Spectacolul „Povestea miezului de iarnă”, prezentat pentru copiii din Voivodina

Proiectul „Caravana teatrului românesc pentru copiii din Voivodina, Serbia”, organizat de Institutul Cultural Român, prin Compartimentul Comunități Istorice din cadrul Direcției Generale Programe prin Reprezentanțe și în Comunitățile Istorice, va avea loc pe 5 și 6 decembrie 2019, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Masteranzii și absolvenții U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale” din București vor susține o serie de patru reprezentații ale spectacolului Povestea miezului de iarnă realizat după povești și basme românești, cu muzica marilor compozitori naționali. Distribuția: Romina Boldașu, Carmen Mihaela Gâlcă, Ionuț Terteci și Cristian Claudiu Jicman.Dramaturgie și concept: Bogdana Darie. Instructor teatral: Andreea Jicman.

Reprezentațiile vor avea loc în casele de cultură din regiunea Voivodina din Serbia în datele de 5 și 6 decembrie 2019, astfel: 5 decembrie 2019 – Petrovasâla / Pătrovăsâla / Vladimirovac / Vladimorovăț și Uzdin / Uzdâni / Ozora, 6 decembrie 2019 – Satu Nou/ Banatsko Novo Selo și Mramorac / Maramorac / Mramorak / Мраморак.

Spectacolul, cu o durată de aproximativ 60 de minute, are la bază o serie de povești și legende românești ce explică pe înțelesul copiilor, relația omului cu natura, schimbarea anotimpurilor și respectul pentru păstrarea tradiției populare românești. Apelând la tehnici specifice basmelor românești, Fulgul de Nea și Bobul de Grâu devin personaje cu chipuri umane, copii ai zilelor noastre care învață ce înseamnă grija și respectul pentru celălalt, bucuria jocului descoperit împreună și, mai ales, miracolul prieteniei. Participarea activă a copiilor în cadrul spectacolului de teatru le va dezvolta acestora spontaneitatea, rapiditatea reacțiilor și capacitatea de învățare și receptare a informațiilor prin tehnici corporale. In deschiderea fiecărui spectacol, Andreea Jicman, instructor teatral, va susține ateliere de jocuri teatrale. În cadrul acestei activități vor fi implicați, dacă doresc, profesorii și părinții copiilor pentru a le oferi instrumente și tehnici teatrale care pot fi folosite în procesul educativ.