„Seratele Enescu” de la ICR New York continuă cu un „concert-experiență” oferit de Dinu Mihăilescu

Pianistul româno-elvețian Dinu Mihăilescu susține vineri, 10 martie, la sediul ICR New York din Manhattan, un recital inclus în „Seratele Enescu”, unul dintre programele permanente ale Institutului.

Concertul este intitulat „ROmerican Avant-garde” fiind, așa cum îl caracterizează chiar Dinu Mihăilescu, un „concert-experiență”, care constă în compoziții americane și românești, în majoritate compuse în prima parte a secolului al XX-lea, care vor fi interpretate aproape fără nicio întrerupere, într-un continuum de cca. 50 de minute și într-o ambianță dramatică, învăluitoare. Programul pivotează în jurul compoziției americanului Jacob Druckman -The Seven Deadly Sins /Cele șapte păcate capitale și mai cuprinde lucrări de John Cage, Remus Georgescu, Leonard Bernstein, Aaron Copland și George Enescu.

Născut în 1988, Dinu Mihăilescu a obținut diploma de bacalaureat la Colegiul Național de Artă din Timișoara, după care și-a continuat studiile la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa profesoarei Dana Borșan. În 2009, a fost admis la Școala Superioară de Muzică din Geneva în clasa profesorului Dominique Weber, unde a obținut diplomele de licență în muzică și două masterate: învățământ instrumental și diplomă de solist.

Dinu Mihăilescu a participat la masterclass-urile unor renumiți pedagogi, precum Leon Fleisher, Dmitri Bashkirov și Mennahen Pressler, și la diverse concursuri și festivaluri internaționale, cum sunt Millenium Piano Festival (Gijon – Spania), Les Estivales de Megève (Franța), Puplinge classique (Elveția), Concours de piano de Genève (Elveția), Concursul Internațional de pian George Enescu (București). În 2021,a obținut titlul de Doctor în Muzică al Universității de Vest din Timișoara cu teza intitulată „Interpretarea muzicii lui Béla Bartók: între elemente de limbaj muzical și expresie artistică”. A cântat ca solist cu cele mai importante orchestre din România, precum și cu Orchestra Conservatorului din Geneva. Din 2017, predă pian la Conservatorul Popular de Muzică, Dans și Teatru din Geneva și la Școala de Muzică din Lausanne și este din ce în ce mai pasionat de interpretarea și conceperea unor programe care îmbină repertoriul clasic și modern cu cel contemporan și însoțesc muzica de efecte teatrale și o iluminare sugestivă.

„Seratele Enescu de la New York” este un program permanent al ICR New York, lansat în anul 2019, care urmărește promovarea muzicii lui George Enescu și a altor compozitori români importanți prin intermediul unor recitaluri și concerte camerale de cea mai bună calitate, acoperind o gamă largă de stiluri și genuri și având ca protagoniști cunoscuți muzicieni români sau de origine română, americani și internaționali. În perioada pandemiei, „Seratele Enescu” s-au desfășurat în regim online, iar începând din 2022, evenimentele din spațiul fizic sunt difuzate și pe rețelele de socializare ale ICR New York, într-o abordare „hibridă”, offline/online, care le oferă o acoperire mai largă. Consultantul muzical al seriei este cunoscuta violonistă româno-americană Irina Mureșanu.