Expoziţia "Constantin Brâncuşi - fotograf”, la Muzeul Naţional de Artă al Poloniei

Fotografiile lui Constantin Brâncuşi, artistul român cu cea mai mare expunere internaţională, au fost prezentate pentru prima oară în Polonia, în cadrul unui proiect realizat de ICR-Varşovia în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul Naţional de Artă al Poloniei.
La moartea sa, în 1957, Brâncuşi a lăsat în urmă peste 560 de negative şi mai mult de 1000 de fotografii. Expoziţia "Constantin Brâncuşi - fotograf" cuprinde 40 de tiraje actuale ale unor fotografii originale care îl înfăţişează pe marele sculptor în atelierul său parizian, precum şi o serie de sculpturi celebre sub diferite unghiuri sau în diferite stadii de realizare. Acestea au fost expuse, timp de o lună şi jumătate, la Galeria "Królikarnia" a Muzeului Naţional de Artă al Poloniei, situată într-un vechi palat aristocratic din centrul Varşoviei. Expoziţia a fost însoţită de proiecţia filmului documentar Brâncuşi (1996, 77 min.), în regia lui Cornel Mihalache, unul dintre cei mai cunoscuţi documentarişti români ai ultimilor ani.

Brâncuşi şi-a documentat creaţia prin fotografie, imaginile astfel obţinute ajutându-l să fixeze vizual lucrările terminate, dar şi să reţină etapele de execuţie a sculpturilor. O altă categorie de fotografii sunt autoportretele artistului în atelier. Surprins în timpul lucrului sau pozând, artistul îşi gândea permanent portretul în raport cu opera. Creaţia fotografică era pentru Brâncuşi indisolubil legată de sculptură, în care îşi găsea motivele, pretextele şi inspiraţia pentru imaginile cele mai elocvente din fotografiile sale.

Vernisajul a avut loc în 18 iunie, expoziţia rămânând deschisă publicului până în 2 august.