărbători muzica prin alăturarea a trei instrumente care, în ciuda aparențelor, se potrivesc ‘de minune’, muzicienii formând un trio de mare succes, recunoscut deja în Europa.

MARIUS PREDA

Jazzul a îmbrățișat de mult diversitatea sonorității instrumentelor, inclusiv cea a țambalului românesc. Și cine poate să reflecte mai bine frumusețea muzicii interpretate la țambal decât Marius Preda ? Dar nu este vorba doar despre țambal atunci când vorbim despre Marius Preda, el este și un as la vibrafon, vioară, acordeon, contrabas sau la pian! Suntem astfel transportați într-o lume de sunete noi care se îmbină perfect în jazzul modern și alert.

Marius Preda este considerat un muzician genial, fiind respectat și admirat de muzicieni consacrați la nivel internațional, pentru măiestria sa. Arturo Sandoval a declarat: ,,Marius este un dar de la Dumnezeu pentru propria noastră bucurie".

Marius Preda (n.1977) provine dintr-o familie de muzicieni. La vârsta de patru ani, a primit de la bunica sa prima sa jucărie specială : un ţambal. S-a îndrăgostit imediat de această ,,jucărie" și a studiat-o cu pasiune. În 1993, Marius a fost invitat în Olanda și, în 1995, a început să studieze Vibrafonul la Departamentul de Jazz al Conservatorului Regal din Haga, Olanda, unde a absolvit Magna Cum Laudae. Cu abilitățile dezvoltate pe parcursul acestor ani, Marius a reușit să dezvolte un nou mod de a cânta la ţambal. Ca rezultat, a devenit primul ţambalist din istoria jazz-ului. De-a lungul timpului, Marius a cântat cu Vladimir Cosma, Gheorghe Zamfir, Arturo Sandoval, Mike Stern, Dennis Chambers, Tom Kennedy, Teymur Phell, Sanah Kadoura, John Patitucci, Andreas Oberg, Lewis Nesh, Leonid Ptashka, Dave Kikoski, Didier Lockwood, André Rieu, Flairck, Anne Ducros, Philip Catherine, Trio Rosenberg, Nolwen Leroy, Richard Sanderson, Robby Lakatos, Decebal Badila, Tudi Zaharescu, Tony Gorter, Robin Koerts, Kiba Dachi, Radu Nechifor și mulţi alţii.

Sandoval, Vladimir Cosma şi Marius Preda au colaborat la proiectul ,,Mission Cimbalon”, dar și la alte proiecte de muzică de film. Vladimir Cosma declara: ,,Marius este unul dintre cei mai buni muzicieni cu care am lucrat în toată cariera mea muzicală". Țelul profesional al vieții lui Marius Preda este acela de a expune lumii acest instrument ‘glorios’ care este țambalul, dar și de a aduce în centrul atenției istoria sa și de a consolida locul ţambalului în muzica de jazz și nu numai.

EDWARD PREDA (n.2001) este pianist, compozitor și improvizator.

EdWard Preda a primit primele lecții de pian de la tatăl său, renumit muzician de jazz și multiinstrumentist Marius Preda, când avea șase ani.La vârsta de treisprezece ani, a început să ia lecții de pian la Haga cu Jos Kee. În 2017, a primit o bursă de la Fundația VandenEnde pentru a începe lecții private de pian cu celebrul și renumitul profesor de pian olandez Jan Wijn. A absolvit în 2019 Christelijk Gymnasium Sorghvliet din Haga. În 2020, Edward Preda și-a continuat studiile muzicale în Statele Unite, unde a studiat la prestigiosul Berklee College of Music din Boston. În plus, a început să urmeze cursuri de master de pian cu Paolo Giacometti, pianist concertist și profesor de pian la Robert Schumann Hochschule din Dusseldorf, Germania. Va începe studiile la Robert Schumann Hochschule din Dusseldorf în septembrie 2023.

THOMAS PREDA (n.2002) chitarist (bass electric), producător și vocalist. El a început să folosească Upright Bass, pentru care a primit lecții de la Uli Glassman. După 4 ani în care și-a dezvoltat setul de abilități pe Upright Bass, a ‘intrat’ în lumea basului electric. De atunci, basul electric a devenit instrumentul său principal. În 2020, Thomas Preda a absolvit Christelijk Gymnasium Sorghvliet din Haga. La fel ca fratele său, a fost acceptat să-și înceapă studiile muzicale la The Berklee College of Music din Boston. Și-a început cariera muzicală ca basist al duo-ului de jazz „The Preda Brothers”. Împreună cu fratele său Edward, „Frații Preda” a câștigat cel mai mare concurs de jazz din Olanda. Ei au avut, de asemenea, privilegiul de a cânta la unele dintre cele mai mari festivaluri, North Sea Jazz fiind unul dintre cele mai importante momente. În plus, au avut multe apariții la televiziune și radio, interpretând fie propriile compoziții, fie aranjamente. În acest moment, Thomas Preda tocmai a terminat de filmat videoclipurile pentru viitorul său album de debut, care este o vitrină a afinității sale pentru jazz, hip-hop și muzica clasică.

THE PREDA’S are menirea de a sublinia importanţa pe care protagonistii proiectului – instrumentişti şi compozitori Marius, Edward şi Thomas Preda – o acordă instrumentelor lor de excelenţă – ţambal, pian şi ebass.

„Misiunea” înnobilării acestor instrumente aduce cu sine însă și prelucrarea unui bogat material de inspirație folclorică și ridicarea sa la rang de muzică universală prin asimilarea în cadrul unui limbaj muzical modern și de cea mai largă accesibilitate.

Programul concertului:

- Vladimir Cosma - Le Grand Blond, Rabbi Jacob & Reality.

- Vezo (Jacques Brel)

- La foule (Edith Piaf) - Marlène Dorcena

- Chanson du monde (Cântecul lumii) - Marianne Aya Omac

- La valse d’Augustine (Vladimir Cosma)

- Rolls (Grappelli)

- Blues (Maurice Ravel)

- Piazzolla.

FINAL: improvizație din folclorul românesc.

Programul prezentat a fost conceput pentru a atrage un public larg. Astfel, se va crea un context cultural-diplomatic de înaltă ținută, excepțional din punct de vedere artistic. De asemenea, evenimentul va schimba viziunea publicului despre țambal, instrument eminamente românesc, care poate crea un spectacol de jazz, cu inflexiuni de muzică clasică, de rock sau de ‘drum&base’, dar și întâlnirea cu una dintre cele mai relevante expresii ale jazz-ului românesc actual, prezent deja în galeria muzicii de jazz.

În luna martie 2023, ICR Bruxelles susține, împreună cu parteneri prestigioși din Benelux, organizarea unei ample serii de proiecte de diplomație culturală, pentru a marca cei 30 de ani de la aderarea României la OIF. Evenimentele de promovare a valorilor francofone, a dialogului cultural transfrontalier și promovarea excelenței și creativității artiștilor români contemporani constituind o prioritate a strategiei reprezentanței ICR din Benelux.