Tur virtual al expoziției „Building the Future. Together”, prezentat de Institutul Cultural Român în cadrul Romanian Design Week

Tur virtual al expozitiei Building the Future Together, prezentat de Institutul Cultural Roman in cadrul Romanian Design Week

Romanian Design Week, cel mai important festival multidisciplinar din România, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, aniversează 10 ani. Anul acesta, Romanian Design Week are loc în perioada 13 - 22 mai, sub conceptul #FORWARD, iar principala destinație din program este Combinatul Fondului Plastic. Tema ediției din acest an este născută din dorința de a investiga, a testa și a proiecta scenarii pentru un viitor al comunităților creative, al inovației, al incluziunii, al sustenabilității prin colaborare, pentru a avea orașe și comunități mai armonioase. Aceste elemente esențiale ale temei de anul acesta sunt aduse în fața publicului printr-o serie de expoziții și evenimente co-produse cu unele dintre cele mai relevante organizații creativ-culturale de pe plan local, punând bazele unui nou început, bazat pe experiențe, procese și colaborări.

Institutul Cultural Român, în calitate de partener al festivalului, sprijină realizarea unui tur virtual al expoziției „Building the Future. Together”. Expoziția face parte dintr-un program dezvoltat de The Institute, în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, sub semnul Noului Bauhaus European.

„Building the Future. Together” este o expoziție-experiment ce investighează impactul proceselor de co-creare, precum și importanța implicării civice și a spațiilor de dialog, amintind totodată de impactul multidisciplinarității și al mișcării Bauhaus asupra societății moderne.

Expoziția prezintășase instalații originale interactive și imersive, dezvoltate în parteneriat cu Local Design Circle, Nod Makerspace, România Tradițiilor Creative, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, grupul de inițiativă Berzei 21, BAZA. Instalațiile reprezintă și un pretext pentru demararea unor procese de consultare publică pe teme precum: comunitățile creative și hub-urile culturale, co-crearea unui oraș mai prietenos, importanța abordărilor multidisciplinare, ecosistemele urbane, tradițiile creative și revitalizarea spațiilor prin cultură. Expoziția poate fi vizitată la Galeria Nicodim din cadrul Combinatului Fondului Plastic, până pe 22 mai.

Turul virtual poate fi accesat la următorul link: https://my.matterport.com/show/?m=8qbDnPK5iVh

Noul Bauhaus European este o inițiativă strategică a Comisiei Europene, un proiect care combină viziunea Pactului Verde european cu o schimbare concretă în comunitate. Un proiect transdisciplinar, Noul Bauhaus European își dorește să stimuleze colaborarea și să genereze noi scenarii și moduri de a trăi și lucra împreună.

Noul Bauhaus European duce mai departe tradițiile și valorile Școlii Bauhaus, fondate în 1919, de Walter Gropius în Weimar, atunci capitală a Germaniei de după Primul Război Mondial. Mișcarea combina meșteșugurile și artele plastice, devenind faimoasă pentru încercarea de a unifica principiile producției de masă cu viziunea artistică individuală, estetica, cu funcția de zi cu zi. Punând folosirea inteligentă a resurselor și creativitatea în prim-plan, Școala Bauhaus vorbește despre importanța dialogului artistic multidisciplinar și trans-disciplinar, despre puterea adaptabilității mediului artistic și despre aportul pe care acesta îl poate aduce.

Programul ediției aniversare de 10 ani RDW reflectă rezultatele parteneriatelor strategice pe care The Institute le-a stabilit cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, Institutul Cultural Român, Ordinul Arhitecților din București, Uniunea Artiștilor Plastici, Combinatul Fondului Plastic, Asociația Baza. Deschidem orașul, NOD makerspace, Centrul Ceh, Institutul Cultural Maghiar, Institutul Francez sau ARCEN, precum și evenimentele și proiectele semnate de alte peste 50 de organizații creativ-culturale din România.

©Roald Aron