25 mai 2015
Sala oglinzilor din cadrul Ministerului de Externe al Republicii Cehe, Loretánské náměstí 101/5, 118 00 Praha
Sala Martinu din cadrul Academiei de Muzica HAMU din Praga, Malostranské náměstí 13, Praha 1
ICR Praga, în parteneriat cu Ambasada României la Praga, organizează, pe data de 25 mai 2015, o serie de evenimente dedicate marcării a 95 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Republica Cehă.
Evenimentele încep cu o masă rotundă, în intervalul orar 10:00-13:00, organizată la sediul Ministerului de Externe al Republicii Cehe, unde personalităţi din domeniul de referinţă vor susține alocuţiuni pe tema relaţiilor româno-cehe:
E.S. dna Daniela Gîtman, Ambasador al României în Republica Cehă; E.S. dl Jiři Šitler, fost Ambasador al Republicii Cehe la Bucureşti;dna conf. univ. Octavia-Luciana Madge, de la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Litere; dl conf. univ. Jiři Felix, Președintele Asociației de prietenie Cehia-România;dl dr. Miroslav Tejchman, istoric de la Universitatea Carolină din Praga; dl Dušan Kováč, istoric de la Institutul de istorie din Bratislava, Slovacia; Ing. dl Dedulea Nicolae, Președintele Asociației Românilor din Republica Cehă.
În cadrul acestei acţiuni va avea loc şi lansarea cărţii Relaţii româno-cehe. Bibliografie generală. / Rumunsko-české vztahy: Všeobecná bibliografie., coordonator Octavia-Luciana Madge, apărută la Editura Universităţii din Bucureşti, în anul 2014. Lucrarea menționată face parte din seria Relaţii bilaterale internaţionale. Bibliografii generale. / Mezinárodní bilaterální vztahy. Všeobecná bibliografie., fiind un volum aniversar, cu totul special, rezultatul unei reușite colaborări interdisciplinare la nivel academic şi, în contextul dat, vine să marcheze şi 80 de ani de studiere a limbii cehe la Universitatea din București.
Programul continuă cu un concert extraordinar al Filarmonicii de Stat Arad, de la orele 19:00, la Sala Martinu a Academiei de Muzica HAMU din Praga, care prezintă un repertoriu conținând: Karl Jenkins - Palladio concerto grosso pentru orchestră de coarde (20 min.); Ciprian Porumbescu – Balada pentru vioară și orchestră op. 29 (8 min.); Domenico Dragonetti – Concert pentru contrabas și orchestră de coarde (12 min.); Antonin Dvorak – Nocturna în si bemol major op. 40 (7 min.); Antonio Vivaldi – Simfonia în do major (10 min.); Bis: Constantin Dumitrescu – Dans țărănesc;
Seara se încheie cu o recepție diplomatică în saloanele Palatului Morzin, sediul misiunii diplomatice a României la Praga.
Intrarea la toate evenimentele menţionate se face pe bază de invitație tipărită.