„Punți muzicale româno-spaniole", concert susținut de Ioana Cristian Goicea, vioară și Angela Drăghicescu, pian

Programul România în muzică al Institutului Cultural Român Madrid, în colaborare cu Real Academia de Bellas Artes de San Fernando din Madrid, continuă cu un omagiu muzical oferit de carismaticul duo Ioana Cristina Goicea (vioară) și Angela Drăghicescu (pian). 

Concertul „Punți muzicale româno-spaniole"  va avea loc joi, 14 octombrie, de la ora 12:00, la Academia Regală  San Fernando din capitala Spaniei. Duetul Ioana Cristina Goicea - Angela Drăghicescu aduce intensitatea, pasiunea și perspicacitatea sa unică muzicii și tributul său tuturor culturilor latine, cultivând dialogul cultural cu iubitorii muzicii clasice din întreaga lume.

 Programul recitalului include un program care explorează muzica din prima jumătate a secolului al XX lea de către compozitori cu care duetul are o conexiune profundă și o înțelegere muzicală rafinată. De la culorile lui Debussy la pasiunea și drama celei de-atreia Sonate pentru vioară a lui Enescu, frumusețea lucrării „Romanza Andaluza” (cunoscută sub numele de Dansul spaniol nr. 3) și virtuozitatea lui Kreisler, acest program este o călătorie muzicală emoționantă.

Programul propus pune în valoare legăturile muzicale româno-spaniole- franceze, cele două lucrări franceze (Sonata pentru vioară și pian în sol minor și Introducere si Rondo Capricciosso) au influențe din muzica spaniolă. Introducere și Rondo Capricciosso de Camille Saint-Saëns i-a fost dedicat marelui violonist și virtuoz spaniol Pablo de Sarasate.

Programul concertului:

Claude Debussy (1862-1918) - Sonata pentru vioară și pian în sol minor

Fritz Kreisler (1875-1962) - Gypsy caprice 

Enrique Granados (1867- 1916) /Fritz Kreisler (1875-1962) - Dans spaniol nr. 5, «Andaluza»

Pablo de Sarasate (1844-1908) - Dans spaniol nr. 3, «Romanza Andaluza»

Camille Saint-Saëns (1835-1921) - Introducere și y Rondo Capricciosso

George Enescu (1881-1955) - Sonata nr. 3 în la minor « dans le caractère populaire roumain » op. 25

Ioana Cristina Goicea este una dintre violonistele remarcabile ale generației sale. A câștigat Premiul I la Concursul Internațional de Vioară Michael Hill 2017 din Noua Zeelandă, criticii lăudându-i performanța pasională și descriind-o drept „o nouă vedetă în firmamentul muzical”. În 2018 a câștigat Premiul I al Concursului german de muzică din Bonn și a fost laureată a Concursului internațional de vioară din Indianapolis. În 2019 a devenit câștigătoarea prestigiosului concurs Reine Elisabeth din Bruxelles. Este, de asemenea, câștigătoarea concursului internațional J. Brahms (2013) și laureată a concursului internațional de vioară „Fritz Kreisler” din Viena (2014).
În octombrie 2020, la vârsta de 27 de ani, a fost numită profesor de vioară la renumita Universitate de muzică și artele spectacolului din Viena.
Cristina Goicea a cântat în locuri renumite din Europa, Asia, America, Noua Zeelandă și Australia, printre care Concertgebouw Amsterdam, St Martin-in-the-Fields London, Melbourne Recital Center, Bozar Bruxelles, Meistersingerhalle Nürnberg, Queen Elisabeth Sala Anvers, Sala Concertelor din Shanghai, Ateneul Român din București, Primăria Auckland, Filarmonica Slovacă din Bratislava, Konzerthaus Freiburg.
A cântat ca solistă cu Orchestra Națională a Belgiei, Nürnberger Symphoniker, NDR Radiophilharmonie Hannover, Staatskapelle Halle, Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, Auckland Philharmonia, Indianapolis Symphony,  Filarmonica George Enescu din București, Antwerp Symphony Orchestra, Orchestra Națională Radio din București, Beethoven Orchestra Bonn, Südwestdeutsche Philharmonie și Baden-Baden Philharmonic.
Pe lângă cariera sa de solistă, tânăra violonistă este și un muzician de cameră pasionat. 
În 2015, împreună cu pianistul Andrei Banciu, a câștigat Premiul al II lea și Premiul Tânăr Duo la Concursul Internațional „Premio Trio di Trieste” din Italia.

Ioana Cristina Goicea s-a născut într-o familie de muzicieni din București în 1992. Studiază cu Krzysztof Węgrzyn la Universitatea de Muzică, Dramă și Media din Hanovra. A studiat anterior cu Mariana Sîrbu la Universitatea de Muzică și Teatru „Felix Mendelssohn Bartholdy” Leipzig și cu Petru Munteanu la Universitatea de Muzică și Teatru din Rostock. A participat la cursuri de master cu profesorii Mihaela Martin, Silvia Marcovici, Pinchas Zuckerman și Saschko Gawriloff.


Ioana Cristina Goicea cântă pe o vioară Giambattista Guadagnini (Parma, 1761), împrumutată cu generozitate de către Fondul german de instrumente muzicale din Hamburg (Deutsche Stiftung Musikleben).

Apreciată de publicația New York Times ca pianistă „elegantă și spectaculoasă”, Angela Drăghicescu și-a stabilit o reputație internațională de pianistă și muzician de cameră foarte apreciată. A cântat în sălile de concert importante din America de Nord și din Europa, Asia și America Latină. Angajamentele  sale au inclus spectacole la Carnegie Hall, Concertgebouw, Kaufmann Center, Konserthuset -Stockholm, Filarmonica Oslo, Rudolfinium din Praga și Filarmonica George Enescu.

A cântat cu mulți dintre artiștii renumiți de astăzi, inclusiv James Ehnes, Doc Severinsen, Frank Huang, membri ai Canadian Brass și a colaborat la concerte cu Maxim Vengerov, René Felming și Joyce di Donato. Ea este invitată în mod regulat să cânte alături de membrii Simfoniilor din Chicago, New York și Londra. Spectacolele anterioare au inclus printre oaspeții  membrii ai familiilor regale din Suedia, Anglia și Norvegia. Printre aparițiile festivalului se numără Aspen, Music at Menlo, Si Piano (Elveția) și Seattle Chamber Music Society; și în direct la BBC Radio 3, Classical King FM Seattle, WQXR New York, WFMT Chicago și MediciTV.

Angajată profund în extinderea repertoriului contemporan de muzică de cameră, Angela Drăghicescu a interpretat lucrări ale compozitorilor William Bolcom, Jennifer Higdon și John Mackey. O mare susținătoare a operelor lui George Enescu, cercetările sale asupra muzicii legendarului compozitor au contribuit la descoperirea primului trio de pian al lui Enescu, o lucrare pierdută de peste 50 de ani și programată să fie înregistrată în 2022.

Academia Regală de Arte Frumoase San Fernando este instituția artistică cu cea mai lungă istorie și cea mai mare reputație culturală din Spania. A fost deschisă oficial în 1752 în timpul domniei Regelui Ferdinand al VI-lea, prin Decretul regal din 12 aprilie 1752. Înființarea academiilor în Europa a jucat un rol fundamental în normalizarea gustului estetic în perioada iluminismului. Din 1773, Academia Regală de Arte Frumoase San Fernando își are sediul în Palatul Goyeneche din Madrid, proiectat de José de Churriguera și adaptat la stilul neoclasic de Diego de Villanueva.
În prezent, instituția numără cincizeci și șase cadre universitare, personalități de renume în domeniile arhitecturii, picturii, sculpturii, muzicii, filmului, artei grafice, fotografiei, designului și istoriei și teoriei artei. Este una dintre cele opt Academii Regale de anvergură națională integrate în Institutul Spaniei care își propune „promovarea creativității artistice, precum și studierea, diseminarea și protecția artelor și a patrimoniului cultural, în special în pictură, sculptură , arhitectură, muzică și noi arte de imagine."
Sala de concerte a Academiei are 230 de locuri și reprezintă una dintre cele mai importante scene muzicale din Spania.

Mai multe informații:

Salón de actos 
Joi, 14 octombrie 2021, de la ora 12:00
Intrarea este liberă, accesul în sala de concerte este permis în limita locurilor disponibile. Purtarea măștii de protecție este obligatorie.

Videoclip-ul concertului se poate viziona aici: https://youtu.be/827udlkdjGI

Organizatori:

Institutul Cultural Român de la Madrid
Academia Regală de Arte Frumoase San Fernando din Madrid

Credit fotografii Ioana Cristina Goicea: @Eduardo Irago Orquestravigo 430, @Zuzanna Specjal