FILM | "Motor", Festivalul de Film românesc de la Toulouse

FESTIVALUL FILMULUI ROMÂNESC DE LA TOULOUSE"MOTOR"

Editia a 6-ea

Cea de-a sasea editie a Festivalului de film romanesc « Motor ! » din Toulouse va aduce in toamna aceasta, incepând cu 13 noiembrie, o serie de filme si proiectii de scurt-metraje ce au intalnit un mare interes din partea publicului din Toulouse si cel international.

Vor fi prezentate filme de diverse tipuri, precum fictiune, drama sau documentare, in cinematografele ABC, Le Cratère din Toulouse si Le Central din Colomiers. Filmele vor fi proiectate in versiunea originala, cu subtitrare in limba franceza.

Filmul romanesc, considerat in prezent ca facand parte din cele mai dinamice si originale din lume, a primit in cursul a zece ani numeroase distinctii in cadrul marilor festivaluri precum Cannes, Venise, Berlin, Toronto etc. In urma succesului editiilor precedente ale festivalului, Asociatia franco-romana din Toulouse si ABC au decis sa puna bazele unui parteneriat puternic pentru organizarea Festivalului de film romanesc din Toulouse pentru a participa in mod activ la promovarea cinematografiei romanesti, oferind o selectie anuala de filme de fictiune si documentare publicului din Toulouse. Festivalul reprezinta, de asemenea, o oportunitate pentru a intalni actorii si regizorii ce isi vor prezenta filmele pe ecrane.

In deschiderea festivalului, joi 13 noiembrie la orele 19h30 la Abc, filmul « Killing Time » va fi proiectat in prezenta regizorului si actorului Florin Piersic Jr.
Printre creatiile regizorilor romani enumeram : « Roxane » de Valentin Hotea, « Lupu » de Bogdan Mustata, « Bucuresti, unde esti ? » de Vlad Petri, « Sunt o baba comunista » de Stere Gulea si multi altii.


[UPDATE 28.11.14]
Intre 13 şi 22 noiembrie a avut loc la Toulouse cea de-a şasea ediţie a Festivalului de film românesc de la Toulouse, „Motor”. Festivalul este organizat de catre Asociaţia franco-română din Toulouse, în parteneriat cu Primăria oraşului Toulouse, cinematografele ABC (cel mai important cinematograf „de artă” din oraş, membru al reţelei Europa Cinemas), Le Cratère şi Le Central. Institutul Cultural Român este principalul partener instituţional al Festivalului.

Joi 13 noiembrie a avut loc seara de deschidere a celei de-a şasea ediţie a Festivalului „Motor”. Seara a fost deschisă de Mihaela Negoiţă, din partea Asociaţiei franco-române din Toulouse, organizator al Festivalului. Ea a urat bun-venit publicului, a prezentat conceptul Festivalului şi filmele prezente în aceasta editie. A ţinut să sublinieze rolul esenţial pe care echipa de organizare a dorit să îl acorde filmelor de debut şi producţiilor independente : „Din cele 13 filme selecţionate anul acesta, 5 sunt filme de debut”, a spus Mihaela Negoiţă. Alocuţiunea acesteia a fost urmată de cea a adjunctul Primarului oraşului Toulouse. Acesta a vorbit despre importanţa Festivalului pentru oraşul Toulouse, precum şi despre valoarea cinematografiei românesti, foarte apreciată peste hotare : „Producţia cinematografică românească este de o mare valoare, ea fiind recompensată de nenumarate ori cu premii internaţionale”, a precizat adjunctul Primarului. Acesta şi-a terminat discursul printr-o menţiune legată de filmul „Killing Time”, care a deschis Festivalul ; el l-a prezentat pe regizorul Florin Piersic Jr. ca fiind un „Tarantino al României”. In cursul serii de deschidere au fost adresate călduroase mulţumiri Institutului Cultural Român, pentru susţinerea adusă Festivalului de-a lungul anilor ; susţinere fără de care Festivalul nu ar exista.
Seara a urmat printr-un scurt moment „teatral”, în care trei actori au improvizat, „dublând” live în limba franceză extrase din filme româneşti devenite clasice. Sala a fost încântată ce această ideea novatoare, şi a aplaudat performanţa celor 3 actori francezi (Compania La Bulle Carrée). Dupa acest moment de improvizaţie teatrală a urmat filmul de deschidere, „Killing Time”. Regizorul filmului, Florin Piersic Jr., ajuns de la Bucureşti chiar în acea seară, a participat la o dezbatere cu publicul dupa încheierea proiecţiei. Publicul a fost unul foarte receptiv şi interesat de întâlnirea cu regizorul. Seara s-a încheiat în jurul unui cocktail de inspiraţie românească, organizat în foyer-ul cinematografului.
Spectatorii au avut placuta surpriză de a descoperi pe pereţii foyer-ului o expoziţie tematică compusă din 18 fotografii ale tinerei arhitecte Loredana Brumă ; expoziţie intitulată „Bucureşti, micul Paris ?”, care compară cele doua oraşe, din punct de vedere al clădirilor, al instalaţiilor urbane şi al organizării urbane. Această expoziţie a fost o placută surpriză organizată de Asociaţia franco-română din Toulouse.
La seara de deschidere au participat circa 150 de persoane.

Festivalul a continuat cu proiecţii în fiecare seară ; media de participare fiind de 60 de persoane pe seară. Programul Festivalului a îmbinat cu succes filme de ficţiune şi documentare, filme ale unor regizori consacraţi şi filme de debut. Unele din filmele cele mai asteptate de publicul din Toulouse, francez şi român deopotrivă, au fost Despre oameni şi melci (r. Tudor Giurgiu), Sunt o babă comunistă (r. Stere Gulea) şi Metabolism (r. Corneliu Porumboiu).

Programul Festivalului "Motor", editia a 6-ea