Vinul românesc a curs în tornadă la Beijing - articol apărut pe site-ul Radio China Internațional

În data de 18 decembrie 2015 pe site-ul Radio China Internațional a apărut un articol despre Wine Tasting Road Show / Caravana de degustare de vinuri, eveniment găzduit de ICR Beijing. În cele ce urmează afișăm conținutul articolului:

Vinul a fost, dintotdeauna, atât la români, cât şi la alte popoare, părtaş la suferinţele şi bucuriile oamenilor, a fost un simbol al prieteniei, al înţelegerii, al bucuriei şi o sursă nesecată de inspiraţie pentru poeţi, scriitori şi compozitori. Un liant al prieteniei a fost şi la evenimentul organizat de Institutul Cultural Român de la Beijing împreună cu reprezentanţa Camerei de Comerţ şi Industrie a României la Beijing, unde invitaţii au descoperit lumea miraculoasă a vinurilor româneşti şi moldoveneşti şi au simţit gustul şi aroma băuturii zeilor. Directorul institutului, Constantin Lupeanu a dat tonul începerii petrecerii. „Bună seara, bine aţi venit, îi salutăm pe prietenii chinezi şi români şi pe prietenii străini invitaţi la sediul Institutului Cultural Român din Beijing. Întâi vom asculta câteva cuvinte despre vinul românesc, iar apoi vom bea, fiecare după capacităţi."

Vinul este una dintre cele mai vechi băuturi nobile de pe Pământ. Considerat, altădată, un dar accesibil doar zeilor şi folosit în ritualurile de cult şi în timpul ceremoniilor, astăzi, vinul este accesibil tuturor şi este considerat un simbol al forţei şi al vitalităţii. Directorul reprezentanţei Camerei de Comerţ şi Industrie a României la Beijing, Cristina Andriţoiu a făcut o scurtă prezentare a celor două crame care au adus în China licoarea magică pentru degustare. „Bună seara şi multe mulţumiri pentru faptul că aţi dat curs invitaţiei noastre la Institutul Cultural Român, unde împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie din Bucureşti organizăm o degustare de vin. Pentru că aici se află foarte mulţi cunoscători ai României, nu voi povesti despre România, care oricum e o ţară frumoasă cu oameni frumoşi şi cu mâncare bună şi vin bun, aşa că voi face doar prezentarea celor două crame care sunt aici. Una dintre ele este Crama Mennini, doamna Anton aici de faţă este reprezentanta acesteia, este o cramă care se află în centrul României şi într-una dintre cele mai bune regiuni producătoare de vin. Cealaltă cramă este reprezentată prin domnul Damaschin, care este din Republica Moldova, o republică soră a noastră, prietenă şi vecină, aşa că avem această reprezentare împreună de vin."

Preşedintele Asociaţiei Sommelierilor din România, Florin Voica, prezent la eveniment, a spus invitaţilor că vinul Cramei Mennini din România este unul cu tradiţie şi atitudine. Podgoria Mennini continuă moştenirea de vinuri cu tradiţie din timpuri străvechi, atunci când aceasta era deţinută de o familie nobilă şi respectată din România. „Prima cramă Mennini este o podgorie foarte renumită în România, podgoria Drăgăşani. Este comparată cu Toscana Italiei. Este o cramă destul de mică, are doar 70 de hectare, solul este brun roşcat de pădure, soiurile de struguri sunt atât autohtone româneşti, cât şi internaţionale. Am adus cu noi doar câteva din soiurile de struguri şi sorturile de vin pe care le veţi degusta imediat. Primul soi este Fetească Albă. Este soi pur românesc, foarte apreciat atât în România, cât şi în străinătate. Culoarea este alb-gălbui cu tente aurii, miros de fân cosit şi flori de câmp, caise uscate şi fructe exotice. Este foarte adevărat că trebuie să fie mult mai rece, ca să-i pună în valoare mirosul, gustul şi să fie foarte apreciat. Se potriveşte foarte bine cu carnea albă, carne de pui, peşte, fructe de mare. Mâncarea chinezească şi salatele în special sunt foarte bine asortate cu acest vin. Al doilea vin este Pinot Noir, un vin roşu delicat, parfumat, cu arome de condimente exotice, cireşe, căpşuni şi zmeură. Se asociază foarte bine cu carnea roşie, vânat şi brânzeturi. Al treilea soi pe care l-am ales este Merlot, este soi internaţional. Aici discutăm despre fructe de pădure, prune uscate, plante aromatice, o culoare vie, bogată, roşu purpuriu. Este foarte bine echilibrat şi se potriveşte foarte bine cu carnea roşie, vânat, cu mâncarea chinezească, cu sosurile adecvate. Unul dintre cele mai importante vinuri din Crama Mennini este Cabernet Sauvignon, care este un strugure şi un vin care se găseşte pe tot mapamondul, un vin cu multă personalitate, un vin foarte faimos. Este unul din preferatele mele, este foarte masculin, foarte echilibrat, puternic, o culoare foarte frumoasă, roşu purpuriu închis cu margini cărămizii. Are miros persistent de fructe de pădure şi aici aş putea să specific afinele şi coacăzele, coacăze negre, mure. Se asociază, de asemenea, cu carne roşie, cu sos brun, cu mâncare chinezească uşor condimentată."

După prezentarea primei crame, vinul a început să curgă în pahare. Pentru vinurile roşii, preşedintele Asociaţiei Sommelierilor din România, Florin Voica a adus o pâlnie specială, care aerează băutura foarte repede. Aşa că acesta a curs sub formă de tornadă, punându-i în valoare buchetul, aromele, gustul. Iată ce spun invitaţii: „Vinul românesc este foarte bun. Îmi place foarte mult Feteasca neagră. Are un gust deosebit. Din punctul meu de vedere, vinul românesc este mult mai gustos decât vinul franţuzesc. Sperăm să vedem cât mai multe vinuri româneşti pe piaţa Chinei. De asemenea, sperăm să fie organizate cât mai multe activităţi ca şi cea de astăzi." (...) „Mă bucur să particip la acest eveniment şi să gust vinul românesc. România are o istorie îndelungată şi acum ne-a adus vinul din depărtare şi ne-a adus şi cultura vinului. Felicitări pentru organizarea acestui eveniment."

Manager general al Cramei Mennini, Nicoleta Anton ne-a spus că experienţa China este una interesantă şi utilă. „O aventură interesantă în care ne-am propus să obţinem cât mai multe informaţii despre China şi, în special, despre comportamentul consumatorului de vin din China. Avem încrederea că vom fi unii dintre exportatorii de vinuri din România. După cum se ştie, România este unul dintre principalii producători de vinuri şi ne vom bate, ca să spun aşa, cu Italia, Spania, chiar Franţa şi suntem încrezători că vom reuşi să facem cunoscut în China şi vinul din România, care este un vin calitativ fără îndoială. În ce priveşte calităţile, tradiţia, în primul rând, experienţa vinificatorilor din România şi, bineînţeles, clima şi calitatea solului românesc."

Preşedintele Asociaţiei Sommelierilor din România, Florin Voica a vorbit, apoi, invitaţilor despre a doua cramă prezentă cu vinuri la Beijing. „A doua cramă, care mie îmi este foarte dragă, este Crama Grada Vine Sot. Avem aici Aligoteul, pe care l-am descoperit de curând. E un strugure şi un vin internaţional. Are o aciditate aparte, un gust aparte, asta specific pământului din care provine. Culoare galben-verzui, gust plin uşor amărui, fructe proaspete, iar aciditatea este vioaie. Se asociază foarte bine cu carnea de pui, fructe de mare, peşte şi mâncare chinezească. Crama Grada Vine se află în localitatea Cojuşna în centrul Moldovei, iar zona se numeşte Codri, care este renumită atât pentru vinuri albe, cât şi vinuri roşii, iar cei din zonă o numesc Bordeaux-ul Moldovei. Se produc atât vinuri albe, cât şi vinuri roşii. Este o cramă mică, cu 55 de hectare, dar foarte apreciată atât în zonă, cât şi în ţările vecine. Crama are o tradiţie de peste 100 de ani, iar oenologul, cel care prepară vinul, vine din generaţiile strămoşeşti. Au o colecţie de 25.000 de sticle de vin, din 2008 până în 2010. Al doilea vin, care este vedeta serii, pentru că este Chardonnay este cel mai cunoscut şi cel mai important vin de pe tot mapamondul. Ca şi strugure vine din compoziţia şampaniei. În şampanie găsim trei struguri - Chardonnay, Pinot Noir şi Pinot Meunier. Este singurul vin care se poate învechi în butoaie până la şase luni. De culoare, o să-l vedeţi imediat, este galben pai cu tente aurii, proaspăt, vioi, expresiv. Se potriveşte foarte bine cu mâncarea chinezească, fructele de mare, cu salatele, e un vin cu multă demnitate şi personalitate. Aici este un vin pe care trebuie să-l privim cu multă grijă şi atenţie. De ce spun asta? Pentru faptul că Pastoral Cahor se fac doar în anii favorabili. Este cules la maturitate deplină. Este singurul vin dulce din această seară. Licoros. Îl putem consuma atât ca aperitiv, la ficat de gâscă, cât şi la deserturi de ciocolată. Este complex, enigmatic, o culoare roşie cu nuanţă de rubiniu, gust plin, suav şi catifelat, nuanţe de ciocolată, coacăze negre şi prune uscate."

Ce spun studenţii chinezi care învaţă limba română la Beijing şi alţi invitaţi despre vinul românesc? „Este foarte bun şi gustos. Îţi place vinul roşu sau vinul alb? Îmi place mai ales alb. Dulce sau sec? Dulce." (...) „Îmi place vinul alb. E foarte bun şi e foarte clasic." (...) „Îmi place vinul roşu pentru că are o culoare foarte frumoasă şi mireasma este frumoasă şi este foarte delicios." (...) „Adevărul este că nu ştiu prea multe despre România, dar astăzi am ajuns din întâmplare aici şi m-am îndrăgostit repede de România." (...) „Mă bucur foarte mult să particip la acest eveniment de degustare a vinului românesc. Îmi place foarte mult atmosfera de aici. Toţi oaspeţii, chinezi şi români, sunt aşa de bucuroşi. Tocmai am gustat vinul acela de culoarea pietrei roşii. Îmi place foarte mult gustul acestui vin. Este foarte bogat şi de fructe. Îmi place foarte mult, nu am mai băut acest soi de vin. Sunt bucuroasă şi pentru că mi-am făcut prieteni şi am rămas cu impresia că românii sunt oameni amabili şi frumoşi." (...) „Am gustat adineauri vinul acesta. Este dulce şi transmite cultura tradiţională. Şi China are o istorie a vinului. Chinezilor le place să bea şi să deguste băuturi alcoolice.Vinul ajută la adâncirea prieteniei şi a schimburilor dintre oameni." (...) „Mă bucur foarte mult să particip la acest eveniment. Din punctul meu de vedere cultura vinului contribuie la aprofundarea prieteniei dintre oameni. Uneori, putem aprofunda schimburile de sentimente prin cultura vinului. Îmi place foarte mult vinul românesc. Dacă voi avea şansa să merg în România, aş vrea să văd cu ochii mei cultura României şi cultura vinului românesc." (...) „Am participat, astăzi, la eveniment şi ştiu că vinul românesc este bun. În anul 1999, am început să studiez în România. Am stat acolo un an. De atunci ştiu că vinul românesc este bun şi vinul de astăzi mi-a amintit de anii de atunci. Mi-am adus aminte de vinul bun, de mâncărurile delicioase şi de oamenii amabili din România. Şi astăzi vorbesc mereu cu membrii familiei mele despre România. Sper să avem şansa cu toţii să vizităm această ţară frumoasă." (Felicia Nina Gherman, foto Li Xin)

Articolul poate fi citit la următorul Link: http://romanian.cri.cn/221/2015/12/18/1s165943.htm