Turneu aniversar al Corului Madrigal în SUA, la Washington, New York, Chicago și Seattle, cu sprijinul ICR New York

La 60 de ani de la înființare, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, va concerta în America, la invitația Ambasadei României în Statele Unite ale Americii, în cadrul unui turneu aniversar organizat la Washington, New York, Chicago și Seattle, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la New York, în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie 2023. Corul Madrigal revine în Statele Unite după 35 de ani într-un turneu aniversar grandios, cu recitaluri în spații prestigioase, printre care Catedrala Națională a SUA și Congresul american. Biletele s-au epuizat în primele zile de la lansare în toate orașele.

Corul va susține șase concerte în patru mari orașe, Washington, New York, Chicago și Seattle, în mai multe clădiri istorice și de cultură americane: în clădirea Congresului american și la National Cathedral din Washington, DC; în New York, în cea mai mare catedrală episcopală din lume, Saint John the Divine Cathedral și în celebra sală de concerte Merkin Hall; la Town Hall, în Seattle, și la Saint James Lutheran Church din Chicago.

De la înființarea sa, în 1963, de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925-2011), Corul Madrigal a susținut sute de concerte aplaudate peste tot în lume, impunându-se ca un adevărat brand de țară.  Repertoriul său este orientat către Renașterea europeană, cântarea gregoriană și bizantină, colinde tradiționale, dar și spre compoziţii româneşti şi universale clasice şi contemporane. Evenimentul intitulat „The Magic of Winter: The Romanian Madrigal Choir Jubilee Tour/ Magia iernii: Turneul aniversar al Corului Madrigal din România”, va prezenta un repertoriu divers și captivant, cu peste 25 de piese. După 35 de ani de la ultimul său turneu peste ocean, când la unul dintre spectacole a participat președintele Jimmy Carter, Corul Madrigal se va întâlni cu publicul american, dar și cu românii din Statele Unite de pe ambele Coaste ale Americii, cu un repertoriu amplu de muzică renascentistă, colinde românești și internaționale, precum și compoziții corale universale.

„Corul Madrigal este unul dintre cele mai bune proiecte culturale pe care România îl poate prezenta lumii, un vector important al diplomației noastre publice, o emblemă de primă clasă care pune țara noastră pe harta culturală a lumii. Turneul corului Madrigal este și o ocazie excelentă de a celebra talentul românesc, acesta fiind motto-ul sub care ambasada noastră a organizat evenimentele de diplomație publică în acest an”, a declarat ambasadorul României la Washington, E.S. domnul Andrei Muraru.

Întrucât biletele au fost epuizate cu o lună înainte, organizatorii au decis ca, la Chicago, Corul Madrigal să susțină un al doilea concert, pe lângă cel programat inițial, evenimentul fiind așteptat cu interes atât de americani, cât și de comunitățile de români din SUA. 

Organizat de Ambasada României în Statele Unite ale Americii împreună cu Institutul Cultural Român de la New York, cu sprijinul generos al Ministerului Culturii și al sponsorilor Banca Transilvania, Vodafone, ING, UiPath și Fan Courier, turneul Corului Madrigal marchează Ziua Națională a României, anticipând, totodată, sărbătorile de iarnă. 

PROGRAM 

26 noiembrie 2023, ora 17:00 – Saint John the Divine Cathedral, New York City

27 noiembrie 2023, ora 19:30 – Kaufman Music Center - Merkin Hall, New York City

28 noiembrie 2023, ora 19:00 – Washington National Cathedral, Washington DC

29 noiembrie 2023 - Congresul Statelor Unite ale Americii, Washigton DC

30 noiembrie 2023, ora 19:00 și ora 21:00 – St. James Lutheran Church, Chicago (două concerte)

2 decembrie 2023, ora 19:30 – Town Hall, Seattle

Detalii despre eveniment, calendar, spațiile de desfășurare și accesul publicului sunt disponibile pe website-ul turneului – www.madrigaltour.com

Fotografii de la concertul găzduit de Saint John the Divine Cathedral, New York City: copyright Johnny Vacar 

Fotografii de la concertul găzduit de Washington National Cathedral, Washington DC: copyright Lucy Jo Photography