- 9 January 2025
- Etichete Expoziție de fotografie UNESCO Tudorel Ilie Patrimoniul UNESCO în România
Institutul Cultural Român de la Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cu patronajul oficial al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, își deschide porțile și prezintă, în spațiile galeriei sale, prima expoziție din anul 2025: „COMORILE ROMÂNIEI din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO” semnată de fotograful Tudorel llie.
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 16 ianuarie, la ora 18:30, ora Spaniei, în prezența autorului și este dedicată Zilei Culturii Naționale, la aniversarea a 175 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu.
Expozitia de artă fotografică reunește 24 de lucrări din cele peste 70 de fotografii realizate de Tudorel Ilie, care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante valori ale patrimoniului cultural din România. Turneul expoziţiei, început în Anul Centenarului-2018 , a parcurs toate regiunile istorice ale României şi în zonele unde este prezentă diaspora românească din Ungaria și Ucraina.
Este prima prezentare a expoziției în Spania.
Expoziţia de fotografie „Comorile României” prezintă cele mai valoroase locaţii, monumente sau situri arheologice ale patrimoniului tangibil recunoscute pe plan mondial aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO-România ) și este deschisă publicului larg în perioada 16 ianuarie – 23 februarie 2025.
„Comisia Națională a României pentru UNESCO este onorată să fie asociată unui eveniment de înaltă ținută al ICR Madrid, și anume expoziția de artă fotografică „Comorile României” semnată de Tudorel Ilie . Cunoașterea, prin intermediul fotografiei, a unei sinteze a patrimoniului natural și cultural din România, inclus în lista mondială a UNESCO, este o invitație la o întâlnire față-în-față, este o punte între trecut și viitor, între artă și educație, având o importanță semnificativă în conștientizarea valorilor care definesc identitatea noastră națională. În egală măsură, este o punte a colaborării internaționale, care îndeamnă la protejarea a tot ceea ce înseamnă valoare unică a patrimoniului natural și cultural.”, declară Madlen Șerban, secretar general al CNR UNESCO ROMÂNIA
Locație: sediul
Institutului Cultural Român de la Madrid, Plaza del Cordón, nº1, bajo dcha.,
28005, Madrid
Program de vizitare: luni, miercuri și vineri de la 10:00 la 17:00,
marți și joi de la 10:00 la 20:30
Intrarea este gratuită.
„Turneul expoziției itinerante de artă fotografică „COMORILE ROMÂNIEI” în Spania este o oportunitate pentru publicul spaniol , dar și pentru numeroșii membri ai diasporei românești din Spania, de a vedea cele mai reprezentative obiective românești înscrise pe Lista Patrimoniului MondialUNESCO din România. Aceste obiective de o mare valoare sunt o punte de legătură între cultura românească și cultura spaniolă și fac parte integrantă din cultura umanității.
Unele tradiții românești se aseamănă cu cele spaniole: Dansul românesc al „Călușarilor” este asemănător cu dansul spaniol «Morisca» cu săbii sau bâte din Aragón, Andalusia, Galicia și Țara Bascilor. Transhumanța este o tradiție păstorească milenară care se practică și azi în România și Spania Tradiția olăritului este vie la Horezu (Vâlcea, România) și la Talavera de la Reina ( Castilla - La Mancha, Spania).
Noi, românii, ne amintim cu mândrie de strămoșul nostru Împăratul Traian care s-a născut în orașul antic Itálica (actual Santiponce, Spania) și a cucerit regatul antic Dacia, cu capitala la Sarmizegetusa-Regia.”, Tudorel Ilie, artist fotograf
Tudorel ILIE este un artist fotograf din Baia Mare, judeţul Maramureş, România, născut în 9 octombrie 1961 la Ardud, judeţul Satu Mare. Este membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România (rang Art A.A.F.R.), al Asociaţiei Internaţionale de Artă Fotografică „Euro Foto Art” (A.I.E.F.A.) din 2015 și al Uniunii Creatorilor Profesionişti (U.C.P.) sucursala Baia Mare. Este preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociaţia „Millennium” din Baia Mare. Artistul a fost prezent în 185 expoziţii de artă fotografică, din care 84 de expoziţii personale şi 101 expoziţii de grup în muzee şi centre culturale din România, Belgia, China, Japonia, Polonia, Slovacia, Spania, Ungaria şi Ucraina.
Această activitate expoziţională a fost amplu reflectată în numeroase publicaţii scrise din ţară, din străinătate şi în presa online. Fotografiile sale au fost publicate în albume de artă fotografică, reviste de turism internaţionale, albume şi ghiduri turistice precum şi în numeroase cărţi sau publicaţii ştiinţifice .
Artistului i-au fost decernate premiile și distincțiile :
În anul
2024 Trofeul „EFA” de către Asociația
Internațională de Artă Fotografică „Euro Foto Art”;
În anul
2024 placheta „Carol Popp de Szathmary ”de către Asociația Internațională de Artă
Fotografică „Euro Foto Art”;
În anul 2022 „Diploma de Excelenţă” pentru contribuția remarcabilă la susținerea valorilor și
obiectivelor UNESCO.din România - acordată de Comisia
Națională a României pentru UNESCO , București ;
În anul
2022 „Carol Popp de Szathmary ” de către Asociația Internațională de Artă
Fotografică „Euro Foto Art”;
În anul
2019 a primit titlul de „Ambasador al turismului maramureşean” pentru merite deosebite în promovarea turismului şi culturii tradiţionale de către Consiliul
Judeţean Maramureş ;
În anul
2019 „Premiul de Excelenţă”de către Asociația Internațională de Artă Fotografică „Euro Foto
Art” ;
În anul
2015 „ Premiul de Excelenţă”de către revista de cultură „Gazeta de Maramureş”.
A participat la numeroase concursuri de fotografie şi a desfăşurat mai multe proiecte culturale sub patronajul sau în parteneriat cu Comisia Naţională a României pentru UNESCO şi Institutul Cultural Român din Bucureşti.
Vă așteptăm!