„Să ne reZOOMăm la cultură!” - prelegere pe teme de folclor muzical și recital online din spațiul etnografic bănățean

Joi, 22 aprilie, de la ora 18.00, Filiala Seghedin a ICR Budapesta a prezentat o nouă ediție din ciclul „Să ne reZOOMăm la cultură!”, de această dată cu un accent special pe teme de folclor muzical românesc și un scurt recital muzical online din spațiul etnografic bănățean.


Prelegerile Folclorul muzical din Banat, susținută de domnul Lucian Emil Roșca, profesor dr. habil. la Facultatea de Muzică și Teatru de la Universitatea de Vest din Timișoara și Ritualurile sămănatului între sacru și traditional în spațiul etnografic bănățean, susținută de doamna Lia Lunguinterpretă de muzică populară și bună cunoscătoare a obiceiurilor tradiționale au beneficiat de traducere consecutivă în limba maghiară. Autorul unor volume de specialitate, interesat de domeniul muzicii tradiționale și laureat în 2018 cu Premiul Pro Cultura Timisiensis Certitudini,Lucian Emil Roșca a înființat în anul 2018 Ansamblul Vocal și Instrumental de Muzici Tradiționale.


În continuarea evenimentului, Grupul instrumental și vocal din cadrul Asociației pentru Cultură Bănățeană a exemplificat cele discutate anterior printr-un scurt recital. Au interpretat: drd. Lavinius Nikolajevic (caval, fluier), mst. Adrian Balla (vioară), Cristian Bălteanu (braci/acompaniament), drd. Vlad Spătariu (nai) și studenta Alexandra Acs (vocal).

Transmisiunea din România a avut loc de la sala multifuncțională a Uniunii Sârbilor din România, Timișoara și a fost preluată, prin Zoom, de Filiala Seghedin a ICR Budapesta.