Lucrarea Neural Mirror de Alex Cioacă și One Night Gallery la Bright Festival Brussels – prima participare a ICR la Festivalul luminii din Bruxelles

Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa la Bruxelles, a participat pentru prima dată la Bright Festival, organizat de oficiul de turism Visit.brussels, sub egida Președinției belgiene a Consiliului UE. Festivalul luminii, ajuns deja la a opta sa ediție, a accentuat importanța valorilor împărtășite de comunitatea europeană. 30 de creații selectate de organizatori pe tema acestei ediții - instalații luminoase, proiecții video, holograme și opere de artă digitală - au fost expuse în aer liber, pe un circuit de vizitare cu acces liber situat în centrul istoric și în cartierul european. Dintre acestea, 12 lucrări au fost prezentate cu sprijinul institutelor culturale membre EUNIC Brussels.

Institutul Cultural Român a susținut prezentarea lucrării Neural Mirror, de Alex Cioacă și One Night Gallery - o instalație interactivă și inovatoare, ce utilizează inteligența artificială pentru analizarea mai multor stiluri artistice, ulterior transpuse în imaginile captate în timp real. Vizitatorii și trecătorii au avut oportunitatea de a fi oglindiți într-o operă de artă, lucrarea bucurându-se de un mare succes, mai ales în rândul generațiilor tinere. Prin prezentarea instalației Neural Mirror,organizatorii au marcat importanța adoptării, la începutul lunii februarie 2024, a primei legi UE privind inteligența artificială, moment emblematic la nivel UE din perspectiva beneficiilor utilizărilor sigure ale IA, fără riscuri pentru cetățenii europeni.

Creația Neural Mirror a fost amplasată în cartierul istoric, în Place d’Espagne (lângă Grande Place), ceea ce a conferit posibilitatea unui flux continuu de vizitatori: conform statisticilor furnizate de organizatorii Visit.brussels, Bright Festival s-a bucurat de participarea a 500.000 persoane.

Mesajul organizatorilor Visit.brussels: Dragi artiști, producători și parteneneri, luminileBright Festival 2024 s-au stins, iar străzile din Bruxelles au revenit la liniștea anterioară, după un număr record de vizitatori la festival. A opta ediție a fost un mare succes, în care ați jucat un rol central. Ați contribuit la magia celor patru seri. Primim zilnic mesaje ca mărturie a succesului festivalului. Pentru toate acestea, vă mulțumim! (Luisa Bartucci)

Mai multe informații:https://belgian-presidency.consilium.europa.eu/en/events/bright-festival-brussels-festival-of-lights/

https://www.visit.brussels/fr/visiteurs/agenda/bright-festival/parcours/installations/neural-mirror