Concertul Stelu Enache, Corneliu Stroe & Aromanian Ethno Band promovat de ICR Lisabona deschide noaptea de concerte din 21 iulie 2009 la 22h00, în cadrul Festivalului Músicas do Mundo la Centro de Artes din Sines.
"STELU ENACHE, CORNELIU STROE & AROMANIAN ETHNO BAND" este un grup alcătuit din muzicieni cu notorietate în lumea culturală românească şi internaţională, aparţinând unor stiluri muzicale diferite, reuniţi sub genericul de «world music» de celebrul muzician Ovidiu Lipan „Ţăndărică", autor al binecunoscutelor proiecte ce au generat albumele de muzica aromână „Bachita" şi „Iskender", popularizate în numeroase concerte în România şi Europa şi reprezentând cu precădere folclorul aromân din Dobrogea. Stilul formaţiei este o fuziune între folclorul aromân şi elemente moderne din rock şi jazz, pigmentate cu sonorităţi din muzica grecească şi balcanică, dar şi cu prelucrari din folclorul dobrogean.
Stelu Enache, solistul formaţiei, totodată şi promotor al folclorului aromân, a colaborat şi colaborează în prezent cu nume de marcă din muzica românească cum ar fi naistul Gheorghe Zamfir, ţambalistul Marius Mihalache, precum şi cu grupul rock Phoenix şi Fanfara 10 Prăjini. El este prezent în continuare în proiectele lui Ovidiu Lipan „Ţăndărică".
Percuţionistul Corneliu Stroe este un nume cunoscut atât în jazzul autohton, cât şi în cel european, muzician cu un palmares bogat, bun cunoscător al genului ethno-jazz cu participări la numeroase albume scoase în colaborare cu muzicieni români şi europeni.
Grupul Aromanian Ethno Band care participă la acest eveniment în formula Stelu Enache – voce, Mircea Cazan – voce, bouzouki, clarinet, Adrian Stavian – keyboard, Corneliu Stroe – baterie, percuţie, face parte din proiectul lui Ovidiu Lipan „Ţăndărică" care nu a putut fi prezent din cauza programului său încărcat.
Datorita zonei pe care o reprezintă, muzica acestui grup, precum şi timbrul vocal deosebit a lui Stelu Enache, constituie un reper de originalitate şi exotism cu o bună audienţă la publicul larg.
Festivalul Muzica Lumii din Sines (FMM Sines – Festival Músicas do Mundo) va avea loc în acest an între 17 şi 25 iulie 2009 pe scenele din Sines şi Porto Covo.
FMM este o organizaţie a primăriei muncipale din Sines, regiunea Alentejo din Portugalia, şi se realizează în luna iulie a fiecărui an. FMM este un festival non-comercial la care participă spectatori interesaţi de descoperirea muzicii de peste tot din lume. Principiile identităţii sale sunt calitatea şi diversitatea programului prezentat în şarmul spaţiilor unde se realizează, în spiritul unic pe care, alături de public, l-a cucerit de-a lungul anilor, fiind privit, în primul rând ca un serviciu public cultural.
FMM a fost înfiinţat în 1999, cu scopul de a pune în valoare Castelul din Sines, locul de naştere al lui Vasco da Gama, printr-un eveniment care să arate diversitatea expresiilor muzicale ale lumii, evocând revoluţia ce a avut loc în contactele între culturi, la care un rol important l-au avut şi călătoriile marelui navigatorul portughez. În prezent, festivalul depăşeşte fizic graniţele Castelului, iar programul său trece peste orice frontieră istorică.
Muzica ce se poate auzi la FMM se încadrează în aria "world music". De la muzică trandiţională la jazz, de la folk la blues, de la tango la reggae, de la clasic la fussion, acesta este un festival de muzică fără graniţe între genurile muzicale. Alături de Aromanian Ethno Jazz sunt invitaţi la festival nume precum Lee 'Scratch' Perry din Jamaica (inclus pe lista celor 100 cei mai buni artişti din toate timpurile publicată de revista Rolling Stones), pianistul Chucho Valdés câştigător a 5 premii Grammys, maestrul indian al "slide guitar", Debashish Bhattasharya, cel mai bun artist din Asia/Pacific la BBC Radio 3 World Music Awards 2007, etc.
Concertele din cadrul acestui festival se desfăşoară în două localităţi şi patru spaţii. Localităţiile sunt două din cele mai populate aşezări ale municipiului Sines: Porto Covo şi Sines. În Porto Covo, concertele au loc pe o scenă montată lângă portul pescarilor, cu o capacitate maximă de 8000 persoane. În Sines, spectacolele se desfăşoară pe trei scene, toate situate în inima oraşului: scenariul istoric al Castelului (capacitate:7000 persoane), bulevardul Vasco da Gama (15000 persoane) şi Centro de Artes de Sines (200 persoane, în Auditoriu).
Publicul festivalului a crescut semnificativ în ultimii ani. În 2008, numărul spectatorilor a fost estimat la 85 de mii de persoane, cel mai mare număr înregistrat până acum. Din 1999 până acum au participat la FMM peste 325 de mii de persoane.
Între 1999 şi 2008 la FMM au fost realizate 164 concertos. 2008 a fost, până acum, ediţia cea mai plină de muzică, cu un număr de 40 de spectacole. Taraf de Haidouks, Black Uhuru feat. Sly & Robbie, Hedningarna, Kronos Quartet, The Skatalites, Tom Zé, Femi Kuti, Hermeto Pascoal, Marc Ribot, KTU, Master Musicians of Jajouka, Trilok Gurtu, Toumani Diabaté, Rabih Abou-Khalil, Mahmoud Ahmed, Gogol Bordello, Rokia Traoré, Asha Bhosle, Cui Jian & Orchestra Baobab sunt câţiva dintre artiştii care au trecut pe la FMM.
FMM s-a consolidat de-a lungul ultimului deceniu ca unul dintre evenimentele cu cea mai bună receptare atât din partea criticii de specialitate cât şi a artiştilor participanţi. Revista «Songlines» a evidenţiat «geniul» programării sale, artistul finlandez Kimmo Pohjonen l-a considerat drept «unul dintre cele mai bune festivaluri din Europa» iar întreaga presă portugheză a subliniat excelenţa şi caracterul său particular în cadrul evenimentelor culturale.
informaţie adaptată de pe site-ul FMM http://fmm.com.pt/