Prezentarea expoziției fotodocumentare „Revoluția Română din decembrie 1989” și lansări de carte la sediul ICR Tel Aviv

În data de 15 decembrie 2022, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a organizat un eveniment multidisciplinar care a inclus prezentarea expoziției documentare cu fotografii de la evenimentele din timpul Revoluției Române din decembrie 1989 (sub forma unui colaj foto), însoțită de lansarea următoarelor volume: „O lume, o carte” (interviuri și alte texte), autor Lucreția Berzintu, România/Israel/România, Editura Saga, Israel și „Jurnalism în diaspora” (interviuri), autor Cristian Bucur, România/Canada, Editura Saga, Israel.

Expoziția fotodocumentară „Revoluția Română din decembrie 1989” este realizată de Agenția Națională de Presă AGERPRES și de Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (AJRP), cu sediul în Canada. Reunind imagini din Arhiva Fotografică AGERPRES, expoziția care ilustrează evenimentele din București și Timișoara, din zilele de 17 – 25 decembrie 1989, a fost prezentată publicului ICR Tel Aviv de Lucreția Berzintu, secretar AJRP. Cu această ocazie, Cristian Bucur, președintele Asociației Jurnaliștilor Români de Pretutindeni, a transmis un mesaj video.

În prezentarea sa deosebit de interesantă, istoricul Lucian-Zeev Herșcovici a vorbit despre ecourile Revoluției Române în Israel, identificând două orientări: pe de o parte, pe cea a originarilor din România care erau, conform estimărilor sale, în proporție de 99%, de partea Revoluției; de cealaltă parte, „atitudinea ambiguă, și într-un fel problematică, a guvernului israelian de la acea vreme, datorată, în principal relațiilor diplomatice foarte bune între cele două țări”. Pentru a exemplifica suportul olimilor români față de Revoluția din decembrie 1989, acesta a menționat un articol apărut în presa de limba română din Israel în care se preciza faptul că unii emigranți români au cerut arme pentru a se alătura luptelor din București. De asemenea, a fost adusă în discuție apariția la televiziunea israeliană, în primele zile ale Revoluției, a lui Aba Gefen – fost ambasador al Israelului în România (în perioada 1978-1982) – și atitudinea pozitivă a acestuia față de regimul ceaușist, fapt care a atras numeroase proteste din partea societății civile israeliene, cât și a unor foști parlamentari.

Editorul Adrian Grauenfels (Editura Saga), a avut o prezentare incitantă cu privire la legătura dintre jurnalism, artă și inteligență artificială, discutând și despre provocările cauzate de fake news și, în contextul acesta, despre obligativitatea referințelor etice specifice jurnalismului. Utilitatea inteligenței artificiale în domeniul artelor (vizuale) a fost exemplificată cu ajutorul diverselor programe (Wombo-art, Night Cafe, Dalle 2, Crayon, etc.).