The Red Line | Georgiana Cozma, Gabriela Tofan şi Andrea Éva Szőcs

În spaţiul Piccola Galleria al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia se va desfăşura, în perioada 12–23 octombrie 2024, expoziţia „The Red Line” a artistelor Georgiana Cozma, Gabriela Tofan şi Andrea Éva Szőcs. Curator: Ana Negoiţă.

Expoziţia va fi deschisă publicului zilnic, în perioada 12–23 octombrie 2024, în intervalul orar 16:00–20:00. Intrarea este liberă.

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 12 octombrie 2024.

Expoziţia va cuprinde instalaţii din ceramică de Georgiana Cozma şi Andrea Éva Szőcs şi lucrări tridimensionale din metal pirogravat de Gabriela Tofan. Proiectul beneficiază de finanţare AFCN.

THE RED LINE reprezintă o cercetare artistică, din perspectivă vizuală, care analizează modul în care fiinţa umană reacţionează atunci când este expusă traumei; discursul celor 3 artiste investighează linia de demarcaţie dintre ceea ce poate fi considerat acceptabil, care poate fi îndurat şi zona în care trauma produce schimbări ireversibile şi metamorfoze la nivelul psihologic. Aceste linii de demarcaţie perimetrale sunt percepute asemenea unui fir roşu, unor limite care odată încălcate produc mutaţii; de cele mai multe ori aceste limite au un caracter extrem de personal, fiind fluide, non-constante şi specifice fiecărui individ, neexistând o scală care să le stabilească gradul de acceptabilitate. THE RED LINE abordează acest subiect din perspectiva experienţelor personale trăite de artiste; AndreaÉva Szőcs şi Georgiana Cozma prezintă o instalaţie ceramică; Gabriela Tofan aduceîn prin plan, prin intermediul unor sculpturi parietale, siluete metalice de soldaţi cu anatomii incomplete. Expoziţia este de fapt un exerciţiu de sinceritate, o confesiune transpusă vizual a unor trăiri, de altfel, comune multora dintre noi. Traseul expoziţional are rolul de a genera, la nivelul privitorului, un proces de oglindire, propunând o perspectivă intimă a sondării traumei personale sau colective precum războiul, un tip de mediere pe care publicul, incitat la empatie şi emoţie, îl experimentează în contact cu lucrările.

Georgiana Cozma (n. 1967, Piteşti) este absolventă a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative şi Design, secţia Ceramică, promoţia 1997, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP), preşedinte al filialei în perioada 2016–2022, membră a grupului de iniţiativă privind înfiinţarea Galeriei Galateea din Bucureşti. Are în portofoliu numeroase participări la expoziţii personale sau de grup, în ţară şi în străinătate, portofoliu completat de o importantă activitate curatorială, editorială şi participări la simpozioane de specialitate. Mai multe detalii: https://www.galateeagallery.com/georgiana-cozma.html.

Szőcs Éva Andrea (n. 1970, Cluj-Napoca) este a absolventă a Universităţii de Arte şi Design din Cluj-Napoca, promoţia 1997, doctor în arte vizuale a Universităţii din Pécs, Facultatea de Artă (2007). Are o remarcabilă activitate internaţională în expoziţii personale şi de grup, cu participări la bienale şi simpozioane de specialitate, dar şi o însemnată şi premiată activitate didactică şi de cercetare universitară. Mai multe detalii: https://www.szocsandrea.hu/cv.php.

Gabriela Tofan este artist vizual, absolventă a studiilor de licenţă şi masterat la Universitatea Naţionale de Arte Bucureşti şi o bursă Erasmus la Accademia di Belle Arti din Macerata. În 2007 a obţinut Premiul pentru Debut al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Activitatea sa cuprinde numeroase participări la expoziţii şi evenimente în ţară şi în străinătate, atât în calitate de artist, cât şi de manager cultural.

Ana Negoiţă are un doctorat în Ştiinţe Umaniste şi Arte pregătit în cotutelă la Universitatea din Bucureşti (Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii) şi Universitatea “Babeş–Bolyai” din Cluj-Napoca şi cu un stagiu de pregătire în cadrul unei burse doctorale europene la Universitatea Sapienza – Roma. Curator de artă contemporană, coordonator pentru numeroase expoziţii, autoare de studii şi articole dedicate artelor vizuale, Ana Negoiţă susţine cursuri şi laboratoare de cercetare ştiinţifică consacrate artei secolul XX, artei contemporane şi noilor tehnologii ale imaginii artistice în cadrul programelor masterale ale SD-SITT/CESI.