Revista „Orizonturi culturale italo-române” prezintă scriitorii români traduşi în 2023 în Italia

Numărul 1/ianuarie 2024 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române” propune, la început de an, o anchetă de actualitate, realizată de artista Luciana Tămaş, privind diferențele fundamentale dintre expunerea virtuală și aceea din muzeu. Ancheta pune față în față viziunile unor tineri artiști, care în prezent urmează cursurile Liceului de Artă „Aurel Popp” din Satu Mare, și acelea ale unor artiști maturi, Lola Belecciu, Aurelian Busuioc și Cezar Lăzărescu, primii doi fiindu-le și profesori.

La încheierea anului 2023 a venit vremea bilanţului privind apariţiile editoriale înregistrate în baza de date a revistei, Scriitori români traduşi în italiană, coordonată de Afrodita Cionchin şi Mauro Barindi. Într-o privire de ansamblu, totalul publicaţiilor din 2023 este de 17 titluri, dintre care 13 de roman şi proză scurtă, aşadar aproape tot ceea ce a fost publicat în traducere în anul pe care l-am lăsat în urmă, cu nume de marcă precum Mircea Eliade, Norman Manea, Mihail Sebastian,Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu. Celelalte genuri literare (memorialistică, poezie, eseistică, teatru) sunt reprezentate de Ana Blandiana, Virgil Ierunca şi Matei Vişniec.

Anul 2024 marchează 150 de ani de la publicarea celebrului poem eminescian Împărat şi proletar, apărut în 1874 în revista „Convorbiri literare”. Profesorul Alin Mihai Gherman propune o lectură aprofundată a acestuia, pornind de la premisa că „pasiunea lui Eminescu, mărturisită de toţi cei care l-au cunoscut, pentru literatura veche a lăsat urme mult mai adânci în scrierile sale decât se întrevede la o lectură iniţială”.

Rubrica „Focus” semnalează o carte de mare interes, semnată de academicianul Mihai Cimpoi şi dedicată creației a doi gigantici poeți italieni, Dante - Leopardi și sinele culturii românești. Eseuri(Editura Bibliotheca, Târgoviște, 2022). Recenzie de Eleonora Cărcăleanu.

Secţiunea „Aniversări literare” marchează treizeci de ani de la publicarea în limba română a celebrului volum Danubiusal lui Claudio Magris (Editura Univers, 1994, traducere de Adrian Niculescu), căruia Afrodita Cionchin îi dedică un amplu articol.

Secţiunea „Orizonturi de artă” prezintă un volum semnat de prof. Otilia Doroteea Borcia şi publicat la finele lui 2023 de editura Eikon, care se concentrează asupra celor mai frumoase „Madone” ale picturii italiene din secolele XIV-XVII, punând în centrul atenției cititorului reprezentările fascinante ale Madonei create de cei mai mari și mai sensibili artiști din Umanism și Renaștere, inclusiv Michelangelo, Raphael, Antonello da Messina, Leon Battista Alberti și Piero della Francesca. Recenzie de Nicoleta Silvia Ioana.

În 2024 se împlinesc 150 de ani de la naşterea lui Guglielmo Marconi (1874-1937), promotorul uneia dintre extraordinarele schimbări de la începuturile lumii contemporane: invenţia sa, un sistem de telegrafie fără fir, pus la punct în 1895, a însemnat debutul radiocomunicaţiei. Prezentare de Cerasela Barbone.

La capitolul „In memoriam”, revista aduce un omagiu prozatorului, poetului şi jurnalistului Roberto Pazzi, care s-a stins din viaţă în 2 decembrie 2023. Născut la 18 august 1946, a fost unul dintre cei mai originali și vizionari scriitori italieni, ale cărui opere, peste treizeci, sunt apreciate și traduse în 26 de limbi. Evocare de Emilia Iakab.

Secţiunea „Traduceri inedite” propune un extras din cartea de debut, Male a est (Italo Svevo Edizioni, 2022), a tinerei scriitoare italofone Andreea Simionel, născută în 1996 în România. În 2007 s-a mutat cu familia la Torino, unde locuiește, lucrează și scrie. Extrasul este tradus de masterandele de la Universitatea de Vest din Timişoara, coordonate de Afrodita Cionchin.

În secţiunea „Orizonturi Donna”, Monica Negru o aduce în atenţie pe Natalia Slivici, care a organizat și condus două decenii Asociația Creștină a Femeilor (ACF). Aceasta a fost fondată în 1919, sub patronajul Reginei Maria, cu sprijinul unor secretare străine, având modelul asociaţiei YWCA (Young Women’s Christian Association).

Secţiunea „Orizonturi de poezie” marchează 40 de ani de la dispariţia lui Raffaele Carrieri (1905-1984), cunoscut scriitor, poet şi critic de artă italian. A cunoscut şi a colaborat cu numeroşi literaţi şi artişti, iar la Paris i-a servit drept model lui Pablo Picasso, legând cu acesta o prietenie care a durat până la moartea pictorului. Revista publică un grupaj de versuri traduse de italienistul şi poetul George Popescu.

Toate articolele numărului 1/ianuarie 2024al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” se pot accesa de la: www.orizonturiculturale.roşiwww.orizzonticulturali.it.