Vă invităm la expoziția colectivă „Orient”, deschisă în perioada 21 septembrie – 9 decembrie la Centrul de artă contemporană Bunkier Sztuki din Cracovia.
Vernisaj: 21 septembrie, ora 18:00
Curator: Michal Novotný, co-curator Anna Bargiel
Artiştii din România prezenţi în această expoziţie colectivă sunt: Aurora Király, Matei Bejenaru, Vlad Nancă, Ioana Nemeş, Pavel Brăila, Anetta Mona Chişa.
Expoziția reprezintă o „meditație asupra Europei Est-Centrale”. Curatorul ei, Michal Novotný (Centrul pentru Artă Contemporană FUTURA, Praga), a invitat în proiect artiști reprezentând generații și statuturi diferite – aflați în circulație sau uitați. Cu toții sunt legați de Europa Est-Centrală – unii dintre ei au plecat din regiune, alții și-au propus să locuiască în ea.
La mai bine de douăzeci de ani de la vestita expoziție „Interpol” (Stokholm, 1996), a cărei ambiție a fost provocarea unui dialog între artiștii Europei occidentale și răsăritene și care, în opinia participanților, a avut ca efect „divizarea Estului și Vestului”, moștenirea Europei Est-Centrale rămâne o construcție problematică. S-ar putea părea că forța divizărilor geografice existente în Europa a început cu timpul să dispară. Încadrarea geografică anacronică a fost respinsă chiar de artiști, prin participarea la rezidențe în străinătate, expoziții și bienale internaționale sau prin stabilirea în țări care le oferă condiții mai bune de trai. Ei au început să perceapă Europa ca pe o platformă globală și universală pentru propria creație. Totuși relațiile actuale pe linia Est-Vest sunt privite în continuare în categoriile „Războiului Rece”, iar țările Europei Est-Centrale sunt tratate de „bătrâna” Europă ca un pericol la „adevărata democrație”.
Europa împreună cu istoria, tradiția și cultura ei multistratificate funcționează ca o colecție de direcții, sursă de contexte, trimiteri și referințe. A devenit o lentilă care concentrează păreri asupra condiției prezentului. Ce fel de moștenire reprezintă astăzi pentru artiști tradiția și mitul Europei? Se identifică cu ea sau o resimt mai degrabă ca pe un balast?
Aceste întrebări au fost adresate reprezentanților „Noului Est”, adică artiștilor legați de Europa Est-Centrală. Cunoștințele despre artă, dezvoltarea ei, istoria practicilor artistice în țările acestei regiuni se lasă descoperite azi mult mai ușor decât în deceniile anterioare. Se dovedește că artiștii contemporani au dificultăți în a se identifica pe sine și situația lor aparte în construcția de monolit denumită „Europa Est-Centrală postcomunistă”. Cu toate acestea, accesul la artă este intermediat în mare măsură de discursul occidental, iar creația din regiunea Europei Est-Centrale este tratată destul de unitar.
Expoziția Orient construiește o perspectivă asupra istoriei acțiunilor artistice menită să submineze modelul hegemonic care consideră arta țărilor Europei Est-Centrale drept o reacție întarziată la tendințele occidentale ori o producție ideologică instrumentalizată. Pune sub semnul întrebării judecățile simplificate, concentrându-se asupra legăturilor care au existat între centrele culturale din țările unde nici mișcările artistice, nici limbajul formal folosit de artiști nu au fost unitare. Orient vrea să demonstreze și să respingă limitările teritoriale false și închipuite. Atrage atenția asupra necesității formulării unor noi metode de cercetare și reguli de comunicare între artiștii și creatorii din aceste regiuni ale Europei, care pentru multă vreme au fost excluși din istoria internațională oficială a artei. Plasează creația artiștilor istorici (precum Petr Štembera sau Jiří Kovanda) în contexte noi, făcând trimitere la nevoia creării unei noi istorii a artei. Se concentrează asupra unor zone de cercetare rămase în continuare la periferia narațiunii oficiale.
Proiectul repune în discuție, într-un mod critic, chestiunile istoriei și moștenirii moderniste, rezolvării problemelor propriei istorii, identității, reinterpretării istoriei artei, dar și traumei și amneziei colective. Atrage, totodată, atenția asupra practicilor diverse prin intermediul cărora arta ajunge la public, analizează semnificația acestor practivci pentru relațiile extinse dintre artă și societate.
Proiectul expozițional este realizat cu sprijinul Programului „Europa Creativă” al Uniunii Europene.