- 16 January 2020
- Etichete Institutul Cultural Român ICR ICR Chișinău Ziua Culturii Naționale Mihai Eminescu
Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” la Chișinău în parteneriat cu Consulatul General al României la Bălți și cu Teatrul Național Vasile Alecsandri din Bălți.
- recital cameral susținut de Gaudeamus Quartet din cadrul Filarmonicii Brașov. Au fost interpretate compozițiile: George Enescu. Cvartetul op. 22, nr. 2, p. II; Constantin Dimitrescu Dans Țărănesc; Ciprian Porumbescu Balada; Beethoven Opus 18, nr. 4; Mozart KV 421 ș.a.
- interpretare de romanțe de către Silvia Goncear (Seara pe deal; Pe lângă plopii fără soț; De ce nu-mi vii ș.a.) acompaniată de Gaudeamus Quartet;
- moment poetic al actriței Margareta Nazarchevici (Te duci; Dorința; La o artistă ș.a.);
- recital de chitară al interpretului Viorel Burlacu (Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie; Dor de Eminescu; Crez român, Camadeva etc.).
GAUDEAMUS Quartet are următoarea componență: Lucia Neagoe – vioara I, Raluca Irimia – vioara II, Leona Varvarichi – viola și Ștefan Neagoe – violoncel, soliști concertiști ai Filarmonicii Brașov. A luat ființă în anul 1986 la Iași, unde au beneficiat de îndrumarea renumitului Cvartet Voces.
Prima apariție în fața publicului brașovean a avut loc în anul 1988, când au obținut Premiul I la Concursul de interpretare pentru cvartete studențești, din cadrul Festivalului Internațional de Muzică de Cameră – ediția XIX. Au urmat și alte concursuri naționale și internaționale, în palmaresul GAUDEAMUS QUARTET fiind incluse: Premiul Special al Juriului la Concursul Internațional de Cvartet de Coarde, Mozart – Salzburg, Austria (1995), Premiul al II-lea la Concursul Internațional de Muzică de Cameră, Vincenzo Bellini – Caltanisseta, Italia (1995), Marele Premiu – Rovere d’Oro la Concursul Internațional de Muzică de Cameră – San Bartolomeo al Mare, Italia (2000). Artiștii Gaudeamus Quartet s-au perfecționat la cursuri de măiestrie din Marea Britanie cu Hugh Maguire (prim violonist al Cvartetului Allegri) și cu membri ai Cvartetului Alban Berg. De asemenea, au lucrat la Salzburg cu Walter Levin (prim violonistul Cvartetului La Salle), la Londra cu membri ai Cvartetului Amadeus și cu Milan Skampa (membru al Cvartetului Smetana). Gaudeamus Quartet se numără printre puținele formații care au reușit să interpreteze în trei ediții Integrala Cvartetelor de coarde de Beethoven (Iași, Brașov și Genova).
Silvia Goncear a absolvit Conservatorul de Stat din Chișinău, la catedra Actori de Comedie Muzicală (1984-1989). Între anii 1983-1984 activează ca profesoară de muzică la școala Nr. 1 din orașul Telenești, iar din 1989 pînă în 1991 ca actriță la teatrul “Ginta Latina”. Participând la numeroase concursuri, i s-au acordat următoarele premii: în 2007- Marele Premiu la Festivalul - Concurs de Interpretare a Romanței „Crizantema de Argint”, ediția a 15-a; tot în același an - Premiul Primăriei Municipiului Târgoviște „Octav Enigărescu” la concursul „Crizantema de Aur” (Târgoviște); în 2008 - Marele Premiu la Concursul „Crizantema de Aur” (Târgoviște).
Margareta Nazarchevici este o cunoscută actriță și regizor de teatru și film, artist al poporului din Republica Moldova.
Viorel Burlacu este compozitor, profesor, chitarist, interpret, orchestrator și aranjor. Scrie muzică pentru cântece, dar și versuri. Este implicat în organizarea diferitelor evenimente în țară, dar și peste hotare, iar dintre toate activitățile sale cel mai mult îi place să cânte.
Accesul publicului la
evenimente a fost liber.