„Renaşterea tradiţiilor: legende şi meşteşuguri de primăvară” expoziţie/atelier a studenţilor de la UNARTE în Mica Galerie aInstitutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică, 20–25 februarie 2025

Renaşterea tradiţiilor: legende şi meşteşuguri de primăvară” expoziţie/atelier a studenţilor de la UNARTE în Mica Galerie aInstitutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică, 20–25 februarie 2025

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Societatea Dante Alighieri (Comitetul din Bucureşti) şi Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti (UNARTE), organizeazăîn perioada 20–25 februarie 2025, în Mica Galerie a Institutului, expoziţia/atelier „Renaşterea tradiţiilor: legende şi meşteşuguri de primăvară” a studenţilor de la UNARTE, curator lect. univ. dr. Nicoleta Silvia Ioana, cu contribuţia conf. univ. dr. Ovidiu Croitoru.

Expoziţia aduce în prim-plan, printr-o serie de ateliere interactive, magia primăverii în tradiţiile româneşti, evocând obiceiuri străvechi, legende fascinante şi simboluri ce au traversat secolele, invitând publicul să descopere, în mod direct, tradiţiile care au marcat începuturile primăverii în cultura noastră. Unul dintre cele mai îndrăgite obiceiuri este Sărbătoare lui Dragobete, ziua iubirii şi a renaşterii. Dragobete este un personaj mitologic, considerat „strămoşul iubirii”, un simbol al legăturii dintre oameni şi natură. De asemenea, expoziţia va include şi un atelier de linogravură, în care vizitatorii vor putea crea lucrări inspirate din mitologia şi simbolurile tradiţionale româneşti. Acest atelier adaugă o dimensiune artistică, iar motivele populare şi legendele din folclorul românesc prind viaţă, aducând în prim plan un dialog între tradiţie şi contemporaneitate.

Expoziţia este o celebrare a tradiţiilor româneşti, un loc în care vechile obiceiuri prind viaţă şi sunt transmise mai departe prin intermediul creaţiei şi artei: învăţând, explorând şi experimentând magia primăverii şi a legendei lui Dragobete, trăind o renaştere culturală.Proiectul promovează tradiţiile româneşti, şi oferă o platformă activă de învăţare şi creativitate şi prin integrarea atelierelor se aliniază cu nevoia actuală de conservare şi promovare a culturii româneşti, contribuind la consolidarea identităţii culturale şi la stimularea interesului pentru meşteşugurile şi obiceiurile noastre.