Data: sâmbătă, 26 iulie și duminică, 27 iulie | 19.30
Locul: Palais de la Porte Dorée, 293 Av. Daumesnil, 75012 Paris
Inspirat din biografia regizorului, fost campion de dans sportiv, acest spectacol multimodal îmbină teatrul, dansul și proiecția documentelor de arhivă într-o experiență complexă și emoționantă, care explorează universul dur al competițiilor de înalt nivel, relația cu tatăl, teama de eșec, maturizarea, pierderea și doliul.
În acest spectacol-confesiune profund reflexiv, regizorul-scenarist este în același timp și naratorul scenelor pe care uneori le joacă, alteori le comentează, intervenind chiar personal în momentele de dans inserate pe tot parcursul spectacolului, alături de cuplul de dansatori profesioniști Laura și Ștefan Grigore, care sunt totodată și partenerii săi de joc actoricesc și dialog. Până în prezent, spectacolul a fost jucat de mai multe ori atât în România (la București, Cluj, Sibiu, Sfântu Gheorghe), cât și în Franța (la Paris, Lyon, Amiens). Cele două reprezentații din cadrul festivalului Paris l’Été, organizate cu sprijinul Institutului Cultural Român, se adaugă acestui remarcabil parcurs, oferind publicului ocazia să descopere – sau, în foarte multe cazuri, să revadă – unul dintre cele mai impresionante exemple de teatru performativ recent.
Început ca un proiect de tip carte blanche la Centrul de Teatru Educațional Replika din București, având-o drept consultant dramaturgie pe Mihaela Michailov și într-un parteneriat de producție între Replika și Compagnie des Ogres, spectacolul a dobândit o dimensiune internațională prin implicarea, ca producător delegat pentru Franța, a Théâtre Ouvert - Centre National des Dramaturgies Contemporaines. S-a născut astfel un veritabil dialog transfrontalier, un spectacol gândit simultan pentru două țări, două limbi, două tipuri de public: "După ce am demarat acest proiect cu teatrul Replika de la București, am avut o discuție cu Caroline Marcilhac și cu Pascale Gateau, directoarea de la Théâtre Ouvert din Paris și dramaturga acestui teatru, iar ele au propus să se implice în acest spectacol, ca parteneri, co-producători ori producători delegați pentru partea franceză. Iar astfel, am gândit acest spectacol pentru ambele țări. Noi îl jucăm și în București, în limba română, iar în Franța îl jucăm în ambele limbi, română și franceză. Iar astfel a fost demarat Prețul aurului, în 2022" (Eugen Jebeleanu, într-un interviu acordat Cristinei Teacă pentru RFI).
Distins cu premiul pentru regie și premiul pentru cel mai bun spectacol la festivalul de teatru independent Undercloud în 2024, Prețul aurului s-a bucurat de o primire călduroasă atât în România, cât și în Franța, unde publicațiile și platformele dedicate teatrului independent i-au rezervat cronici elogioase.
Exemplu remarcabil de colaborare franco-română, acest spectacol se înscrie în seria manifestărilor dedicate celebrării, în 2025, a 145 de ani de relații bilaterale între România și Franța.
Scenariul și regia: Eugen Jebeleanu
Cu Eugen Jebeleanu și dansatorii Ștefan Grigore și Laura Grigore
Coregrafia Ștefan Grigore, Laura Grigore
O producție Théâtre Ouvert – Centre National des Dramaturgies Contemporaines,Centrul de Teatru Educațional Replika, Compagnie des Ogres
Foto © Christophe Raynaud de Lage