ULTIMII RAPSOZI - ZAIM PETRU şi ţambalul său vin la Bucureşti

Marţi, 22 ianuarie 2008, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti), în cadrul programului ULTIMII RAPSOZI, va avea loc o întâlnire cu ZAIM PETRU, ţambalist renumit din Câmpulung Moldovenesc. 
ULTIMII RAPSOZI
este un program lunar al ICR, coordonat de Grigore Leşe, care îşi propune iniţierea publicului citadin în folclorul tradiţional din România. 
Primul invitat din 2008 este Zaim Petru. Născut în 1929 la Piatra Neamţ, a început să cânte la ţambal la vârsta de şapte ani, pe instrumentul adus de la Budapesta de unchiul său, lăutarul Dumitru Antică. „Conservatorul meu l-am făcut pe prispa românului" – astfel îşi descrie el perioada de formare. Repertoriul său vast şi divers – romanţe, valsuri, tangouri, muzică lăutărească, balade, cântece de război, cântece haiduceşti, jocuri româneşti şi ungureşti – i-a permis să cunoască medii felurite, de la nunţile ţărăneşti la petrecerile notabilităţilor comuniste. Astăzi, faima sa a depăşit nu doar hotarele Bucovinei, ci şi pe cele ale ţării: există turişti din toată lumea care vin la Câmpulung Moldovenesc special pentru a-l auzi. 

Proiectul ULTIMII RAPSOZI
prezintă oameni care cântă aşa cum o făceau strămoşii lor, cu sute de ani în urmă, şi care există încă în România în anumite zone. Un ţel urmărit este conştientizarea faptului că arta tradiţională, reprezentând o valoare identitară fundamentală, formează un patrimoniu, iar acest patrimoniu imaterial trebuie respectat şi păstrat. Este avută în vedere atât muzica tradiţională românească cât şi cea a minorităţilor din România. 

Proiectul presupune întâlniri lunare cu ultimii rapsozi, a căror medie de vârstă este în jur de 75 – 80 de ani, în spaţiul din Bucureşti al Institutului Cultural Român. Artiştii vor fi prezentaţi de Grigore Leşe, cel care – cunoscându-i îndeaproape – va reprezenta liantul dintre ei şi public. 

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile.