"Teach Me Tonight" cu Harry Tavitian şi Cserey Csaba la Braşov


Vineri, 17 iulie, la ora 20.00, la Centrul Cultural Reduta din Braşov va avea loc un recital susţinut de Harry Tavitian şi Cserey Csaba. Un armean născut în Dobrogea şi un secui născut în Transilvania se (re)întâlnesc, în urbea din Carpaţi, într-un concert organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Centrul Cultural Reduta. Evenimentul face parte din seria de concerte "Teach Me Tonight – de la blues la etno-jazz cu Harry Tavitian", iniţiată în 2009 de Institutul Cultural Român. Concertul e prilejuit de Cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească organizate de ICR în cetatea transilvană a Braşovului, care are renumele unui mare centru comercial medieval, dar şi al unui „bastion" cultural şi academic. Nu este întâmplătoare organizarea aici a cursurilor, cum nu este întâmplătoare nici programarea acestui concert la Braşov, într-un spaţiu multicultural.
Harry Tavitian: «Cred ca muzica pe care o facem - în care încercăm o sinteză între free-jazz şi muzica de cameră contemporană, pe de o parte, foclor şi muzica medievala transilvaneană, pe de alta parte - poate fi foarte sugestiva pentru participanţii la cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie, pentru ce înseamnă azi identitatea culturală românească. Aştept cu nerabdare să mă reîntâlnesc cu publicul din Braşov, oraş cu o frumosă tradiţie jazzistică, în care mi-am petrecut studenţia şi unde, în 1975, s-a născut şi prima mea formaţie de jazz. Chiar dacă în anii din urmă concertele mele la Braşov nu au mai fost aşa de numeroase ca înainte de '89, fanii de jazz din Brasov îmi sunt la fel de dragi».
Harry Tavitian se numără, potrivit criticului austriac Richard Schuberth, „printre pianiştii extraordinari care au iniţiat şi au desăvârşit Noul Jazz Est-European". Jazzul de avangardă şi blues-ul arhaic alternează în creaţia sa, traversată de la început de un puternic filon etnic.
Percuţionistul Cserey Csaba (n. 1958, Gheorghieni), autodidact, s-a afirmat în anii '70 în domeniul rockului progresiv. Fondator al formaţiilor Mistic şi Trio Ra, a fost inspirat de muzica orientală. Este creator al unor instrumente de percuţie şi iniţiator al unei şcoli de percuţie la Satu Mare. Muzicianul îşi explică astfel pasiunea : „Toba este cel mai vechi instrument, e o parte din istoria lumii; intâi a fost folosită ca mod de comunicare şi de-abia apoi ca un instrument muzical. Viaţa e de neimaginat fără ritm, de la bătăile inimii până la ritmul vieţii de fiecare zi".
Harry Tavitian: „Cserey Csaba îmi este un partener foarte drag. În ultimii şase ani am cântat împreună în duo, trio sau ca invitat al formaţiei mele Orient Express în numeroase concerte, în România, Ungaria şi Germania. (…) Cserey Csaba are mult rafinament, sensibilitate, plus un simţ extraordinar al ritmului şi al... umorului".
Cserey Csaba: „Harry e un om foarte interesant, misterios, atras ca şi mine de lumea Orientului. Simt că în jazz mă exprim pe mine însumi şi reuşesc să transmit această emoţie şi publicului. Muzica pe care o fac cu Harry este ceva aparte, ceea ce e chiar esenţa jazzului: spontaneitatea şi trăirea adevărată".
În compoziţiile lui Tavitian şi Cserey, folclorul este „reinventat" în contextul jazzului. Primul lor CD, numit „Naşterea" şi lansat la începutul lui noiembrie 2008, „exprimă puterea de a transcende a muzicii, în toate tradiţiile şi formele sale" (Roger Griffin).
„Harry Tavitian & Cserey Csaba iarăşi au uimit (…) – la fiecare concert al maeştrilor eşti pur şi simplu hipnotizat de scenă, atât muzica lor, care transmite o bucurie imensă de a exista, cât şi energia celor doi te ţin în priză şi te fac să te simţi ca participant la o conspiraţie mondială a celor aleşi să se bucure de muzică." – Alexandru Vakulovski (Tiuk, septembrie 2008, despre concertul susţinut de duo la Festivalul Stuffstock)
Intrarea la concertul de la Centrul Cultural Reduta este liberă, în limita locurilor.

Evenimentul face parte din seria de concerte Teach Me Tonight, iniţiată de Institutul Cultural Român. (www.icr.ro/bucuresti/evenimente/teach-me-tonight-cu-harry-tavitian-de-la-blues-la-etno-jazz.html)

www.harrytavitian.ro
Video – Duo Tavitian / Cserey:
http://www.youtube.com/watch?v=7jhFdIe5rcI Satu Mare, Suita de colinde 2007
http://www.youtube.com/watch?v=o55DKTQ7hww Satu Mare, Suita de colinde 2007
http://video.bestmusic.ro/module.php?module=content_detaliu&id_content=14000120 Stufstock, Vama Veche 2008
http://www.tv-net.ro/Video-Harry-Tavitian-si-Cserey-Csaba-lansare-album-de-colinde+901 Cluj 2008
http://www.youtube.com/watch?v=jwyG5puoPMg Valenii de Munte, Concert lectie de la blues la etno-jazz, 2008