TEL AVIV. Amintirile scriitoarei Maria Găitan Mozes, în seria „Portret de autor”

Autoarea israeliană de origine română Maria Găitan Mozes va dialoga cu Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv, în primul eveniment al seriei „Portret de autor”, lansată de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv. Materialul video, în limbile română și ebraică, prezentat cu subtitrare în limba engleză, va fi transmis în premieră la data de 29 octombrie 2020, ora 18:00, pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv și pe canalul Youtube.

Dialogul reprezintă un periplu virtual prin istoria Școlii de literatură „Mihai Eminescu” de la București, a cărei absolventă a fost scriitoarea Maria Găitan Mozes, precum și prin cariera literară și didactică de peste 70 de ani în domeniu. Autoare publicată în paralel în cele două țări, Israel și România, nonagenara Maria Găitan Mozes este o sursă de amintiri literare prețioase despre activitatea scriitorilor israelieni de limbă română de-a lungul a jumătate de secol.

Maria Găitan Mozes este o autoare de poezie, proză și literatură pentru copii, născută în satul Vărzăreștii Noi (actualmente în Republica Moldova). A ajuns în România la 23 august 1944 ca refugiată de război, a urmat cursurile Școlii Pedagogice și a fost învățătoare. A fost selecționată pentru talentul ei literar și gazetăresc în prima promoție a Școlii de literatură „Mihai Eminescu”, în anii cincizeci, fiind colegă cu cei care aveau să devină marii scriitori români Nicolae Labiș, Aurel Rău, Gheorghe Tomozei, Florin Mugur, Lucian Raicu ș.a. A fost mai mulți ani redactor la reviste pentru copii și tineret și a publicat numeroase cărți, între care „Sub tâmpla cerului”, „Las inima să spună”, „Zâmbind sub poverile vieții”. A imigrat în Israel în 1977 și s-a integrat în mișcarea literară a scriitorilor israelieni de limba română cu sprijinul lui I. Schechter, al lui Eugen Campus, Gina Sebastian Alcalay, Solo Iuster și Andrei Strihan. A fost membră a Cenaclului „Punct”, susținută de Andrei Strihan, fostul ei profesor de la Școala de Literatură. A publicat în periodicele „Ultima oră”, „Tribuna Magazin”, „Orient Expres”, „Gazeta Românească”, „Izvoare”, „Orient Expres”, „Punct”. A publicat numeroase volume în limba română, parte dintre ele fiind traduse în ebraică. A activat peste 20 de ani în Cenaclu, alături de Zoltan Terner, Shaul Carmel, Luiza Carol, Andrei Fischoff, Getta Berghoff, Solo Har. Alexandru Mirodan i-a semnat prefața unor cărți publicate în Israel.

În seria „Portret de autor” vor fi realizate incursiuni culturale în activitatea literară a unora dintre personalitățile marcante ale scenei culturale israeliene, care au rădăcini românești sau care realizează frecvente schimburi culturale cu comunitatea israelienilor de origine română.

Sursa foto: universulacademic.ro