Sărbătorirea Zilei Naţionale a României la Lisabona

Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Lisabona Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Lisabona Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Lisabona Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Lisabona Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Lisabona Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Lisabona Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Lisabona Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Lisabona Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Lisabona Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Lisabona Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Lisabona Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Lisabona Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Lisabona Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Lisabona Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Lisabona Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Lisabona Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Lisabona

Ambasada României în Republica Portugheză și ICR Lisabona celebrează Ziua Naţională a României, în data de 28 noiembrie 2019, printr-un ansamblu de evenimente, organizat în parteneriat cu prestigioşi parteneri instituţionali portughezi şi români.

Deschiderea oficială, la care vor fi invitate personalităţi portugheze, autorităţi şi membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Lisabona, va avea loc la ora 12:30, cu o recepție la sediul Ambasadei. Cu această ocazie, va fi prezentat evenimentul gastronomic Tastes of Sibiu, parte a proiectului Sibiu - Regiune Gastronomică Europeană pentru anul 2019. Recunoașterea Sibiului ca parte a acestei elite europene se datorează valoroaselor tradiții gastronomice locale, dar și diversității influențelor culturale din zonă. Proiectul este coordonat de Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Mediaş, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu și de Asociația Județeană de Turism Sibiu.

Cu ocazia evenimentului gastronomic, la sediul Ambasadei va avea loc un moment artistic realizat de Ansamblul Folcloric Studențesc „Ardealul“ din Sibiu. Cu sprijinul Primăriei Lisabona, ansamblul va realiza o serie de reprezentații și în data de 27 noiembrie 2019, la ora 12:00, în fața Muzeului Național de Arheologie/ Mânăstirea Ieronimilor (Mosteiro dos Jerónimos) și la ora 16:00, în Largo de São Carlos din Lisabona.

Ansamblul „Ardealul“ din Sibiu, ȋn cei aproape 25 de ani de activitate, a susținut sute de spectacole, în cursul cărora a adus ȋn scenă cȃntece și jocuri tradiționale din toate zonele țării. Ansamblul a realizat spectacole pe importante scene ale lumii, printre care se numără Germania, Franța, Grecia, Croația, Macedonia, Polonia, Cehia și a obținut numeroase premii și dinstincții.

Evenimentul gastronomic și prezența la Lisabona a Ansamblului „Ardealul“ sunt sprijinite de Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu.


În data de 28 noiembrie, începând cu ora 18.30, în sala „Picadeiro Real“ a Muzeului Național al Trăsurilor din Lisabona (Museu Nacional dos Coches), flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și pianistul Cristian Niculescu vor oferi publicului un recital de muzică clasică de înaltă ținută artistică. Aceștia vor pune în evidență creația muzicală românească în complexitatea ei, bijuteria enesciană „Cantabile et Presto“ fiind însoțită de fermecătoare piese pentru flaut sau transcrise pentru acest instrument, alese din amplul repertoriu național. Acest repertoriu va fi pus în valoare prin situarea sa în context european contemporan prin includerea unor piese de Maurice Ravel, Cécile Chaminade, Daniel Paget și a apreciaților compozitori contemporani Cândido Lima și Clotilde Rosa, ca o reverență adresată gazdelor portugheze.


Ion Bogdan Ștefănescu și-a început spectaculos cariera, la vârsta de 14 ani, debutând pe scena Ateneului Român cu „Il Cardelino“ de Antonio Vivaldi. Ulterior a lucrat cu Alain Marion, Wofgang Schulz, Pierre Yves Artaud și nu în ultimul rând, James Galway. De-a lungul timpului a fost invitat la unele dintre cele mai prestigioase festivaluri muzicale ale lumii, dintre care enumerăm: Festivalul Internațional George Enescu, București; Contemporary Music Festival, București și Darmstadt; National Flute Association, Kansas, SUA; International Flute Association, Munchen. Ion Bogdan Ștefănescu este membru al ansamblurilor camerale Trio Contraste, ProContemporania și Profil. Începând din anii '80, a lansat nenumărate înregistrări la celebre instituții de radio și televiziune precum Societatea Română de Radio, Deutschlandfunk-Köln, WDR, Société de Musique Contemporaine Lausanne, Bayeriche Rundfunk, DRS 2, Deuchlandfunk, TVR 1, TVR 2 și TVR Cultural.


Cristian Niculescu a urmat studii la Berlin cu Hans Leygraf și cursuri de măiestrie cu Dimitri Bashkirov. După debutul cu Orchestra Națională Radio din București (1987) și recitalul de debut de la Ateneul Român (1988), au urmat remarcabile concerte cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu“ și Orchestra de Cameră Radio (București). A colaborat, ca solist, cu ansambluri de renume precum Berliner Philharmoniker, Berliner Symphoniker, Konzerthausorchester Berlin, Norddeutscher-Rundfunk Hamburg, Brandenburgische Philharmonie Potsdam Berlin, Cleveland Chamber Symphony, SUA, fiind invitat la marile festivaluri internaționale. A colaborat cu dirijori precum Horia Andreescu, Gerd Albrecht, Diego Masson, Emil Simon, Lior Shambadal și Iosif Conta. Cristian Niculescu este inițiatorul și directorul artistic al Festivalului Internațional „Kammermusiktage Ahrenshoop“ din Germania.


Muzeul Național al Trăsurilor este cea mai mare instituție muzealã cu acest profil din lume și unul dintre cele mai vizitate muzee portugheze, fiind situat în preajma complexului Jerónimos și Centrului Cultural Belém, în cea mai turisticã zonã a Lisabonei. În 2019, muzeul a găzduit expoziția „NEMȚOI“, în perioada perioada 23 mai – 6 octombrie. Din punct de vedere instituțional, este moștenitorul vechii Școli de Călărie înființate de regele João al V-lea în 1726 și transformată în 23 mai 1905 în Muzeul Regal al Caleștilor la inițiativa reginei Dona Amélia de Orléans și Bragança. Departe de a fi doar un muzeu, depozitar al unei colecții impresionante de calești și artefacte legate de domeniul artelor ecvestre, instituția are mai multe nuclee între care menționăm: școala de călărie, manejul, biblioteca, arhiva, auditoriul multimedia, laboratorul de conservare și restaurare. Sala „Picadeiro“ se află în sediul vechi al muzeului, unde Administrația Prezidențială a Portugaliei organizează propriile evenimentele cu caracter cultural.