Luna Amza Pellea - 30 de ani de la moartea marelui actor

Cinemateca Românească de la ICR Londra îi dedică luna aprilie marelui actor Amza Pellea. Cele patru filme prezintă rolurile definitorii, în film, ale marelui actor şi reprezintă, în acelaşi timp, o celebrare a cinematografului popular românesc, care a creat personaje, situaţii şi replici memorabile, oferind o cale de evaziune din cenuşiul cotidian al comunismului.

2 aprilie, 7pm: Gala de deschidere - Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte (regia Sergiu Nicolaescu, 1972).Ipu (Amza Pellea), nebunul satului, trăieşte ultimele zile ale ocupaţiei germane în Transilvania. E apropiat sufleteşte de un băiat (Cristian Şofron) traumatizat de moartea fratelui său, alături de care îşi găseşte refugiul într-o lume imaginară.După ce un militar neamţ a fost ucis, localnicii sunt ameninţaţi cu execuţia dacă nu-l predau pe cel care a săvârşit crima. Ipu acceptă să-şi asume fapta în schimbul unei parcele de teren pentru familie şi al unei înmormântări de seamă, la a cărei repetiţie doreşte să asiste. Aranjamentul se dovedeste inutil, nemţii, presaţi de evenimente, îl ignoră. Rămâne doar condamnarea morală "la moarte" pronunţată de copil.Filmul este o ecranizare a nuvelei Moartea lui Ipu, publicată de Titus Popovici în 1970, şi este considerat de critici unul dintre cele mai bune filme ale lui Sergiu Nicolaescu."Dacă Amza Pellea ar fi făcut un singur rol şi acela era Ipu, tot ar fi rămas în istoria filmului românesc ca mare actor. A fost rolul vieţii lui." Eva Sârbu - Actori care nu mai sunt

11 aprilie, 7pm: Duios Anastasia trecea (regia Alexandru Tatos, 1979).În vara anului 1944, într-un sat de pe malul Dunării, orice partizan prins trebuie omorât, iar cadavrul său trebuie să zacă neîngropat pe uliţă drept exemplu. Primarul satului veghează ca această dispoziţie dată de nemţi să nu fie încălcată. Tânăra învăţătoare Anastasia ştie că mai presus de orice se află datina şi că mortul trebuie îngropat creştineşte, chiar dacă pentru asta ea va trebui să plătească cu viaţă.Un foarte original film anti-războinic, versiune modernă la mitul Antigonei. Ecranizare după povestirea lui D. R. Popescu.

18 aprilie, 7pm: Mihai Viteazul (regia Sergiu Nicolaescu, 1971).Precizăm că data proiecţiei a fost schimbată în 18 aprilie, iniţial fiind anunţată pentru 19 aprilie. Film istoric în două părţi: Călugăreni şi Unirea, care evocă principalele momente ale domniei lui Mihai Viteazul: negocierea tronului cu Sultanul, la Constantinopol; refuzul de a plăti tribut; încoronarea de la Alba Iulia; bătălia de la Miraslău; trădarea generalului Basta; refugierea la Praga; bătălia de la Goraslau; uciderea lui Mihai.Probabil cea mai impresionantă producţie istorică din cinematografia românească, iar Amza Pellea este antologic în rolul marelui întemeietor al primei uniri din istoria României. Înzestrat cu o vocaţie cinematografică deosebită, el nu este un simplu interpret ci un creator de personaj, conferind forţă, credibilitate şi individualitate eroului care a marcat destinul istoric al ţării.

25 aprilie, 7pm: Nea Mărin miliardar (regia Sergiu Nicolaescu, 1979).Cazat de vărul său într-un hotel luxos din Mamaia, rezervat miliardarului american Juvette, Nea Mărin este luat de o bandă de mafioţi drept bogătaşul pe care-l aşteptau. Un film care revelează o altă faţă a talentului lui Amza Pellea.Nea Mărin miliardar este filmul pe care Nicolae Ceauşescu îl ura cel mai mult.

Amza Pellea (7 Apr 1931 - 12 Dec 1983) a fost unul dintre cei mai importanţi actori români, cu o cariera extraordinară atât în teatru, cât şi în film.S-a născut la Băileşti, într-o familie cu cinci copii, şi a absolvit Colegiul Naţional Carol I din Craiova. A debutat în teatru în 1956 pe scena Teatrului Naţional din Craiova, iar în film în 1961 în Setea.  A mai jucat la Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai reprezentativi ai scenei româneşti. De asemenea, a fost profesor la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC).Amza Pellea a interpretat atât personaje istorice (rolurile din Tudor, Rascoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul), cât şi personaje contemporane sau din repertoriul clasic universal (Esteban din Fântâna turmelor de Calderon, Horaţiu din Hamlet, Platonov din Un Hamlet de provincie de Cehov). A fost interpretul lui Nea Mărin, binecunoscutul personaj popular care i-a pus atât de bine în valoare talentul pentru comedie.Identificat, în conştiinţa publicului, cu rolul domnitorului din Mihai Viteazul şi cu Nea Mărin, Amza Pellea reuşeşte înAtunci i-am condamnat pe toţi la moarte să atingă ambele personaje. Umilul, şi câteodată veselul Ipu recapată, la final, figura solemnă şi tragică a soldatului ţăran din primul război.În 1977 Amza Pellea a câştigat premiul de interpretare masculină - cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, pentru rolul său excepţional din filmul Osânda (ce urmează să fie proiectat în cadrul Cinematecii).

Intrarea este liberă. Vă rugăm să confirmaţi prezenţa la 020 7752 0134 sau office@icr-london.co.uk. Filmele sunt subtitrate în limba engleză.