Revoluția rece. Câteva sute de lucrări din șase țări ale blocului estic pun într-o nouă lumină realitatea socială a anilor ’50 ai secolului al XX-lea.
Lipsită de valori artistice, creată
numai în scop propagandistic – arta realist socialistă apărută în perioada
consolidării dictaturilor în Europe Est-Centrală trece adesea drept o moștenire
nedorită, rușinoasă a epocii. Revoluția rece este prima expoziție care
nu numai că se desprinde de imaginea stereotipă a temei abordate, dar pune
într-o nouă lumină realitățile epocii. Cuprinzând peste 400 de obiecte din șase
țări ale blocului estic, expoziția este deschisă la Galeria Națională de Artă Zachęta
începând din data de 27 mai. Institutul Cultural Român de la Varșovia colaborează la realizarea acestui important și amplu proiect.
Vremurile imediat următoare războiului au pus capăt definitiv lumii vechi.În atmosfera „rece” a anilor ’50, a tensiunilor internaționale crescânde și consolidării dictaturilor comuniste, în țările Europei Est-Centrale s-a produs o revoluție socială, în sensul schimbărilor adânci care au condus la instaurarea unei noi ierarhii sociale și înfăptuirea „dictaturii proletariatului”, strâns legate de industrializarea și urbanizarea extrem de rapide din această parte a Europei.
Arta acelei perioade se reduce, în general, la imagini pătrunse de credința în viitorul luminos, înfățișând muncitori radioși sau faptele lor eroice.Totuși, aceasta este doar o parte a producției vizuale a realismului socialist.Pentru a prezenta tabloul complet, curatorii recurg la lucrări departe de imaginarul stereotip, adesea și de entuziasmul propagandistic, marcate de melancolie sau neliniște. Polemizează cu convingerea înrădăcinată potrivit căreia realismul socialist este un spectacol rupt de realitatea socială, „care a creat o nouă realitate” (Evgheni Dobrenko). Nu numai că atrag atenția asupra valorilor artistice ale lucrărilor, dar arată și cum în răceala artei socialiste s-a conservat o parte din adevărul privind realitatea socială a respectivelor vremuri.
Titlul Revoluția rece face referire nu numai la contextul politic al Războiului Rece (chiar dacă în perioada respectivă noțiunea nu era folosită în limbile țărilor Europei Est-Centrale), dar în primul rând la atmosfera înghețului politic al epocii staliniste, a actelor de violență arbitrară și teroare. Termenul „rece” provoacă totodată întrebări despre gradul de implicare a întregii societăți în revoluția anilor ’50 și temperatura elanului revoluționar cu care s-a trecut la construirea lumii noi. Autorii expoziției încearcă să găsească răspunsul la întrebarea: comunismul a fost doar un proiect impus din afară unor națiuni care l-au urmat fără convingere sau poate ceva însușit, căruia i s-au dedicat complet?
Expoziția cuprinde lucrări din șase țări ale regiunii denumite astăzi Europa Est-Centrală, extrase totuși din contextul local, național, în care au apărut. Numitorul lor comun este tematica marilor provocări sociale cu care s-au măsurat masele în cadrul proclamatei dictaturi a proletariatului: relațiile dintre oraș și sat, problema ierarhiei în muncă sau construirea unei noi identități. Scopul expoziției este prezentarea chipului în schimbare al clasei muncitoare – conflictele și tensiunile din interiorul acestui grup în realitate neomogen, de asemenea raportarea lui ambiguă la conducere.
Printre cele 400 de obiecte aparținând mai multor domenii artistice – pictură, fotografie, film, design și arhitectură – pot fi văzute lucrări semnate de artiști precum: Aurél Bernáth, Walerian Borowczyk, Hans Grundig, Renato Guttuso, Wojciech Fangor, Emil Filla, Arno Fischer, Jiří Kroha, Jan Lenica, Max Lingner, Hans Mattis-Teutsch, Andrzej Munk, Evelyn Richter, Willi Sitte, Władysław Strzemiński, Alina Szapocznikow, Werner Tübke, Kurt Weiler, Andrzej Wróblewski.
Revoluția rece. Societățile Europei Est-Centrale în fața realismului
socialist, 1948-1959
Curatori: Joanna Kordjak, Jérôme Bazin
27
mai – 19 septembrie 2021
Zachęta
– Narodowa Galeria Sztuki, pl. Małachowskiego 3, Warszawa
Expoziția este însoțită de publicația Cold Revolution. Central and Eastern European Societies in Times of Socialist Realism, 1948–1959, red. Jérôme Bazin, Joanna Kordjak, Mousse Publishing, Adam Mickiewicz Institute, Zachęta – National Gallery of Art, Warsaw–Milan 2020.