Proiectul „10/1”, de Bogdan Gîrbovan, la Festivalul Internațional de Design de la Łódź

Zilele acestea, Łódź găzduieşte ediţia a XX-a a Festivalului Internațional de Design. România este prezentă la manifestare pentru prima dată, cu proiectul de fotografie „10/1”, semnat de Bogdan Gîrbovan.

Institutul Cultural Român de la Varşovia este partener al Festivalului şi susţine prezenţa lui Bogdan Gîrbovan în Polonia. În data de 14 octombrie, la Galeria FF din Łódź va avea loc vernisajul oficial al expoziției „10/1”, în prezența creatorului ei.

 

Bogdan Gîrbovan (n. 1981) este absolvent al Universității Naţionale de Arte din Bucureşti, Secţia Fotografie. Până în prezent a avut cinci expoziţii personale la Bucureşti, Timişoara şi Paris şi a participat la numeroase expoziţii de grup, printre care: RO Archive, Futura Gallery / Karlin Studios, Praga (2008), Bucharest. A Paradoxical City, PhotoEspaña, Museo de la Ciudad, Madrid (2011), ESPY Photography Award 2014, Elysium Gallery, Swansea (2014), Few Were Happy with their Condition, Gallery 400, Chicago (2016). Fotografiile sale au fost publicate în diferite reviste de artă contemporană precum „The Postbox”, „Punctum”, „NYArts Magazine”, „Fotografija", „IDEA”. Este laureat al premiului Fostering Artistic Practices, acordat de Institutul Cultural Român de la Veneţia. Locuieşte şi lucrează în Bucureşti.

 

Proiectul „10/1”este alcătuit din zece fotografii, realizate în zece garsoniere aflate într-un bloc din Bucureşti. În clădirea de zece etaje, garsonierele, arhitectonic identice, atât la interior cât şi la exterior, sunt suprapuse. Gîrbovan a ales blocul din considerente practice –el însuși locuieşte aici, la etajul 10, fiindu-i la îndemână să abordeze direct vecinii, în scopul fotografierii locuințelor. Blocul a fost ridicat în 1966, este unul dintre cele cca 70 000 aflate în aceeași situație.

Gîrbovan a realizat câte o fotografie în fiecare garsonieră, folosind acelaşi unghi pentru a ilustra amestecul claselor sociale, diferite numai prin nepotrivirile rezultate din caracterul şi designul interioarelor. Camerele pot fi văzute ca o radiografie psihologică a celor care locuiesc în ele, le spun povestea şi stabilesc relaţia lor cu vremurile actuale.

 

Łódź Design Festival a debutat în 2007 şi, inițial, a reprezentat o platformă de prezentare a reuşitelor design-ului polonez. Astăzi, FDŁ este cel mai important eveniment consacrat designului şi multiplelor sale forme de exprimare din Europa Centrală şi de Est – design industrial, design artistic şi meşteşugăresc, design grafic, arhitectură, design de servicii şi modă.

 

Festivalul se desfășoară pe durata a zece zile şi constă în expoziţii, conferinţe, ateliere şi prezentări vizuale. Sunt expuse cele mai importante mărci şi cei mai buni proiectanți. În deschidere are loc decernarea Marelui Premiu al celui mai important concurs destinat tinerilor proiectanți din Polonia, „make me!”, iar pe parcursul primului week-end din festival – decernarea mărcilor „must have!”.

 

Cea de-a zecea ediție, jubiliară, va avea loc în perioada 13-23 octombrie, iar tema ei principală este „Identitate” – plasarea individului în realitatea înconjurătoare: spaţiul în care trăieşte, comunitatea căreia îi aparţine şi tehnologiile pe care le foloseşte. Identitatea individului este marcată de locul în care trăieşte, în timp ce tradiţiile şi istoria au efect asupra conceptului de apartenenţă. Caracterul locului deosebeşte o comunitate de altele. Spaţiul este necesar identificării de sine şi transformărilor prin care trece oricine. Identificarea caracteristicilor comune şi ideea unităţii într-un anume grup au impact asupra identităţii comune.