Proiecții românești la Festivalul Internațional de film de scurt metraj de la Izmir 2017

Festivalul Internațional de film de scurt metraj de la Izmir tocmai și-a încheiat cea de-a 17 ediție. Evenimentul s-a desfășurat pe o perioadă de 5 zile, între 1 și 6 noiembrie 2016.

În 2016 au intrat în competiție reprezentanți din 66 de țări, cu peste 1300 de producții. Principalele puncte de desfășurare alese au fost Institutul Francez și Izmir Sanat, alături de 4 centre universitare din oraș.

România a participat cu 7 filme, propuse de ICR Istanbul și agreate de organizator:

Nu există-n lumea asta, regia Andreea Vălean

Doi prieteni vechi se revăd după o lungă perioadă de timp. Unul dintre ei este  managerul unui bar, celălalt,  artdesigner,  cu o datorie uriașă la poker. Viețile lor nu ar putea fi mai diferite. Dar, este legătura lor din copilărie suficient de puternică pentru a putea ierta și să meargă mai departe, indiferent de obstacole sau de provocări?  O poveste fascinantă despre două vieți.

SPID, regia Bogdan Mureșanu

Un șofer de taxi iși șantajează fosta iubită: ea ori acceptă să-l întâlnească ori .. accident brusc cu clientii în mașină. Un cuplu de tineri ajunge să ia un taxi noaptea, târziu. Ei însă nu știu  că șoferul este disperat să își recucerească fosta prietenă și dispus să facă aproape orice,  indiferent de situație, ca să poată afla adresa la care se află femeia. Altfel, un accident de mașină devenea iminent.

O faptă bună, regia Andrei Gruzsnikzki

Un cuplu încearcă să salveze un câine vagabond urmărit de o mașină, în mijlocul indiferenței generale.

O anumită înțelegere socială a ceea ce este bun, un anumit model de responsabilitate socială. Ei iau câinele de pe stradă și duc la o clinică privată.

Câinele este grav lovit însă, și nu poate fi salvat. Cu toate acestea, cei doi salvatori se implică și mai departe atunci când vine vorba de eutanasierea patrupedului, conform legii. Întrebarea care se ridică este: cât de departe putem persista în a face bine, odată ce am început?

Plan B, regia Simona Sava

Un film despre o relație și un copil care trec prin grele încercări pentru a putea merge mai departe.

Un cuplu căsătorit și fata lor,  în vârstă de 7 ani,  se întorc dintr-o excursie de schi. Relația părinților este destul de tensionată și nu e prima dată când  Miruna este martor la cearta lor.  În inocența ei, fetița încearcă să repare lucrurile, dar regulile jocului ei nu funcționează și în viața reală.

Prajitorul de pâine, regia Cristian Pop

Ceea ce trebuia să fie un mic dejun, devine o scuză suficient de bună pentru o discuție despre principii și viață.

Tânăr și fără niciun fel de experiență, un tip primește foarte devreme multe lovituri din partea vieții și trece prin momente cumplite. În drumul său spre maturizare, bărbatul are de făcut o alegere dificilă. Cine va câștiga: prăjitorul de pâine sau bicicleta?

Black Friday, regia Roxana Stroe 

O poveste care s-a peterecut în timpul erei comuniste, despre viață, oameni și... mâncare.

Pe vremea comunismului, pentru vânzarea produselor alimentare exista un timp de așteptare și o normă și nu se putea face rabat. În ciuda undei îndelungi  așteptări, cu burta goală, Mihail nu primește rația alimentară. A doua zi, el încearcă să fie primul la coadă.

Meda,regia Emanuel Pârvu.

Într-un stat sistem social în care familiile adoptive sunt adesea acuzate de răpirea celor mici din casele de copii, numai pentru un beneficiu lunar, Meda, o fată de 13 ani, este cea care urmează să fie luată înapoi la orfelinat atunci când mama ei adoptivă moare. După ce a Meda a făcut parte dintr-o familie timp de 8 ani, tatăl ei adoptiv nu poate trăi cu gândul că o poate pierde.

Odată cu seria de filme prezentate în acest an de reprezentanța Istanbul a ICR, ne propunem să mergem mai departe cu promovarea și familiarizarea publicul local cu producții românești de mare succes. Într-un astfel de festival de amploare, impactul filmelor produse de tineri la început de drum sau producători și regizori deja consacrați a fost unul considerabil. 

Filmele românești au avut un mare succes și au fost vizionate într-o secțiune specială, dedicată României.