Despre oameni şi melci, de Tudor Giurgiu, în premieră la Festivalul Internaţional de Film de la Edinburgh

Festivalul Internaţional de Film de la Edinburgh va include, şi în acest an, o nouă producţie a cinematografului românesc: pentru prima oară în Marea Britanie, Tudor Giurgiu va fi prezent la cea de-a 67-a ediţie a festivalului, cu ultimul său film,Despre oameni şi melci.

Filmul spune povestea unui grup de muncitori angajaţi la o fabrică intrată în faliment, în România de la începutul anilor '90. Totul se schimbă în momentul în care unul dintre ei găseşte o soluţie inedită prin care să-şi scape colegii de şomaj şi fabrica de la faliment. Acesta este cel de-al doilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu, după debutul său cu Legături bolnăvicioase, în 2006.  

Comedia lui Giurgiu este unul dintre cele mai populare filme româneşti din ultima decadă. Filmul s-a bucurat şi de succes internaţional: pelicula a primit Premiul Juriului la Festivalul de Film de la Varşovia şi, ex-aequo, trofeul secţiunii „Meeting Point" a Festivalului Internaţional de Film de la Valladolid, participând şi la alte festivaluri de film, cum ar fi cele de la Trieste şi Goteborg.

Despre oameni şi melci  este o co-producţie româno-franceză, rezultată în urma  colaborării  dintre Libra Film (România) şi Agat Films (Franţa).

Institutul Cultural Român din Londra sprijină prezenţa lui Tudor Giurgiu la Edinburgh, prin organizarea sesiunilor de întrebări şi răspunsuri cu regizorul român, ulterior proiecţiilor.

Când şi Unde: 28 iunie, 20:15, la Cineworld 5 | 29 iunie, 15:10, la Cineworld 13, Edinburgh.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Declaraţia regizorului:

„Filmul meu se bazează pe o poveste adevărată. Este povestea unui om obişnuit, aflat sub semnul unei mari schimbări: căderea comunismului, eveniment care cutremură micul său univers domestic. Întreg modul său de viaţa de până atunci este pus sub semnul întrebării. Filmul este o comedie, dar o comedie cu puternice accente realiste. Nu a fost deloc uşoară realizarea lui, una din precocupările mele fiind aceea de a surprinde cât mai bine atmosfera României de la începutul anilor '90. Aceea a fost o perioadă plină de idealism, naivitate şi speranţă. Majoritatea românilor, mai ales locuitorii micilor orăşele de provincie, visau fie să plece din ţară, fie să găsească o cale de a se imbogăţi cât mai repede cu putinţă. Scenariul lui Ionuţ Teianu m-a atras imediat şi am ştiut chiar de la început că o astfel de poveste (despre nişte oameni care îşi vând sperma pentru a-şi salva locurile muncă) trebuie spusă cu multă delicateţe şi înţelegere."

Festivalul Internaţional de Film de la Edinburgh este un eveniment care are loc în fiecare an, în luna iunie. În cadrul festivalului sunt organizate proiecţii de film, dar şi o serie de alte evenimente cu relevanţă pentru domeniul producţiei cinematografice. Înfiinţat în 1947, reprezintă cel mai vechi festival de film desfăşurat fără întreruperi. Scopul festivalului este acela de a prezenta în premieră filme britanice şi internaţionale, dar şi de a populariza munca cineaştilor.