Programul AdMusicam continuă cu un nou concert organizat de Institutul Cultural Român

Un nou concert din cadrul proiectului AdMusicam Concert Series, componentă a programului de instruire #AdMusicam, va avea loc marți, 23 mai 2023, ora 19.00, la Muzeul Municipiului București-Palatul Suţu. Concertul, susținut de muzicienii Theodor Andreescu (vioară), Delia Jantalău (vioară), Răzvan Păun (vioară), Teodora Boloca (violă), Marius Nițu (violă), Victor Sandu (violoncel) și Constantin Borodin (violoncel) este organizat de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București - Palatul Suţu, iar intrarea este liberă.

Program AdMusicam Concert Series #4 The Lark:

· Joseph Haydn – Trio de coarde op. 53 nr 1

· George Enescu - Aubade

· Joseph Haydn – Cvartet de coarde op. 64 nr 5

· Nikos Skalkotas - 5 dansuri grecești

Theodor Andreescu (mentor și coordonator pregătire camerală și orchestrală la toate edițiile #AdMusicam), fost membru al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene (EUYO) trei ani consecutivi, șef partidă violă, este în prezent dublu masterand - vioară și violă - al Universității Naționale de Muzică din București, membru al Orchestrei Naționale Radio și concertmaestru al Orchestrei Naționale Simfonice a României. A colaborat și cu Camerata Regală și Aalborg Symphoniorkest din Danemarca. A cântat cu Orchestra de Tineret a Moldovei, Orchestra Fundației „Principesa Margareta a României”, MOYSA-Megaro Youth Symphony Orchestra of Greece, alături de interpreți renumiți precum Angela Gheorghiu, Liviu Prunaru, Alexandru Tomescu, Andrei Ioniță. Theodor a cântat sub bagheta unor renumiți dirijori români, precum Cristian Mandeal, Cristian Măcelaru, Gabriel Bebeșelea, și internaționali-Gianandrea Noseda, Vasily Petrenko, Leo Hussain, Bernard Haitink.

Delia Jantalău (#AdMusicam 2019) a început studiul viorii la vârsta de opt ani și este proaspăt absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, unde a avut parte de pregătire din partea violoniștilor Ladislau Csendes și Alexandru Tomescu. În prezent, aceasta studiază cu violonistul David Frühwirth. A avut oportunitatea de a se perfecționa la cursuri de măiestrie dedicate viorii și muzicii de cameră susținute de reputați violoniști și profesori precum: Erik Schumann, David Frühwirth, Jonian Ilias Kadesha, Alissa Margulis, Kristóf Baráti, Sherban Lupu, Emilian Piedicuță, Ștefan Horvath, Răzvan Suma, Ioana Croitoru, Gabriel Croitoru, Ladislau Csendes, Peter Stark. Activitatea sa artistică include participarea la concursuri naționale și internaționale de vioară, diverse recitaluri și concerte în săli precum Ateneul Român, Sala Radio, Palatul Suțu, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul George Enescu, ARCUB, Biblioteca Metropolitană, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Biblioteca Națională a României, Galeria Galateca, evenimente artistice și proiecte muzicale internaționale.

Răzvan Păun (#AdMusicam 2018) a câștigat numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, printre care Premiul I - Olimpiada Națională de Interpretare Muzicală. A concertat alături de orchestre naționale în cadrul unor turnee internaționale și a susținut mai multe concerte în calitate de solist și violonist alături de Orchestra Filarmonicii Brașov. Recent a participat la Classix Festival și a cântat, alături de Andrei Irimia și Tibi Joubert Solorzano în deschiderea oficială a programului Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii. De-a lungul anilor, a avut ocazia să lucreze cu nume sonore din lumea muzicii, precum: prof. Laura Modorcea, maeștrii Florin Ionescu-Galați și Ilarion Ionescu- Galați, maestrul Victor Rațiu și Mihail Craioveanu (SUA), dirijorul Peter Stark (profesor dirijor la Royal College of Music London și dirijor al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene).

Teodora Boloca (#AdMusicam 2022) a început studiile muzicale la vârsta de 11 ani, la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, la clasa de violă a profesoarei Doina Chișcă. Aceasta a avut un rol deosebit de important în dezvoltarea muzicală și nu numai a Teodorei în perioada respectivă, încurajând-o să participe la concursuri de interpretare instrumentală. În 2019 a continuat să studieze la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, la clasa profesorului Marius Suărășan. Încă de atunci, Teodora beneficiază de îndrumările violistei Aida-Carmen Soanea, atât în țară, cât și în străinătate, la Universitatea Privată de Muzică „Gustav Mahler” din Klagenfurt, Austria. Ca membră în diferite orchestre și ansambluri orchestrale, precum Orchestra Română de Tineret, Teodora a susținut concerte pe scenele mai multor țări, printre care se numără Portugalia, Slovenia, Austria, Bulgaria și România

Marius Nițu (#AdMusicam2017) s-a născut la București, a absolvit liceul de muzică „George Enescu” la clasa prof. Mihaela Mailat urmând apoi studiile la Universitatea Națională de Muzică din București la clasa prof. Gabriel Croitoru, apoi studiile de Masterat la specialitatea violă la clasa prof. Marian Movileanu. A participat la masterclass-uri susținute de Gabriel Croitoru, Ioana Croitoru, Liviu Prunaru, Ida Haendel și Rony Rogoff. Susține turnee în calitate de violonist și violist cu orchestra Sinfonietta, Orchestra Română de Tineret, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Croitoru String Virtuosi, Orchestra Filarmonicii “George Enescu”, Orchestra Simfonică Bucuresti în țări precum Germania, Liban, Kuweit, Republica Moldova, Bulgaria, Italia. A colaborat cu personalitați precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Leo Hussain, Elisabeth Leonskaja, Mincho Minchev, Plamena Mangova. În prezent este violist în cadrul Orchestrei Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești.

Victor Sandu (#AdMusicam2017) s-a născut la Cluj , a studiat la liceul de muzică „Sigismund-Toduțăˮ unde s-a format ca instrumentist sub îndrumarea prof. Maria Mărginean, obținând premii la concursuri naționale și internaționale cum ar fi Olimpiada Națională de interpretare instrumentală - premiul I, Concursul Național de interpretare instrumentală „Sigismund Toduțăˮ - Deva - premiul I, Concursul Internațional de interpretare instrumentală „Dan Cumpătăˮ - premiul I. Din anul 2015 studiază sub îndrumarea profesorului Marin Cazacu, la un nivel superior, în Universitatea Națională de Muzică București, lucrând la tehnica instrumentală și la interpretarea stilistică. Este membru fondator al cvartetului de coarde Outis și colaborează cu diferite orchestre de renume local și European cum ar fi Orchestra Operei de la Cluj, Orchestra Națională de Tineret, Orchestra Națională de Tineret a Moldovei, Filarmonica Pitești, Orchestra Metropolitană din Madrid, Orchestra Națională Radio, Opera Națională București.

Constantin Borodin (invitat) – laureat al Concursului Internațional „George Enescu” (București, 2022) - și-a finalizat studiile universitare și de master la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa profesorului Marin Cazacu. A participat la cursuri de măiestrie susținute de Gautier Capuçon, Valentin Răduțiu, Cătălin Ilea, Reinhard Latzko, Stefan Popov și Miklós Perényi. În octombrie 2019 a fost selectat ca participant al Academiei de Violoncel de la Rutesheim, unde i s-a oferit șansa să lucreze cu profesorul Sebastian Klinger. De asemenea, a participat la cursuri de măiestrie de muzică de cameră în cadrul programelor SoNoRo, ISA Viena și ECMA. Împreună cu pianista Daria Tudor, a susținut recitaluri la București, Rutesheim, Strasbourg și Berlin; au fost invitați să cânte la Radio rbbKultur din Berlin și au câștigat, de asemenea, premiul I și premiul special al Ambasadei Franței la București la Concursul Mihail Jora. Constantin Borodin este laureat al mai multor concursuri naționale (Mihail Jora, Alexandru Moroșanu, Paul Constantinescu – 2013-2018) și internaționale: premiul II la Concursul de muzică de cameră M ist fur Mozart de la Cluj, 2016, și premiul III la Concursul Domenico Gabrielli de la Berlin, 2021. Începând din noiembrie 2020, Constantin Borodin studiază cu Konstantin Heidrich la Universitatea de Arte din Berlin.

Despre #AdMusicam

#AdMusicam este o sesiune de instruire în management personal, prezentare, pregătirea audiţiilor şi masterclass-uri în domeniul orchestral. Programul de două săptămâni se adresează muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani. Proiectul a fost iniţiat în anul 2016 ca parte a „Towards 2020 Phase 2: Skilling Musicians & Engaging Audiences in Europe's Orchestral Sectorˮ, ce și-a propus să revigoreze, prin cultură, muzică şi dezbateri, idealurile ce au dus la crearea Uniunii Europene. Acesta include şi încercarea de a vedea în ce mod dezvoltarea abilităţilor orchestrale ar putea ajuta la sustenabilitatea Europei într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic şi cum pot fi create noi locuri de muncă pentru tinerii muzicieni europeni. De asemenea, şi-a propus să construiască un nou model de calificare a tinerilor muzicieni talentați din toate statele membre UE, ajutându-i astfel să răspundă nevoilor în schimbare ale societăţii secolului XXI.

În prezent, participanții la edițiile anterioare #AdMusicamstudiază la universități de profil din România, Germania, Austria, Marea Britanie, Suedia, au dezvoltat proiecte ce au primit finanțare de la AFCN, au câștigat concursuri și sunt membri în orchestre precum Orchestra Națională Radio, Filarmonica Brașov, Filarmonica Timișoara, Filarmonica Pitești sau dezvoltă proiecte educaționale de muzică de cameră și colaborează în proiecte orchestrale sau de muzică de cameră cu majoritatea filarmonicilor din țară și muzicieni renumiți precum Alexandru Tomescu, Cristian Măcelaru, Răzvan Popovici, Ioan Bogdan Ștefănescu, Adrian Buciu, Alexandru Matei.

În cadrul proiectului AdMusicam Concert Series au avut loc, începând din anul 2017, următoarele concerte:

· AdMusicam Concert Series #1 Prelude, 25 noiembrie 2017, Muzeul de Artă Vasile Grigore - pictor şi colecţionar

· AdMusicam Concert Series #2 Fantaisie, 24 noiembrie 2018, Muzeul Național „George Enescu”

· AdMusicam Concert Series #3Play, 25 aprilie 2023,la Muzeul Municipiului București-Palatul Suţu

· AdMusicam& friends @ Noi dăm tonul - Stagiunea Universităţii Naţionale De Muzică București, 8 ianuarie 2019, sala George Enescu, UNMB.