Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia participă cu două proiecte la ART NIGHT VENEZIA 2013

Sâmbătă, 22 iunie 2013, ora 20:00, cu ocazia ediției 2013 a Art Night Venezia, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în colaborare cu Academia Muzicală Italiană, organizează la sediul său, Palatul Correr, un concert susținut de pianistul Giorgio AGAZZI.
Giorgio AGAZZI s-a născut la Vicenza și a început studiile muzicale în 1966 la Conservatorul B. Marcello din Veneția cu prof. Rizzato Dall’Amico, absolvind conservatorul sub îndrumarea lui Vincenzo Pertile (elevul lui Arturo Benedetti Michelangeli ). A obținut “Licence de concert” la Conservatorul din Lausanne cu Fausto Zadra (elevul lui Vincenzo Scaramuzza la Buenos Aires). A participat la cursurile susținute de Carlo Zecchi la Roma, Salzburg, Trieste, Città di Castello; de Ludwik Stefanski la Padova, Lugano; de Malcolm Frager la Zurich și Lucerna; de Louis Hiltbrandt la Geneva. A studiat la Anvers ca bursier al guvernului belgian. A obținut recunoașteri la concursuri naționale și internaționale: Premiul 1 La Spezia , Premiul 1 Carpi (Beethoven), Premiul 1 Chopin (Padova), Premiul 2 Enna, Premiul 2 Taranto, Premiul 2 Treviso, Premiul 1 Roma. A participat la concursul internațional Chopin de la Varșovia unde critica de specialitate a dezvăluit “noblețea și cultura” interpretarilor sale. A efectuat înregistrări pentru Rai și pentru televiziunea elevețiană. A participat cu două concerte în 1977 la interpretarea integrală a sonatelor de Morzart și Beethoven organizate la Roma und eau participat renumiți artiști precum: Hans Richter Haaser, Jorg Demus, Wilhelm Kempff, Rudolf Firkusny, Lya De Barberiis, Nikita Magaloff. A susținut concerte sub diferite forme: duo pianistic (Mozart integrala lapatru mâini și două piane), Bartok sonata pentru două piane și percuții. A susținut în numele Universității din Lausanne, în colaborare cu prof. Jean Claude Piguet, un curs anual dedicat raportului filosofie-muzică și un curs dedicat unor aspecte ale muzicii franceze. A susținut concerte la Teatrul La Fenice din Veneția și la Castello di Duino cu ocazia prezentării ediției în limba italiană a volumului lui Ernest Ansermet “I Fondamenti della Musica nella coscienza dell’uomo”. La solicitarea Consulatului elvețian din Veneția a susținut concerte dedicate lui Frank Martin și Othmar Schoek. În 2003 a interpretat, pentru prima dată la Mestre, în sala Santa Maria delle Grazie, integrala de 32 de sonate de Beethoven în 10 concerte. În 2005 a susținut 5 concerte dedicate sonatelor clasico-romantice de Mozart, Haydn, Schubert, Schumann, Liszt, Chopin. În 2006 a ripetat integrala sonatelor de Beethoven la Școala Superioară de Muzică Ribeaupierre din Lausanne și în 2009, la Mestre. Din 1972 predă la Conservatorul B. Marcello din Veneția. Între 1979 și 2009 a predat la Conservatorul din Lausanne.
Fondatorul Accademia Musicale Italiana este muzicianul venețian Claudio Gasparoni, contrabasist, director și profesor la Conservatorul de Muzică „Benedetto Marcello” din Veneția și la Academii de Înaltă Perfecționare Muzicală, membru în prestigioase ansambluri muzicale, președintele proiectului „Propuneri Muzicale” și directorul artistic al multor Festivaluri din Italia și străinătate.
Programul concertului va cuprinde piese originale şi prelucrări din creaţia lui Ludwig Van Beethoven, Robert Schumann, Fryderyk Chopin și Igor Stravinsky.

IRCCU Veneţia a inclus în programul oficial al celei de-a treia ediţii a Art Night Venezia şi cel de-al doilea proiect al României la Bienala de Artă de la Veneţia: Reflection Centre for Suspended Histories. An attempt, prezentat în Noua Galeria a Institutului în perioada 29 mai – 24 noiembrie 2013. Artişti: Apparatus 22, Irina Botea şi Nicu Ilfoveanu, Karolina Bregula, Adi Matei, Olivia Mihălţianu, Sebastian Moldovan. Curator: Anca Mihuleţ

Pentru mai multe informaţii accesaţi: http://www.artnightvenezia.it/it/sede/253