România - observator-asociat la Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză. Celebrarea Zilei Mondiale a Limbii Portugheze – „Întâlniri muzicale în limba portugheză cu Mădălina Petre și Gonçalo Pires”

Institutul Cultural Român de la Lisabona în parteneriat cu Ambasada României în Republica Portugheză și Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză celebrează Ziua Mondială a Limbii Portugheze (5 mai), prin concertul „Întâlniri muzicale în limba portugheză cu Mădălina Petre și Gonçalo Pires”, care se va desfășura în data de 14 mai 2024, între orele 14h00-14h30, la Palácio Conde de Penafiel din Lisabona, Sala Auditório (Rua de São Mamede, nr. 21). Artiștii vor mai susține și un momentmuzical în cadrul inaugurării seriei de evenimente dedicate celebrării Zilei Mondiale a Limbii Portugheze, care va avea loc în aceeași zi, între orele 10h00 și 10h15.

Mădălina Ioana Petre este doctorandă a Universității Naționale de Muzică din București, România, se află pentru a doua oară într-o mobilitate de studii în Lisabona, Portugalia. Mădălina Petre este colaborator al centrului de cercetare în estetică muzicală CESEM ce aparține de Universidade Nova. Cercetarea acesteia în muzica braziliană vizează repertoriul dedicat chitarei clasice și repertoriul instrumental vocal al secolului XX, alcătuit din modinhe, lucrări samba și bossa-nova. Acest repertoriu este menit a reliefa diversitatea stilistică a muzicii braziliene dar și contribuția importantă a limbii portugheze în alcătuirea celor mai importante versuri de secol XX recunoscute la nivel mondial. În contextul celebrării limbii portugheze, Mădălina Petre propune un repertoriu alcătuit din lucrări cântate în limba portugheză, acoperind nu doar zona Braziliei dar și îndrăgitele teme fado care răsună către eternitate, lăsând în urmă moștenirea transgenerațională a celor care au construi o aripă importantă a muzicii portugheze. Temele propuse fac parte din repertoriul unor nume precum: Antonio Carlos Jobim, Elizeth Cardoso, Amalia Rorigues, Carlos do Carmo și lista continuă.Mădălina Petre are o activitate muzicală bogată în România și în străinătate, este colaborator al Operei Naționale Române din București și a reprezentat România ca muzician la ExpoDubai2020, printre multe alte activități de referință. Este o iubitoare a culturii și limbii portugheze pe care o cântă și o vorbește.

Gonçalo Pires este chitarist, muzician compozitor de origine portugheză, pasionat de repertoriul compus de la diferite țări vorbitoare ale limbii portugheze.În creația sa este inevitabilă influența muzicii populare portugheze fado, precum și a muzicii populare braziliene. O altă influență importantă în structura sa muzicală este influența muzicii jazz. Gonçalo Pires cântă la chitara braziliană cu șapte corzi, cu vocea și cu instrumente de percuție ce completează sonor aranjamentele acestui repertoriu fascinant.Chitaristul de origine portugheză Gonçalo Pires activează în domeniul pedagogic, fiind profesor de chitară clasică și jazz la renumita școală internațională: Park International School. În peisajul muzical portughez și brazilian, are colaborări cu nume importante ale celor două peisaje muzicale. Este membru al Clubului de Choro din Lisabona, fiind invitat constant la manifestările de muzică braziliană tradițională Roda de Choro, unde performează alături de mandolinistul Fernando Dalcin, contrabasistul Joao Nogueira, chitaristul Rogerio Souza, chitaristul Joao Jose Pita. Activează în proiecte muzicale de notorietate alături de reunumita cântăreață de origine braziliană Karla da Silva, Andre Matos, Rua das Pretas, Nega Jaci.

România a devenit observator asociat la Comunitatea Ţărilor de Limbă Portugheză (CPLP) în cadrul celei de-a XIII-a Conferințe a șefilor de stat și de guvern ai CPLP, desfășurată la Luanda, Angola, la 17 iulie 2021. 

Palatul Conde de Penafiel din Lisabonaa fost construit în prima jumătate a secolului al XVII-lea. Din 1798, palatul este cunoscut sub denumirea de Penafiel. Din 1865 până în 1873, palatul a reprezentat unul dintre principalele centre ale vieții sociale ale Lisabonei, această perioadă de aur s-a încheiat în 1875, când conții de Penafiel s-au mutat la Paris, vânzând conținutul valoros al palatului. În 1904, legația spaniolă a fost instalată în clădire, iar în 1919 proprietatea a fost achiziționată de statul portughez de la al 3-lea conte și al 2-leamarchiz de Penafiel, Manuel António da Serra Freire Gomes da Mata Sousa Coutinho, pentru a instala birouri ministeriale, precum şi Ministerul Lucrărilor Publice. În prezent, servește drept sediu al Comunității țărilor vorbitoare de limbă portugheză.