Spectacolul „Cântarea Cântărilor” la Marsilia

Spectacolul „Cântarea Cântărilor", o coproducţie româno-franceză în regia Cătălinei Buzoianu, va avea o reprezentaţie pe 13 martie 2009, la Salon de Provence, o localitate în proximitatea oraşului Marsilia.

Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, organizează, în perioada 11 – 15 martie 2009, în parteneriat cu Asociaţia Europeană Franco-Română Mnémosyne din Marsilia, un amplu eveniment teatral, destinat comunităţilor româneşti din sudul Franţei. Reprezentaţia piesei „Cântarea cântărilor" va fi urmată, în data 14 martie, de o serie de conferinţe despre teatrul românesc contemporan şi un atelier interactiv cu publicul. Regizoarea spectacolului, Cătălina Buzoianu, este cunoscută publicului francez pentru spectacolele sale după texte de Pirandello, Strindberg, Panait Istrati şi, mai ales, pentru premiera mondială a spectacolului după „Le premier homme" de Albert Camus, prezentată la Château de Lourmarin.

Spectacolul „Cântarea Cântărilor" este o creaţie contemporană în care muzica şi teatrul interferează pe fundalul textului biblic omonim.

Distribuţia spectacolului este asigurată de Filip Ritovski şi Ilinca Marche, coregrafia – Mălina Andrei, scenografia – Delia Tancău, Sandra Elizabeth Mavhima – dansatoare, Toma-Gabriel-Felix Brandus – proiecţie, o contribuţie sonoră specială aparţinând trupei rock Iris.

În prezent, diaspora română din Franţa este estimată la aproximativ 50.000 de persoane. Aceasta este concentrată în marea ei majoritate la Paris şi în unele centre urbane, printre care Marsilia, Bordeaux, Montpellier, Metz, Grenoble, Saint Nazaire, Narbonne, Avignon, Verneuil, Valance etc. În decursul anilor, emigraţia românească şi-a creat, prin eforturi proprii sau cu sprijinul unor personalităţi autohtone, asociaţii cu caracter cultural, destinate promovării valorilor spirituale româneşti.