TEL AVIV. Publicul israelian a revenit pe „Strada românească” de la Zikhron Ya'akov

TEL AVIV Publicul israelian a revenit pe Strada romaneasca de la Zikhron Ya'akov TEL AVIV Publicul israelian a revenit pe Strada romaneasca de la Zikhron Ya'akov TEL AVIV Publicul israelian a revenit pe Strada romaneasca de la Zikhron Ya'akov

După un an de pauză cauzată de pandemia de coronavirus, festivalul „Strada românească” a revenit în orașul israelian fondat de evrei din România, Zikhron Ya'akov cu ediția a treia, organizată de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, împreună cu partenerii săi: primăria Zikhron Ya'akov și organizațiile israelienilor originari din România, AMIR și HOR. Ca și la precedentele două ediții, publicul israelian a participat în număr extrem de mare la eveniment, sosind cu miile, din toate colțurile Israelului, pentru a lua parte la cavalcada de programe culturale românești.

La ceremonia de deschidere, primarul orașului, Ziv Deshe, a accentuat importanța schimburilor culturale dintre România și Israel, exprimându-și atât satisfacția pentru continuarea tradiției Festivalului „Strada românească”, cât și intenția organizării unei ediții festive în contextul împlinirii, în 2022, a 140 de ani de la înființareaZikhron Ya'akov, oraș fondat, în secolul XIX, de evrei originari din România.

„Ca urmare a antisemitismului, România este mai săracă, astăzi, prin lipsa voastră, pentru că a pierdut o mare parte din comunitatea sa evreiască” – a subliniat E. S. Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel la ceremonia de deschidere, care a fost moderată de cunoscutul jurnalist israelian originar din România, Attila Somfalvi.

„În acest an, Festivalul „Strada românească”, proiectul principal de diplomație culturală și publică al ICR Tel Aviv, are un format inedit, cu un program foarte bogat și variat, numai cu artiști israelieni, mulți dintre ei cu origini românești. Am reușit să creem o tradiție: un mare eveniment anual, care a devenit un punct de referință pentru toți israelienii originari din România” – a declarat Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, la ceremonia de deschidere. ParteneriiInstitutului Cultural Român de la Tel Aviv la evenimentulorganizat în 26 septembrie 2021 au fost Primăria Zikhron Ya'akov și organizațiile israelienilor originari din România, AMIR și HOR.

Eli Shahar, vicepreședintele AMIR, a menționat contribuția evreilor români la dezvoltarea statului Israel, în diverse domenii de activitate, de la știință până la cultură. Acest aport va fi subiectul principal al expoziției permanente care urmează a fi prezentată începând cu anul 2022, odată cu inaugurarea Muzeului Evreimii Române de la Rosh Pina.Ceremonia s-a încheiat cu intervenția lui Zeev Schwartz, președintele organizației HOR Israel, care a făcut o scurtă trecere în revistă a colaborărilor dintre diversele organizații ale evreilor români din Israel.

Evenimentul, care a atras un număr impresionant de vizitatori, a cuprins următoarele manifestări:concerte de muzică balcanică susținute deSumSum Band;concerte de muzică românească, klezmer, balcanică și dansuri susținute deTaraful Ciocârlia; proiecția filmului România neîmblânzită, producător Alex Păun; dansuri folclorice cu trupa de dansuri de tineret Zamarin; „Poveștile bunicului”, spectacol interpretat de Teatrul Karov din Tel Aviv; ateliere de decupaj pentru copii și adulți cu Zipora Neeman; „Vrăjitorul din Givat DADA”, spectacol de teatru de păpuși de Shoshi Yaari și ateliere de creație DADA, produse de Muzeul Janco Dada din Ein Hod; artă stradală – personaje din Aliya-ua românească din Zikhron Ya'akov interpretate de artiști locali;„Sioniști români curajoși în ZikhronYa'akov” – tur ghidat cu Avi Daskal.

Programele au avut loc în aer liber, în spațiidin centrul vechi al orașuluiZikhron Ya'akov,ale cărui baze au fost puse de evreii veniți din România (Moinești, jud. Bacău) în anul 1882,primăria orașului dorind să valorifice această importantă moștenire istorică. Astfel, pe parcursul serii de 26 septembrie din timpul „Sărbătorii corturilor”, Sukkot, strada pietonală din Zichron Yaakov a fost plină de „ingrediente” culturale românești precum muzică, dans, folclor, spectacole de teatru, film, ateliere de creație.Alături de partenerii de proiect, ICR Tel Aviv a fost prezent și printr-un stand de informare, unde au fost oferite materiale de interes general, au fost prezentate, de asemenea, activităţile şi evenimentele organizate de ICR Tel Aviv, au fost distribuite materiale de promovare, precum și materiale turistice.