Prezențe românești la Festivalul de muzică clasică „Festival 2023 – Spirito”

Accademia di Romania din Roma sprijină participarea pianistului de origine română David Irimescu la festivalul de muzică clasică intitulat „Festival 2023 – Spirito”, care va avea loc în perioada 2-25 iunie 2023 și este organizat de fundația Roero Cultural Event, al cărui director artistic este cunoscutul violonist român Adrian Pânzaru.

Festivalul, ajuns la cea de-a treia ediție, are specificul de a prezenta concerte cu durata de o oră, în consecință „scurte” în termen de timp, dar cu un conținut artistic pertinent artistic. Caracteristice acestui festival sunt abandonarea conceptului de scenă în sens clasic, cu scopul de a permite o mai bună interacțiune între public și artiști; participarea publicului la toate activitățile implicând muzicienii, cum ar fi, de exemplu, prânzul cu artiștii, și nu în ultimul rând, alegerea spațiilor concertistice, locuri de o frumusețe particulară, dar și de o importanță istorică deosedită, dintre care amintim: Castello de Guarene, Banca d'Alba, Biserica San Giovanni/ Canale, Piața Garibaldi/ Castagnito, Biserica San Michele /Monta, Biserica de San Vittorio Martire /Pollenze, Castello de Coazzolo, Prefectura din Cuneo, Villa de la Regina/Torino, Castello di Govonne, Fundația Sandretto Re Rebaudengo.

David Irimescu va concerta în Piazza Statuto din Cocconato d'Asti, în data de 9 iunie 2023, la ora 18.30, împreună cu violoncelistul Gabriel Meloni.

La cea de-a treia ediție, festivalul așteaptă participarea a peste 40 de artiști de renume internațional, inclusiv soliști și ansambluri, pentru un program de 12 concerte, ceea ce va însemna o creștere cantitativă și calitativă, datorată adăugării de noi locații, noi parteneri, precum și de noi servicii pentru public.

Bucurându-se de patronajul Regiunii Piemont și al municipiilor Guarene, Bra, Canale, Castagnito, Coazzolo, Govone, Grinzane Cavour, Montà, Neviglie, Piea, Piobesi d'Alba și Torino, precum și al Oficiului de Turism Langhe Monferrato Roero și cu sprijinul din partea orașului Alba, Enoteca Regională Cavour din Piemonte, Asociația Vinificatorilor Castellinaldo, Ambasada României în Republica Italiană, Academia di Romania, Consulatul General al României la Torino, Asociația pentru Patrimoniul Peisajelor Viticole din Langhe Roero și Monferrato, a Direcției Regionale a Muzeelor ​​Piemontului, a Villa della Regina și a Castelului Regal din Govone, precum și cu sprijinul Fundației CRT, Fundației CRC și Banca d'Alba, Roero Cultural Events beneficiază de susținerea a numeroși sponsori si parteneri.

Pianistul David Irimescu, de origine română, s-a nascut în Italia in 1999 și s-a dovedit în scurt timp a fi un talent extraordinar. Student la Universitatea „G. Verdi ”din Torino din 2013, a intrat recent în atenția criticii și a publicului în calitate de câștigător absolut al ediției 2018 a Amadeus Factory, singurul concurs de talente din Italia dedicat muzicii clasice și produs de Sky TV în colaborare cu revista. Amadeus. Datorită acestui premiu, David Irimescu va fi în turneu promovat de „Gioventù Musicale Italiana” și va fi protagonistul unui CD de copertă pentru revista Amadeus.

Experiența muzicală a lui David Irimescu a început aproape din distracție când, la nouă ani, a început să urmeze prelegeri ale Marietei Gavrailova la Asociația de Muzică Artemus din Torino, oraș în care a urmat și studiile superioare ale Facultății „Cavour”, absolvind în 2018 cu note maxime.

David Irimescu a câștigat 26 de premii la concursuri și festivaluri de muzică naționale și internaționale. Lăudat pentru maturitatea sa muzicală timpurie și sunetul curat, David Irimescu a participat la cursuri de master susținute de muzicieni de renume internațional, printre care Entremont, Achucarro, Béroff, Beatrice Rana, Madzar, Delle Vigne-Fabbri, Scalafiotti, Plano, Susan Shu-Chen Lin, Chin Chuan. Chang, Chi Wu, Bidini, Christa Butzberger

Deja invitat al unor importante companii de concerte, a concertat în Europa, primind întotdeauna aprecierile publicului, precum și elogiile criticii de specialitate. De asemenea, activ în domeniul muzicii de cameră, a cântat în diverse formații cu pian, coarde și de suflat și a participat în calitate de solist în Orchestra Liceului Național de Muzică Italiană. În 2018 a inaugurat, de asemenea, stagiunea muzicală a Conservatorului din Torino, interpretând Concertul lui Ceaikovski nr. 1.

Născut în 1974 în România, Adrian Pînzaru a început să studieze vioara de la o vârstă fragedă la Iaşi la Universitatea „O. Băncila” cu Calistrat Catargiu și Natalia Epure, continuându-și studiile la București în cadrul Liceului de Muzică „G. Enescu”. În 1993, grație unei burse, s-a mutat în Italia unde, după ce a studiat la Scuola di Alto Perfezionamento Musicale din Saluzzo, a obținut diploma de vioară și violă la Conservatorul „G. Verdi” din Torino sub îndrumarea M. Christine Anderson și M. Davide Zaltron. De-a lungul anilor și-a perfecționat abilitățile alături de Stefan Gheoghiu, Mariana Sirbu, Dora Schwarzberg, Sadao Harada (Tokyo String Quartet), Franco Rossi (Il Quartetto Italiano), Valentin Berlinsky (Borodin Quartet) și Milan Skampa (Smetana Quartet). Din 1997 până în 2006 a fost concertmaster al Quartetto Casorati. Din 2006 este concertmaestru al Ansamblului Xenia, grup dedicat interpretării muzicii contemporane. Din 2007 este primul violonist al Delian Quartett cu care desfășoară o intensă activitate concertistică internațională. Este invitat obișnuit ca solist sau muzician de cameră la instituții precum: Musikverein Wienn, Konzerthaus Wienn, Berlin Philharmonie, Berlin Konzerthaus, Unione Musicale di Torino, Festival MiTo Settembre Musica, Ludwigsburger Schloßfestspiele, Schlezwig-Holstein Musik Festival, Musikfest Bremen, Festival Internacional de Musica de Espinho, Essen Philharmonie etc. colaborând, în repertoriul cameral, cu artiști precum Gilles Apap, Measha Brueggergosman, Mario Brunello, Gérard Caussé, José Luis Estellés, Pavel Gililov, Igor Kamenz, Alfredo Perl, Menahem Pressler, Danilo Rossi, Dora Schwarzberg, Giovanni Sollima, Anatol Ugorski și eu actorul Bruno Ganz. A cântat pentru diverse televiziuni și radiouri precum Rai, Radio France, Österreichische Rundfunk (ORF), DR (Danish Radio), Deutschland Funk, HR, SWR, WDR, BR.

Înregistrează regulat pentru casa de discuri Oehms Classics, lansând în 2008 un CD dedicat în întregime lui Robert Schumann – nominalizat „CD-ul recomandat al lunii” de Bayerische Rundfunk – și unul dedicat lui Haydn – care a primit nominalizarea pentru Premiul Echo în anul 2010. În 2013 a fost lansat un CD dedicat lui Beethoven. În 2016, în coproducție cu Deutschland Funk, a fost lansat un CD dedicat lui Schostakovici iar în 2018, din nou în coproducție cu Deutschland Funk, Arta Fugii integrală de J. S. Bach. Este adesea invitat ca primă vioară și primă violă la instituții precum: Nordwestdeutsche Philharmonie, Deutsche Kammerphilharmonie Neuss, Gran Teatre de Liceu Barcelona, ​​​​Stadt Kammerorchester Arpeggione, Ensemble Modern Frankfurt, Murcia Symphony Orchestra, Torino Philharmonic Orchestra, I Musici Estensi. În paralel cu activitatea concertistică, Adrian Pînzaru desfășoară și o intensă activitate didactică, fiind profesor la Academia de Muzică Pinerolo. Din 2017 reprezintă imaginea companiei germane Pirastro, lider mondial în fabricarea de corzi pentru instrumente. Cântă cu o vioară Giovanni Battista Rogeri 1699.

Mai multe informații privind programul festivalului:www.roeroculturalevents.it/spirito/.