VENEȚIA. Momente importante din istoria italo-română, prin povestea a patru exponate MNIR

Piese din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, relevante pentru legăturile italo-române, vor fi prezentate, în perioada 15 decembrie 2020 – 27 ianuarie 2021, pe pagina de Facebook și pe canalul Youtube ale Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, într-o serie de materiale video intitulată „Fragmente de istorie italo-română“. În cele patru episoade, dedicate copiei Columnei lui Traian (15 decembrie 2020), veşmântului bisericesc – casulă – din secolul al XVII-lea (6 ianuarie 2021), distincţiei conferite domnitorului Alexandru Ioan Cuza de către Regele Emanuel al II-lea – Ordinul Sfinţii Mauriciu şi Lazăr, în grad de Mare Cruce (24 ianuarie 2021) și portretului istoricului Nicolae Iorga, semnat de pictorul Dan Băjenaru (27 ianuarie 2021), publicul italian va face o incursiune în istoricul relaţiilor dintre cele două state, Italia și România.

Primul episod din serie va prezenta Copia Columnei lui Traian, cu un ghidaj realizat de directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, arheolog şi numismat reputat, expert în istorie antică şi medievală. Copia integrală a Columnei traiane pe care o adăposteşte Muzeul Naţional de Istorie a României a fost realizată între anii 1934-1940 de meşteri de la Vatican. Din cauza contextului istoric şi politic, copia monumentului a ajuns la Bucureşti în anul 1967. Columna lui Traian fost construită în Forul lui Traian de la Roma în anul 113 d. Hr., fiind atribuită lui Apolodor din Damasc. Columna ilustrează peste 100 de scene cu 2500 de personaje, din cele două războaie daco-romane din anii 101-102 d. Hr. şi 105-106 d. Hr., care au dus la cucerirea Daciei şi transformarea ei în provincie romană. Compusă dintr-un soclu, un fus, un capitel doric şi având o înălţime de aproape 40 m, este considerată un important izvor arheologic şi istoric, o reprezentare a războaielor daco-romane, la baza formării poporului român.

Al doilea episod va prezenta publicului un veşmânt bisericesc (casulă) din secolul al XVII-lea. Premiera materialului va avea loc pe data de 6 ianuarie, cu ocazia Bobotezei / Epifaniei. Veşmântul, compus din mai multe bucăţi de ţesături laice, prezintă particularitatea de a avea, în partea centrală, părţi dintr-o faţă de masă din brocart importat din spaţiul italian. Veşmântul este din catifea şi ţesături cu fire de mătase colorată. Această piesă de patrimoniu demonstrează prezenţa relaţiilor comerciale între spaţiul românesc şi cel italian în perioada medievală. Prezentare realizată de istoricul Andrei Marius Trifu.

Cel de-al treilea episod este dedicat Ordinului Sfinţii Mauriciu şi Lazăr, în grad de Mare Cruce, distincţie conferită domnitorului Alexandru Ioan Cuza de Regele Emanuel al II-lea de Savoia, Unificatorul Italiei. Premiera materialului va avea loc pe data de 24 ianuarie 2021, cu ocazia celebrării Unirii celor două Principate româneşti: Ţara Românească şi Moldova. Ordinul, fondat în 1454 de ducele Amedeo al VIII-lea de Savoia, a fost a doua distincţie a casei de Savoia, după Ordinul Annunziata. S-a format prin unirea a două ordine combatante: Miliţia Sfântul Lazăr şi Miliţia Sacră a Sântului Mauriciu. În anul 1907 a fost transformat în Ordin de merit civil şi militar, cu vocaţie caritabilă. Ordinul Sfinţii Mauriciu şi Lazăr, în grad de Mare Cruce, a fost conferit de Regele Emanuel al II-lea de Savoia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în anul 1861, în urma recunoaşterii de către Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti a Regatului Italiei. Conferirea acestui Ordin demonstrează faptul că bunele relaţii dintre Italia şi Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti au continuat într-o perioadă instabilă, când statele Europei luptau pentru unificarea teritoriilor şi cristalizarea conştiinţelor naţionale.Prezentare video realizată de istoricul Andrei Marius Trifu.

Portretul istoricului Nicolae Iorga, semnat de pictorul Dan Băjenaru, reprezintă subiectul celui de-al patrulea material video realizat în cadrul acestei serii. Prezentată de istoricul Andrei Marius Trifu, premiera va avea loc pe data de 27 ianuarie 2021, în anul în care se celebrează 150 de ani de la naşterea marelui istoric Nicolae Iorga. Datarea tabloului, atribuită de specialiștii Muzeului Naţional de Istorie a României, este perioada interbelică [1937–1938]. Acest material video aduce un omagiu fondatorului IRCCU Veneţia (Casei Române de la Veneţia) în anul în care se celebrează un secol şi jumătate de la naşterea lui Nicolae Iorga.