În perioada 14-28 mai 2025, Institutul Cultural Român de la Bruxelles, Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului și Curtea de Conturi a Uniunii Europene prezintă expoziția de pictură „Drum de apă și de piatrăˮ, a artistului român Roland Pangrati, curatoriată de dr. Cristina Simion.
Găzduită de Curtea de Conturi a Uniunii Europene, care își propune să demonstreze rolul important al artei în promovarea valorilor europene comune și în crearea unui sentiment de bunăstare pentru cetățenii europeni, expoziția cuprinde o serie de lucrări realizate cu tehnica picturii japoneze Nihonga.
Cu măiestrie și talent, artistul contopește fragmente de realitate – uneori recognoscibile, cu perspective imaginare elaborate, poetice și mistice, accentuând importanța dialogului intercultural dintre Est și Vest, prin redarea unor peisaje armonioase și originale. Forța imaginilor este amplificată de muzică, într-un adevărat sincretism al artelor, grație colaborării cu compozitorul, dirijorul și designerul de sunet Eugen Dan Drăgoi.
Creând un concept unic în lume, compozitorul imaginează o polifonie a arhitecturii spațiului expozițional, îmbogățind aspectul vizual cu mișcare temporală. Privitorul are astfel oportunitatea să trăiască plenar experiența lumii imaginative, completând-o cu propria sa experiență spirituală.
Roland Pangrati s-a născut la Galați, în 1976. După mai multe stagii de pregătire universitară în Tokyo, Japonia, pentru a deprinde tehnicile tradiționale ale picturii japoneze Nihonga, Roland și-a dezvoltat un stil propriu, la granița dintre figurativ și abstract, care i-a adus recunoaștere în spațiul european, dar și în Japonia și Coreea de Sud. Din 2020, mai multe lucrări din seria „Rocks” au fost prezentate de Galerie Floraison Tokyo și de Galerie 10 din Saint Moritz, în expoziții personale și de grup. Lucrările sale au fost selecționate atât la Târgul internațional de artă Seognam Art Fair, Coreea de Sud, cât și la Bienala Internațională de Arte Vizuale Brașov – Bienala Albastră. În 2022, expoziția „The Moon Glows the Same” a fost itinerată în România în cinci prestigioase spații expoziționale: Muzeul de Artă al Complexului Muzeal Național Moldova/ Palatul Culturii din Iași, Muzeul Național al Bucovinei – Secția de artă, Suceava, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov (unde expoziția a fost prezentată și în Noaptea Albă a Muzeelor și Galeriilor), Muzeul Național al Țăranului Român și pavilionul Japoniei la Târgul Internațional de Carte Bookfest 2022.
Curatoarea Cristina Simion trăiește și lucrează în Germania. A conceput și organizat aproape o sută de expoziții solo și de grup, în special ale artiștilor contemporani din Estul Europei, cu un interes special pentru România, în Bayreuth, Berlin, Bruxelles, București, Bled, Brașov, Cluj, Chișinău, Iași, Ljubljana, Nürnberg, Munchen, Sibiu și Schmerikon. Cu un interes special pentru noua artă figurativă, a scris, editat și coordonat cataloage și albume de artă și a publicat articole în diferite reviste. În 2019 și 2021, a fost co-curator al Bienalei Internaționale de Arte Vizuale Brașov.
Expoziția marchează prima colaborare a Institutului Cultural Român din Bruxelles cu Curtea de Conturi a UE, acest parteneriat important pentru promovarea valorilor românești pe scena europeană alăturându-se colaborărilor deja existente cu instituțiile UE în organizarea de proiecte comune, conform mandatului primit de reprezentanța ICR din Bruxelles.