Ziua Europeană a Limbilor 2017 sărbătorită la Lisabona

Ziua Europeana a Limbilor 2017 sarbatorita la Lisabona

Cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, ICR Lisabona, alături de colegii din clusterul EUNIC Portugalia, a organizat sâmbătă, 23 septembrie 2017, un eveniment festiv multicultural şi pluridisciplinar, care s-a desfăşurat la Biblioteca Palácio Galveias din Lisabona (Campo Pequeno) și la care au participat aproximativ 500 de persoane.

Pe parcursul întregii după-amieze, cei prezenți au luat parte lasesiuni de speak dating în diverse limbi europene (română, germană, franceză, engleză, italiană, spaniolă, finlandeză, cehă, georgiană, croată, poloneză și greacă), la ateliere culinare și de ilustrație pentru copii, la ateliere de dans, jocuri, concerte, proiecții de filme, expoziții, sesiuni de poezie și povestiri pentru copii și la un club de lectură. Evenimentul s-a încheiat cu o tombolă ce a avut ca premii cursuri de limbi străine în cadrul institutelor culturale membre EUNIC.

Participarea ICR Lisabona în cadrul Zilei Europene a Limbilor a constat în prezentarea standului cu produse tradiționale românești, informații turistice despre România și despre activitatea Institutului Cultural Român, organizarea de sesiuni de speak-dating în limba română, în intervalul 15.00-16.30 și 17.00-18.30, susținute de Prof. Rodica-Adriana Covaci și două ateliere culinare pentru copii cu începere la orele 16.15 și 16.45, susținute de Grațiela Andrei. În cadrul atelierelor culinare, micii participanți au învățat să scrie scurte cuvinte românești cu fondant în culorile României, cu care au decorat biscuiți de turtă dulce. Evenimentele organizate de ICR Lisabona au beneficiat de prezența a aproximativ 40 de participanți la sesiunile de speak dating în limba română și de 35 de copii la cele două ateliere culinare.

Membrii EUNIC Portugalia implicați în acest proiect au fost: Institutul Cultural Român, Goethe Institut, Institutul Camões, Institutul Francez din Portugalia, Alliance Française, Institutul Italian de Cultură, British Council, Institutul Cervantes şi Institutul Ibero-American al Finlandei, cărora li s-au alăturat Ambasadele Austriei, Cehiei, Greciei, Georgiei (țară invitată), Poloniei și Croației și Reprezentanța Comisiei Europene în Portugalia.