1 martie

La începutul lunii martie a fiecărui an, românii sărbătoresc "Mărţisorul", acesta fiind un ritual de înnoire a timpului şi anului odată cu sosirea primăverii.

rţişorul este un şnur confecţionat prin răsucirea a două fire, unul alb şi unul roşu, împodobit cu ciucuri la capete, care se ataşează la un obiect artizanal, pentru  a fi dăruit fetelor şi femeilor în prima zi a primăverii calendaristice, purtându-se la piept, la mână sau la gât o anumită perioadă.

Purtarea mărţişorului simbolizează înnoirea, speranţa, bucuria, iubirea, concilierea, prin faptul că se oferă mai întâi între membrii comunităţii, pentru ca, ulterior, să fie dăruit regnului vegetal şi, prin extensie, întregului Cosmos. Prin răspândirea mărţişorului-simbol cu cele două culori se doreşte echilibrarea principiilor contrare şi complementare ce guvernează Universul: viaţa-moartea, lumina-întunericul, vara-iarna, masculinul-femininul.

Tradiţia "Mărţişorului" este respectată în toată zona balcanică, la români, greci, albanezi şi bulgari, existând o atestare scrisă a acestui obicei veche de 1.600 de ani.

Pentru a face cunoscută această tradiţie publicului ceh, în cadrul grădiniţei Hellichova din Praga, grupelor de preşcolari li se vor oferi materiale şi diagrame pentru confecţionarea de mărţişoare, pe care să le ofere apoi mamelor sau unei persoane din familia lor, împreună cu un material printat, în limba cehă, cu scurta descriere a semnificaţiei acestei sărbători pentru români.

Ambasada României în Republica Cehă şi Institutul Cultural Român de la Praga vă urează o primăvară frumoasă şi un an prosper!