Simboluri arhetipale comune în România și în Franța, expuse de Galeria Macadam din Paris

Simboluri arhetipale comune in Romania si in Franta, expuse de Galeria Macadam din Paris

De Ziua Națională a Franței, în cadrul Galeriei Macadam, Institutul Cultural Român de la Paris invită publicul interesat joi, 14 iulie 2022, ora 19.00, la vernisajul expoziției „Cocoși”/"Coqs".

Sunt expuse, prima dată în străinătate, aproximativ 30 de lucrări în ulei pe pânză și tehnică mixtă, toate portrete de cocoși, realizate de Marius Ghica, artist cu multiple fațete, originar din Craiova.

Picturile din această serie au mai fost expuse la Muzeul Național al Literaturii Române din București, la Galeria de Artă din Craiova, la Muzeul de Artă „Casa Simian” din Râmnicu Vâlcea.

Expoziția evocă această pasăre cunoscută și folosită în imaginarul românesc, care, în același timp, este și simbolul Franței. Cocoșul nu are doar un rol doar decorativ, ci dimpotrivă, are ambiția de a reprezenta o punte între cele două culturi, iar conferința pe care profesorul, scriitorul și totodată artistul Marius Ghica o va susține în deschiderea vernisajului, va pune în evidență aceste trăsături simbolice comune.

„Marius Ghica este o revelație pentru mine, la modul foarte serios. În primul rând, deoarece venind dintr-un alt domeniu decât artele vizuale, nu are nicio inhibiție și nicio prejudecată". – Pavel Șușară


Intrarea este liberă, inscrierea obligatorie la email: institut.roumain@gmail.com