Președintele ICR, Mirel Taloș, la Chișinău: "Publicul din Republica Moldova este un excelent barometru teatral"

Reuniunea Teatrelor Naționale s-a încheiat duminică, 29 septembrie, cu spectacolul „Livada cu vișini” de A.P. Cehov, în regia lui Alexandru Cozub, realizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Treizeci de spectacole ale teatrelor din Chișinău, Bălți, Cahul, București, Craiova, Iași, Târgu Mureș, Sibiu și Vârșeț au putut fi urmărite în cadrul celei de-a V-a ediții a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care a început pe 16 septembrie. Vineri seară, Petru Hadârcă, director general al Teatrului „Mihai Eminescu”, a acordat tuturor participanților Trofeul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești. Domnul Mirel Taloș, președintele interimar ICR, și Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău, au fost premiați, alături de ceilalți participanți și organizatori, în cadrul Galei de închidere a Reuniunii Teatrelor Naționale. Trofeul din această ediție a fost reprezentat prin sculptura "Bufonul", semnată de artistul plastic Ion Zderciuc.

"Într-adevăr, dacă nu ar fi existat o formă de susținere serioasă și dacă acest maraton teatral nu ar fi fost încurajat, nu ar fi putut fi reprezentate, la Chișinău, 30 de spectacole timp de două săptămâni. Toate eforturile partenerilor și ale sponsorilor cu rol de mecena nu au fost însă suficiente. Există o parte esențială, fără de care această extraordinară Reuniune a Teatrelor Naționale Românești nu ar fi existat: publicul!  Publicul din Republica Moldova  este un excelent barometru teatral pentru ceea ce se întâmplă pe scenă.  Am fost impresionat, aici, de acest public educat  și avizat. Încă o dată, subliniez : fără publicul minunat, care sunteti dumneavoastră, nu ar exista vreo  reuniune de succes a teatrelor", a spus  Mirel Taloș, președintele interimar  al ICR, pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

"În numele Teatrului Național „Mihai Eminescu”, coorganizator al Reuniunii Teatrelor Naționale Românești ediția a V-ea, vă aducem mulțumiri pentru contribuția instituției pe care cu onoare o conduceți la desfășurarea acestui eveniment, realizat grație sprijinului financiar acordat de Institutul Cultural Român, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Ministerul Culturii și Identității Naționale din România, Primăria municipiului Chișinău.

Această reîntâlnire devine, de la an la an, mai mult decât un festival de teatru. Publicul și oamenii de artă din Republica Moldova, studenții de la facultățile de artă și de studii umaniste au avut șansa de a fi conectați direct la procesul cultural european, au luat pulsul vieții teatrale din România, au fost puși în fața unor teme abordate din perspective diverse și actuale, au descoperit noi forme ale limbajului teatral și, bineînțeles, au beneficiat de un cuprinzător spectacol lingvistic al multiplelor registre și variații socioculturale ale limbii române actuale. În cadrul celei de a V-ea ediții a Reuniunii au participat Teatrele Naționale din cinci orașe din România (București, Iași, Sibiu, Târgu-Mureș, Craiova), trupa română de la Teatrul Național din orașul Vârșeț (Serbia), Teatrele Naționale din trei orașe din Republica Moldova (Chișinău, Bălți, Cahul), care au prezentat douăzeci și unu de spectacole; Teatrul Național Radiofonic de la București și Teatrul la microfon de la Chișinău cu opt spectacole; evenimentul a cuprins expoziția artistului plastic Tudor Zbârnea sub genericul „Spațiu atemporal”, precum și două spectacole-concert ale actorilor și muzicienilor din teatre (în strada pietonală și în sediul Muzeului Național de Arte Plastice). A continuat colaborarea cu Academia de Studii Economice din Chișinău în vederea dezvoltării unui proiect de management în domeniul culturii. De menționat, participarea a patru spectacole-coproducții în care joacă actori de la Chișinău, București și Iași, proiecte generate de Reuniunile precedente.

Grație colaborării noastre și susținerii acordate de instituția pe care o conduceți, am reușit să creăm la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău o platformă generatoare de discuții, de idei și de noi colaborări în domeniul artelor spectacolului, de aplicare a unor modele și strategii europene în domeniul managementului cultural, fapt pentru care ne exprimăm recunoștința și speranța în continuarea acestui proiect pentru următoarea ediție", a transmis , într-o scrisoare de mulțumire către ICR, domnul Petru Hadârcă, director general al Teatrului „Mihai Eminescu” din Chișinău.