Expoziția “LAYERS OF REALITY”, un dialog artistic transatlantic, se deschide la ICR New York

Proiectul se derulează sub egida Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană a Culturii

Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, în parteneriat cu ICR New York și School of Visual Arts – Computer Arts Department din New York, prezintă publicului new-yorkez expoziția internațională de grup LAYERS OF REALITYun dialog artistic transatlantic între școala de arte vizuale de la Timișoara și școala de arte vizuale din New York.

LAYERS OF REALITY” este un mare proiect internaţional realizat sub marca „Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană a Culturii”, care va alea loc în premieră pe scena artistică din New York, cu scopul de a prezenta contribuțiile timișorene la cultura vizuală românească și de a întări legăturile academice dintre România și SUA. Expoziția va fi deschisă la ICR New York, atât în Galeria „Brâncuși”, cât şi în Sala „Norman Manea” a Institutului, în perioada 8 – 28 septembrie 2023.

Expoziția multimedia LAYERS OF REALITY”, curatoriată de Maria Orosan-Telea (România), Lotte Marie Allen și LJ McNerney (SUA), prezintă, sub forma unui dialog transatlantic, lucrările a patru artiști români, Aura Bălănescu, Dorian Bolca, Cosmin Haiaș, Andreea Medar, absolvenți ai Facultății de Arte și Design din Timișoara, și a trei artiști americani, Hershel Carbajal, Kristie Kishși Jintong Yang, absolvenți ai School of Visual Arts – Computer Arts Department din New York.

Prin selecția curatorială propusă și prin intermediul instalațiilor hibride, expoziția explorează ideea unor noi modalități de abordare a realității, în care estetica imaginilor tehnologice care interferează cu producția artistică poate dezvolta noi funcționalități. Astfel, procesele creative revelează o realitate cu mai multe straturi care trebuie percepută și descoperită treptat și conștient prin atingere și privire. Pe tot parcursul expoziției, vizitatorii vor fi invitați să nu rămână pasivi și să contribuie la viața lucrărilor prin interacțiune directă, acestea încurajând atitudinile participative precum folosirea mâinilor pentru a modifica artefactele care modelează la rândul lor viitorul.

Cu ocazia vernisajului care va avea loc vineri, 8 septembrie 2023, începând cu ora 18:30, vor lua cuvântul, alături de artiști și curatori, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, Rectorul Universității de Vest din Timișoara, și prof. univ. dr. Camil Mihăescu, Decanul Facultății de Arte și Design din Timișoara. Un invitat special al evenimentului este Secretarul de Stat pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu.

Această iniţiativă colaborativă face parte din strategia culturală a ICR New York de creare a unei platforme de dialog atât între artiştii români şi artiştii americani/internaţionali, cât şi între instituţii românești și americane de artă și academice, în vederea dezvoltării unor parteneriate pe termen lung şi fructificării diferitelor oportunități de colaborare. De asemenea, proiectul își propune să contribuie la promovarea internațională a programului „Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană”.

Aura Bălănescu lucrează cu instalații interactiv-imersive, care folosesc diverse strategii participative, aplicate printr-o extensie perceptivă indusă de senzori și alte dispozitive digitale. Prin această augmentare tehnologică, participanților li se oferă posibilitatea de a contribui la generarea operei pseudo-sculpturale și dispersarea acesteia într-un mediu multimedia, generând un efect sinestezic.

Dorian Bolca studiază și creează posibile coabitări și colaborări între natură și tehnologie la nivel conceptual și aplicat prin intermediul artei contemporane. În ultimul timp, artistul folosește tot mai mult limbajul de programare Arduino pentru a putea crea conexiuni teoretice, dar și fizice din punct de vedere al paletei de posibilități pe care ți-o oferă programul în relație cu fenomenele științifice care au loc în mediul natural.

Hershel Carbajal este artistă interdisciplinară și informatician. Aceasta combină în arta sa principiile povestirii, tehnicile de filmare și perspectivele istorice cu tehnologia interactivă contemporană. Carbajal crede că prin experiment artistic, granițele tehnologiei sunt forțate și mai mult, progresele tehnologice inspirând la rândul lor arta. În cel mai recent proiect al său, artista folosește o abordare analitică, bazată pe date, pentru a reprezenta vizual un moment semnificativ din punct de vedere cultural.

Cosmin Haiaș, artist și inginer, este interesat să descopere idei prin abordarea și îmbinarea tehnologiei informației și a proceselor tehnologice cu procesul de creație artistică, idei care sunt în concordanță cu valorile umanității. Descoperirea unor noi mijloace de creație artistică prin recurgerea la medii tehnologice și la tehnologia informației îi permite artistului să se exprime în legătură cu valorile morale umane și să critice tensiunile societății contemporane.

Kristie Kish este artistă multimedia, nominalizată la Emmy și câștigătoare a numeroase premii. Practica ei creativă explorează relația dintre tehnologie și lumea naturală și spațiul în care acestea se intersectează, folosind filmări, materiale imprimate, obiecte naturale și date ca instrumente pentru a descoperi noi perspective asupra mediului și a relației noastre cu acesta. Deși în practica ei artistică îmbină o varietate de materiale și tehnici, rezultând lucrări hibride, adeseori neobișnuite sau fără sens, acestea sunt percepute de privitori ca familiare și capitivante prin specificul lor inedit.

Andreea Medar s-a format ca pictoriță, dar în prezent este interesată de obiecte, sculptură, instalații media și video. Lucrările ei fac apel la un imaginar personal, autoreflexiv, într-un alfabet mereu surprinzător și, paradoxal, foarte direct, care asociază elemente contrastante. Construiește imagini criptate care nu sunt ușor sau complet accesibile privitorului.

Jintong Yang, artistă interdisiciplinară, specializată în motion design/ animație și new media. În prezent, explorează conexiunile spirituale dintre oameni și natură, corp și minte, viață și moarte prin imagini în mișcare și experiențe captivante.

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-ul Institutului:
Facebook: https://www.facebook.com/RCINY/
Website:https://www.rciusa.info/
Instagram:https://www.instagram.com/romanianculturalinstituteusa/
Twitter:https://twitter.com/RomanianY
YouTube:https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw