- 12 November 2019
- Tags Icr Icr paris Lumina spatiilor sacre
15 noiembrie, ora19h00
Vernisaj „Lumina spațiilor sacre - moșteniri brâncovenești”
Galeria Macadam a ICR Paris
1, rue de l'Exposition, 75007 Paris
Expoziție deschisă publicului între 12-17 noiembrie 2019
Asociația Art&Heritage organizează de 10 ani, în parteneriat cu Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” reședințe artistice, simpozioane și ateliere în preajma siturilor UNESCO, cu scopul de a educa și sensibiliza populația din zona limitrofă. Pictori, fotografi, jurnaliști, muzeografi din 26 țări ale lumii se întrunesc periodic în diverse locații cu scopul de a le studia istoria, de a cerceta frumusețile locului și a descoperi raza de lumină ce face ca aceste construcții vechi, marcate de amprenta vremii, să capete viață.
„Lumina spațiilor sacre - moșteniri brâncovenești”, proiectul pe care îl va adăposti la sediul său Institutul Cultural Român de la Paris, este un proiect care s-a născut din dorința de a puncta importanța conservării, cercetării și promovării siturilor UNESCO cu valența religioasă din întreagă lume. Este o continuare a proiectului „Culorile Bucovinei”, proiect ce s-a bucurat de succes în cadrul Conferinței Generale UNESCO de la Paris din anul 2017, fiind susținut tot de Institutul Cultural Român de la Paris.
„Lumina Spațiilor Sacre - moșteniri brâncovenești”, un eveniment curatoriat de dr Nicoleta Zagura, se va derula în Galeria Macadam a ICR Paris, în același context, al Conferinței Generale UNESCO 2019, între 12-27 noiembrie, cu un vernisaj prevăzut în 15 octombrie de la orele 19h00. Prima ediție a proiectului a avut loc la Isfahan, în Iran, locul de unde sunt aduse aparatele de măsurătoare (astrolabele) în vederea construirii bisericilor și palatelor din Europa. Măsurând raportul construcției cu linia orizontului, cu poziția Soarelui și a aștrilor, edificiile erau construite astfel încât să fie mereu scăldate în Lumină,de la răsăritul Soarelui până la apus, de aici și denumirea proiectului „Lumina Spațiilor Sacre”.
Mai mulți artiști au produs un mănunchi de lucrări ilustrând proiecțiile solare din spațiile sacre, ICR Paris urmând să fie astfel, timp de o săptămână, gazda acestor extraordinare lucrări, 18 la număr, aparținând unor artiști veniți din România (Ștefan Pelmuș, Sanda Buțiu, Valentina Brâncoveanu, Iurie Matei, Dumitru Macovei, Elena Prisada, Cristina Chetrari, Diana Caisin, Sorin Mihai Bărgăoan și Remus Lucian Ștefan) și străinătate (Kata Rudakova-Ucraina, Roman Kharevsky –Cehia, Lojze Kalinsek –Slovenia, Dhruba Mazumder – India, Temenuga Hristova –Bulgaria, Ojan Shirojan –Iran, Tudor Lazarenco și Nicu Antonchouk – R.Moldova).
La vernisaj vor fi prezenți :
Nicoleta Zagura, curatoarea expoziției
Alexandra Dobre, directoarea Centrului pentru seniori al Municipiului București
Kata Rudakova, artist plastic de origine română din Ucraina
Nicu Antonchouk, artistic plastic din Republica Moldova