Spielende Insel | Concert cameral „Frumusețe (im)perfectă” la Kühlhaus Berlin

Spielende Insel | Concert cameral Frumusete (im)perfecta la Kuhlhaus Berlin

Muzicieni: Cătălin Șerban (pian), Andrei Ioniță (violoncel), Seiji Okamoto (vioară)

Artiști vizuali: Bastian Gehbauer, Enikö Márton, Gyulas Sági, Tobias Löffler

Recitator: Jan Wagner

Dată: 02 iunie, 19:30

Sală: Kühlhaus Berlin, Luckenwalder Str. 3, 10963 Berlin

*Concertul începe la orele 19:30 | accesul în sală este posibil începând cu orele 18:00


ICR Berlin se bucură să susțină, alături de asociația KonzertLEBEN, cel de-al doilea concert din seria de muzică de cameră Spielende Insel, care îi reunește pe unii dintre cei mai aclamați tineri soliști din Berlin.

Proiectul conceput de pianistul Cătălin Șerban s-a impus inițial pe scena muzicii clasice sub forma festivalului estival Spielende Insel – Kammermusik am Meer

("Playing Island – Chamber Music by the Sea") de pe insula germană Rügen, primind un răspuns răsunător din partea publicului. După primele trei ediții, proiectul s-a extins la Berlin, unde prezintă un concept sincretic ce aduce împreună muzica și artele vizuale în inedita sală de evenimente de la Kühlhaus Berlin.

Sub titlul „Frumusețe (im)perfectă” (Unvollkommene Schönheit), programul serii va cuprinde cele două trio-uri faimoase pentru pian, vioară și violoncel (op. 99 și op. 100) de Franz Schubert:

Trio pentru pian nr. 1 în si bemol major și

Trio pentru pian nr. 2 în mi bemol major – ambele, partituri ce își găsesc fără efort locul în epoca modernă.

Scrise la finalul vieții compozitorului, lucrările reflectă cu onestitate tulburătoare întrepătrunderea dintre uman și sublim, oferind un studiu precis și totodată atemporal asupra sentimentelor umane.

Interpreților Seiji Okamoto (vioară), Andrei Ioniță (violoncel) și Cătălin Șerban (pian) li se va alătura poetul și câștigătorul renumitului Premiu Büchner, Jan Wagner, care va introduce și însoți poetic seara. O expoziție pop-up cu lucrări realizate de patru artiști vizuali berlinezi va deschide peisajul muzical către noi asociații senzoriale.

Din seria concertelor proiectului Spielende Insel la Kühlhaus Berlin a făcut parte „Mituri și dramă” (Mythen & Drama) din data de 14 martie 2024.

Următorul episod va avea loc în 20 noiembrie 2024.


Pentru bilete vizitați linkul.


Informații suplimentare despre proiectul Spielende Insel puteți accesa pe website-ul proiectului : 


BIOGRAFII


Cătălin Șerban, pentru care Berlinul reprezintă „acasă”, are darul de a încânta publicul cu o emotivitate subtilă și „cu o strălucire enormă și virtuozitate modestă” (Badische Zeitung). Încă de la începutul studiilor sale de pian la Berlin și Lübeck, Șerban s-a bucurat de numeroase succese în cariera sa tânără de pianist. Astăzi, pe lângă activitatea sa bogată în concerte ca solist invitat și muzician de cameră la festivaluri și în săli de concerte importante, este și lector la Conservatoarele din Lübeck și Berlin. Accentul lui Cătălin Șerban se află în special pe repertoriul romantic și modern timpuriu, care se reflectă în proiectele și înregistrările sale.

Alături de violoncelistul renumit Andrei Ioniță și de alți doi tineri muzicieni internaționali – violonistul Suyeon Kang și violista Karolina Errera –, Cătălin Șerban și-a propus să promoveze muzica românească. Împreună au lansat la începutul anului 2024, prin casa de discuri Naxos, CD-ul „Mélodies infinies” care se concentrează pe o lucrare monumentală și rar interpretată de George Enescu: Cvartetul pentru pian nr. 1 în Re major, op. 16.

Cătălin Șerban este inițiatorul și directorul artistic al festivalului de muzică clasică „Spielende Insel“ de pe insula Rügen, prin intermediul căruia sunt reuniți tineri muzicieni de mare calibru.


Născut în 1994 la București, violoncelistul român Andrei Ioniță și-a început cariera muzicală la vârsta de cinci ani, inițial la pian. La vârsta de opt ani, a început să studieze violoncelul cu profesoara Ani-Maria Paladi în orașul său natal, București. În 2012, Ioniță s-a mutat la Berlin și a studiat cu Jens Peter Maintz la Universitatea de Arte (UdK). Afirmarea sa a venit în 2015, când a câștigat Concursul internațional Ceaikowsky de la Moscova. De atunci, Andrei Ioniță a susținut concerte alături de artiști precum Gidon Kremer și Martha Argerich, precum și cu numeroase orchestre de renume. A concertat deja la Carnegie Hall din New York și la Elbphilharmonie din Hamburg, printre altele. 

Andrei Ioniță a fost selectat de BBC ca „Artist al Noii Generații”. Fundația germană Musikleben i-a pus la dispoziție un violoncel Giovanni Battista Rogeri din 1671.


Violonistul japonez Seiji Okamoto, care locuiește între Berlin și Kronberg, s-a născut în 1994 și a început să cânte la vioară la vârsta de trei ani. A studiat cu Kimiko Nakazawa, Gérard Poulet și Kazuki Sawa la Universitatea de Arte din Tokyo și la Berlin și Kronberg cu Antje Weithaas. În 2021, a câștigat premiul I și premiul special pentru cea mai bună interpretare a lucrării comandate la Concursul Internațional de Muzică ARD din München. A primit premii la Concursul J. S. Bach din Leipzig și la Concursul de vioară Wienawski din Polonia, printre altele. A concertat deja ca solist cu numeroase orchestre renumite din întreaga lume.

În prezent, Seiji cântă la o vioară Matteo Goffriller, fabricată în 1702, pusă la dispoziție cu generozitate de Colecția Munetsugu.